feta - 6903 przepisów (strona:223/461)

Sałatka na obiad 151

obiadowa, bardzo smaczna i zdrowa. Składniki na sałatkę na obiad (1 porcja): mięso z indyka lub kurczaka około 100 - 150 g 4 - 5 pomidorków koktajlowych dowolny mix sałat ser feta około 40 g kromka ciemnego chleba 1/2 małego jogurtu ząbek lub dwa czosnku koperek śwież lub suszony (większa ilość) sól pieprz papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie oliwa(...)podsmażyć na patelni z dodatkiem gruboziarnistej soli do czasu kiedy zrobi się chrupiąca. Wsypać do miski mix sałat, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pokroić wedle uznania mięso i dołączyć do sałatki. Zalać sosem czosnkowym i dorzucić grzanki. Oczywiście można urozmaicać sałatkę dodając jeszcze inne warzywa np. ogórek

Karola gotuje
Fritata z ziemniakami, szpinakiem, pomidorem i fetą 104

szpinak (ok. 50 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - 3 jajka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - 1/3 sera typu feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 15 min). 2. Wyciśnięty przez praskę ząbek(...)Jaja roztrzepujemy rózgą i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, posiekaną natką pietruszki. 7. Masę jajeczną wylewamy na ziemniaki i szpinak. 8. Na fritacie układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszoną fetą. 9. Fritatę pieczemy w 180 stopniach C ok. 25-30 min. (aż jaja będą ścięte). Fritata jest bogata w: - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - żelazo (pochodzące ze szpinaku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Łódeczki ze szpinakiem 117

cukru około 150 ml ciepłej wody 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju sól Farsz: 450 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie z firmy Hortex ) około 200 g sera typu feta 2 ząbki czosnku łyżka masła pieprz sól Dodatkowo: starta mozzarella Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne. Do tak przygotowanych(...)wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na 4 kawałki. Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce

PatiGotuje
Sałatka z ogórka i fety 149

kostki fety 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, cebulkę w piórka. Warzywa wymieszać, posypać pokruszoną fetą i szczypiorkiem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem

Smakołyki Asi
ZIELONA SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM 197

łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 350 g liści szpinaku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 50 g fety 1/2 awokado (opcjonalnie) 3 - 4 jajka WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż na nim do lekkiego zrumienienia cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem 137

bardzo lubiana przeze mnie kulinarna inicjatywa, bo uwielbiam zielone warzywa... Składniki: 9 naleśników opakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku olej, masło klarowane trójkąt sera Lazur 100 g kostka miękkiej fety 270 g pieprz do smaku Czosnek obrać, drobno(...)posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła na niedużym ogniu. Partiami wsypywać na patelnię szpinak i dusić. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce rozdrobnić widelcem sery - fetę i Lazur. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem. Farszem smarować cienko środek każdego naleśnika. Naleśniki zwijać w rulon. Obsmażyć z obu stron na słoty kolor

Czerwień i błękit
Najciekawsze przepisy na Wielkanoc – śniadanie 234

także świetne pasty. W tym przypadku jest to pasta z suszonymi pomidorami. Bardzo szybka w przygotowaniu. Zobacz tutaj szczegółowy przepis. Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami   4. Twarożek z fetą i rozmarynem – na zimno Teraz coś dla tych, którzy będą mieli dość już jajek rano podczas Wielkanocy. Warto połączyć ze sobą twarożek z fetą i dodać do nich odrobinę(...)limonki i rozmarynu. To sprawdzony przepis nie tylko na świąteczne śniadanie. Połączenie wszystkich składników zajmuje mniej niż 30 minut. Całość podajemy na grzankach. Zobacz szczegółowy przepis. Twarożek z fetą i rozmarynem   5. Sałatka z awokado – na zimno Na koniec polecam wszystkim pachnącą cudownie sałatkę z awokado. To bardzo delikatna sałatka z dodatkiem majonezu i śmietany

Kuchennyviral.pl
SAŁATKA Z RUKOLĄ, FETĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 167

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: opakowanie rukoli, opakowanie pomidorków koktajlowych, opakowanie sera feta, średniej wielkości cebula czerwona, 1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Przygotowanie: Rukolę myję, osuszam, układam na talerzu. Pomidorki kroję w ćwiartki, ser w kostkę, cebulę siekam. Na rukoli układam pomidorki

JejKuchnia
Placki ziemniaczane inaczej 143

skwarki (mogą być oszukane np.: z szynki; ja zazwyczaj robię wersję wegetariańską z cebuli) bułka tarta feta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgniatam, dodaję pokrojoną dymkę, skwarki z cebuli, jajko,fetę, koperek i bułkę tartą. Doprawiam do smaku i smażę na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia

cinnamonandmintfood
JAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM 140

kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni.  PRZEPIS jaja ugotowane na twardo 6 szt.  brokuł mały ok. 250 g.  ser feta 2 plastry czosnek 2 ząbki masło 1 łyżka sól, pieprz do smaku  kiełki brokuła lub rzodkiewki  Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy żółtka(...)malaksera lub blendera. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i dodajemy do żółtek. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy razem z fetą do żółtek i brokułów. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do worka cukierniczego i uzupełniamy połówki jaj. Jaja dekorujemy kiełkami i chłodzimy w lodówce

Kuchnia Paulettes
Wrapy na bogato z lekkim majonezem 99

majonez Kielecki. Bez wyrzutów sumienia Było pysznie. Polecam. Składniki: wrap oryginalny filet z kurczaka (posoliłam, popieprzyła, grillowałam na grillu elektrycznym) awokado papryka czerwona papryka żółta czarne oliwki ser feta sałata- endywia, cykoria, rukola majonez Kielecki lekki (-30% tłuszczu, -30% cukru). Jest dobrym składnikiem zbilansowanej diety. Produkt niebawem trafi do sprzedaży. Więcej informacji znajdziecie na https://www.wspspolem.com.pl   Placki tortilli

MojaQchnia.pl
Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 179

servire come secondo piatto o piatto unico accompagnato da insalate fresche. Buon appetito :) * Se Vi piace la frittata, sotto fornisco i link di alcune mie ricette: frittata con feta, pesto e pomodorini , frittata con topinambur , frittata con barbabietole , frittata con zucca , frittata con verdure  e dolce con mele . SKŁADNIKI 250 g brokułów

La grande e la piccola cuoca
Placki z dynią i fetą 159

ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Smacznego

The Slow Life Wife
Placki z dynią i fetą 100

ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Smacznego

The Slow Life Wife
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami 238

pomidorków koktajlowych do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki) Sos: 250 g świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania