pozostałych z obiadu. Danie można przygotować na kolację lub zabrać do pracy. ok 10 ugotowanych młodych ziemniaczków 2 szkl ugotowanego bobu 10 plasterków kiełbasy salami czerwona cebula 1/3 op. fety ząbek czosnku łyżka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz gałązka rozmarynu 1/3 łyżeczki oregano i bazylii szczypiorek do posypania Ugotowane ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki. Na dużej patelni(...)smażyć aż lekko się zrumienią. Pod koniec dodać zmiażdżony ząbek czosnku, obrany z łupinek bób, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłe danie wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą, szczypiorkiem i cebulką. Podawać na ciepło chociaż na zimno też dobrze smakuje
Smakołyki Asimleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy(...)pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z mozarella lub fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części.Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy
Kuchnia w oparachSałatka z młodego kalafiora curry z orkiszem 1 mały młody kalafior oliwa z oliwek 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 pęczek dymki 75 g sera feta 1 garść rodzynek 100 - 150 g ugotowanych ziaren orkiszu (gotujemy wg przepisu na opakowaniu) sok z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Kalafiora kroimy(...)pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Kalafior powinien być al dente i mieć zrumienione brzegi. Do miski wkładamy natkę, posiekaną dymkę i pokruszoną fetę. Dorzucamy lekko przestudzonego kalafiora i mieszamy. Dodajemy orkisz, rodzynki, sól, pieprz oraz sok z cytryny (do smaku). Mieszamy. Jemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje jako lunch do pracy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę(...)Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części.Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę
Kuchnia w oparachbotwinkę w pełni więc warto, chociaż raz skusić się i spróbowac tego smaku. Próbowałam już pierogów z botwinką i fetą, ale farsz jest jak dla mnie zdecydowanie za instensywny. Feta jest dość dominująca i słona dlatego zastąpiłam ją naszym polskim twarogiem. Pierogi nabrały lekkości i smakują mi o wiele bardziej. Możecie dowolnie dopasować sobie proporcje składników. Dodać więcej czosnku
Pieguskowa Kuchnianajlepsze przepisy na makaron y – sałatka makaronowa z pesto Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 2 pszenne tortille – 1 długi ogórek – 1-2 pomidory – 50 g sera feta – 10-15 czarnych oliwek bez pestek – 250 g krewetek – 2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki jogurtu greckiego(...)kilka krążków czerwonej cebuli Przygotowanie : Na patelni rozpuść masło, dodaj krewetki i przepuszczony przez praskę czosnek. Duś ok 8-10 minut. Na tortilli ułóż pokrojone pomidory, ogórka, pokruszoną fetę, oliwki, cebulę, krewetki i jogurt grecki. Zawiń tortillę i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Tortille z krewetkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plkaloryczność. Polecam :) Zapraszam również do polubienia i odwiedzenia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA 6 SZTUK: Kotleciki 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera feta 1 drobno posiekanej cebulki 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatki 6 bułek typ kajzerka 15 dag sera żółtego
Gotowanie Patkidania, świeże, pełne naszych soczystych pomidorów, których tak bardzo brakowało mi w Chinach. Dziś przygotowałam danie pełne ulubionych smaków! Półkruche, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych pomidorów pełnych świeżej, ziołowej fety wraz szynką parmeńską i jajkami w koszulce ze świeżym szczypiorkiem jest cudownym ukoronowaniem moich zachcianek! Każdy kęs zachwycał! Każdy! Danie zrobiło furorę nie tylko wyglądem,ale i smakiem
Ostra na SłodkoSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony(...)pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKAulubiony strój. Oryginalny przepis -to naleśniki ze szparagami-ja postanowiłam go "odchudzić". SKŁADNIKI: 2 porcje 4 płaty papieru ryżowego Ser kozi (u mnie Bulgar-ale może być również Feta) Sałata Rukola Pomidor Zielone szparagi (ok 6-7 szt,) Kolka plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonki krotoszyńskiej WYKONANIE: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na 3 części, wrzucamy do osolonego wrzątki
Kopystką po garachSKŁADNIKI: 1 kg schabu 200 g sera feta 1 bakłażan sól pieprz czosnek granulowany WYKONANIE: 1. Bakłażana pokroić w plastry wzdłuż, nasolić(...)pozostawić na około 20 min. Po tym czasie wypłukać plastry i osuszyć. 2. Schab przekroić wzdłuż, rozbić dość cienko, posolić i popieprzyć z obydwóch stron. 3. Schab wyłożyć serem fetą, na ser ułożyć plastry bakłażana, zrolować i związać sznurkiem. 4. Wierzch posypać czosnkiem granulowanym, włożyć do pojemnika żaroodpornego, spód pojemnika wyłożyć masłem(około 1-2 łyżki), piec w temp
Dziś Ja gotujeSkładniki : • 150 g świeżego szpinaku • 200 g truskawek • 100 g sera feta • 1 awokado • sok z cytryny • pieprz kolorowy • chili Dressing(...)łyżki oliwy • 1 łyżka miodu • 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie : Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy
KUCHNIA POLSKAkiwi . Zobacz mój film z przygotowania sałatki z truskawkami Składniki – Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 200 g truskawek 150 g szpinaku 50 g orzechów włoskich pół kostki sera feta 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz Przepis – Sałatka ze szpinakiem i truskawkami Nasz przepis zaczynamy od siekania orzechów włoski na ćwiartki. Wrzucamy(...)Teraz truskawki. Możemy je pokroić na plasterki, będą wyglądać wtedy bardzo apetycznie. Większe truskawki dzielimy na pół i również kroimy na plasterki. Na koniec pozostaje wam pokroić w kostkę fetę i całość dodać do orzechów i szpinaku. Ocet wlać do oliwy z oliwek, dodać pieprz i dokładnie wymieszać. Na koniec naszą mieszaninę dodajemy do miski z głównymi produktami. Gotowe. Można
Kuchennyviral.pldumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę : PORA NA LUNCH każdy powinien mieć! Oto przepis na coś pysznego z książki
Z Kuchni Do Kuchnikolorem. Ugotowałam groszek na parze i zaczęłam testy i tak powstała ta pyszna pasta. Pasta z zielonego groszku 1/2 opakowania mrożonego groszku Poltino 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania fety 2 łyżki oliwy szczypta chili szczypta kuminu świeżo(...)zmielony pieprz Groszek tak jak już wspomniałam ugotowałam na parze, zostawiłam go do wystudzenia. Przełożyłam go do blendera, dodałam obrany ząbek czosnku, zmiksowałam. Po chwili dodałam rozdrobnioną fetę i przyprawy oraz oliwę. Znowu całość zmiksowałam, ale nie na mega gładką pastę, chciałam żeby czuć było kawałeczki groszku. Przełożyłam do miseczki doprawiłam świeżo mielonym pieprzem i gotowe :) Szybko
Kuchnia na wzgórzu