Nasz polski super food w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę(...)niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oleju lub smalcu. Dodać cebulę pokrojoną w półpiórka i udusić ją do zeszklenia. Przestudzić lekko. Dodać wędlinę z cebulą do kaszy, dodać fetę pokruszoną i starty na tarce parmezan. Doprawić czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Wyłożyć całość do formy nasmarowanej smalcem, polać śmietaną i zapiec 30 minut w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu
Ze smakiem bez glutenuzimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda(...)łyżeczka kurkumy – 2 ząbki czosnku – 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików) – ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka) Ser żółty i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, jedno jajko, kurkumę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić na trójkąty
Smaki Arminemogłabym taką sałatkę jeść codziennie. Składniki: 1 brokuł 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki siekanego koperku ser feta pestki dyni słonecznik łuskany sól pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu brokuł wyjąć(...)przelać zimną wodą. Jogurt, majonez, obrany czosnek, koperek zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł ułożyć na półmisku polać obficie sosem czosnkowym. Na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę oraz posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujewielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego szpinaku 130 g sera sałatkowo-kanapkowego lub fety 2 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 jajko pieprz sól Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony
PatiGotujesuszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 2 garście liści szpinaku baby sól,pieprz olej do smażenia Pesto: 3 garście listków rukoli 270 g sera feta 4 łyżki orzechów włoskich 8 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 limonki 1,5 łyżki miodu orzechy włoskie do podania Sposób wykonania: Pesto: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do kielicha blendera
Qchnia po prostupomodori secchi) Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo
La grande e la piccola cuocagotowa. Składniki: 2 garście rukoli opakowanie sera feta (ok 150g) pestki z granatu garść orzechów włoskich 1 pomarańcza Na talerzu układamy rukolę, na nią pokrojoną w kostkę fetę i pokrojoną w trójkąciki pomarańczę. Orzechy podprażamy chwilę na suchej patelni i posypujemy nimi sałatę. Na wierzch wrzucamy pestki z granatu i sałata gotowa. Dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek
Cynamonowe szczęścieJajka z pieczarkami i szpinakiem, posypane serem feta i cebulką dymką , to proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe lub śniadanie. Na duży głód polecam porcję po dwa jaja, a na mały po jednym. Jajka z pieczarkami i szpinakiem można podawać bez niczego lub z dodatkami, takimi jak: świeże pieczywo lub ziemniaki. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, gotowe
Moja Delicjaobierania :) Jeśli można sobie jakoś ułatwić to dlaczego z tego nie skorzystać… Składniki (2 porcje) 1-2 gotowane buraki 2 garści rukoli garść pestek dyni 1/2 kostki sera feta (ok. 200g) Składniki na sos 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przepis na carpaccio z buraka z rukolą Składniki(...)mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Buraki kroimy w cienkie plasterki Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraka, pokrojoną w kostkę fetę. Polewamy danie sosem, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Smacznego! Artykuł Carpaccio z buraka z rukolą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczakiem i serem Sałatka z kaszki kuskus z majonezem Sałatka z pieczarkami, serem, jajkiem, kurczakiem i kukurydzą Sałatka „Pod wódeczkę” Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami Sałatka z zupek chińskich Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa Sałatka warstwowa – tuńczykowo-serowa z jajkami Sałatka „Król imprezy” Makaronowa
Smaki Na Talerzutakże zagościć na Waszym świątecznym stole - jako jedna z 12 wigilijnych potraw lub w Boże Narodzenie - jako alternatywa na te cięższe, majonezowe sałatki :) Potrzebujemy: mix sałat, 1/2 sera typu feta, 1/3 papryki czerwone, 1/3 papryki żółtej, 1/3 papryki pomarańczowej, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 1/2 ogórka świeżego, dość spora garść oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, przyprawa "suszone pomidory(...)mieszam z mixem sałat. Do 4 łyżek oliwy dodaję 2 łyżki przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią". Doprawiam solą i pieprzem. Całość jest już gotowa! :) Smacznego! Sałatka z fetą Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com
Przepis na Dzień DobrySkładniki: – 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) – 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) – 2 duże garście świeżego szpinaku – 150 g gotowanej ciecierzycy – 1 ząbek czosnku – sól i pieprz, – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, – 1/2 łyżeczki suszonego oregano, – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, – 1/3 łyżeczki – ostrej – 1/3 wędzonej(...)miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Artykuł Pieczone bataty z fetą i ciecierzycą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej) – 3 duże jajka – 250 ml śmietany 18% – 100 g fety – 40 g parmezanu – 30 g pestek dyni – 3 szczypty gałki muszkatołowej – sól, pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz(...)dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. W misce wymiesza j jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. dodaj pokrojoną w kostkę fetę oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy
I LOVE LIFELubella Świderki - 250 g * wino białe, półsłodkie - 150 ml * masło klarowane - 100 g * czosnek - 2 ząbki * cebula dymka - 1 szt. * mini papryczka chili - 1 szt. * sól, pieprz - do doprawienia * feta, natka pietruszki - do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić dymkę. Dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić posiekaną(...)papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlać wino i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch pokruszyć fetę oraz posypać posiekaną natką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella
Kraina Miodem PłynącaWiększość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)sól pieprz Z makreli pozbywamy się skóry i wszystkich ości, przebrane mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę jajka, poszatkowane zioła, rozdrobniony ząbek czosnku, pokruszoną fetę i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy
Kardamonovy