feta - 6903 przepisów (strona:232/461)

Sałatka z jarmużem i pełnoziarnistym makaronem 186

Składniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż

Qchnia po prostu
PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! 126

WEGETARIAŃSKIE DANIE! PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie(...)garnka włóż z powrotem makaron i dodaj pastę z pomidorów i czosnku Ole. Całość wymieszaj. Na talerz wyłóż makaron, ułóż upieczone gorące warzywa, posyp orzechami, pokruszoną w dłoniach fetą i oprósz posiekaną natką pietruszki. Gotowe! Danie jest pyszne! Polecam Wam ten przepis gorąco! Życzę Wam miłego dnia, smacznego obiadu i dużo słońca za oknem, co za tym idzie pozytywnej energii

SMYKWKUCHNI
Sałatka makaronowa z fetą i warzywami 184

Składniki: makaron kokardki brokuł ser typu feta czerwona papryka ogórek cebula dymka ze szczypiorkiem czarne oliwki zmiażdżony ząbek czosnku pieprz olej lub oliwa Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente. 3. Oliwki pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, ser, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać zmiażdżony

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z papryczką habanero 169

Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki najlepiej bez dotykania jej. Wszystko wrzucic do miski, dodać ziarna. Polać crema di balsamico, olejem lub oliwą

Państwo Wojtczuk gotują
BURACZANE SPAGHETTI 136

spaghetti buraczanego w ofercie znajdziemy też spaghetti z marchewki. Też pyszne. Zapraszam Was na moją propozycję na wykorzystanie tego warzywa. Składniki: 20 dag spagetti z buraka kilka kostek sera feta kilka włoskich orzechów kilka pistacji surowych garść rukoli sos; 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego sól,pieprz Wykonanie: Spagetti  z buraka gotujemy(...)Orzechy drobno siekamy, dodajemy do buraków, dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka

Z Majeczką w kuchni
Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami i serem 168

kaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 10 -12 sztuk Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 130 g sera feta 8 suszonych pomidorów 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 […] Artykuł Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami

KuchniaWeDwoje.pl
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 160

skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko(...)patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć aby czosnek "oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony

Kuchnia w opałach
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 124

cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii (ok. 112 g), - 50 g szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy(...)części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną fetą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
MUFFINKI Z BATATAMI, FETĄ I PARMEZANEM 146

Składniki 1 batat (ok 300 g) ok 70 g parmezanu + do posypania ok 70 g fety 1 czerwona cebula pół papryczki chili 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 jaja 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 120 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia babeczek(...)nasmarujcie dobrze oliwą. Batata obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posiekajcie chili, obierzcie i drobno pokrójcie cebulę. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, zetrzyjcie parmezan, pokruszcie fetę. Wszystkie składniki na muffinki wymieszajcie razem, przyprawcie do smaku dobrą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę nakładajcie do przygotowanej formy, każdą muffinkę posypcie startym parmezanem. Pieczcie około 45-50 minut

OliveandThyme
SEROWE KROKIECIKI Z BAKŁAŻANÓW 130

Składniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki dobra sól, świeżo zmielony pieprz masło klarowane lub dobry olej do smażenia  Przygotowanie Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac(...)wyrzućcie, natomiast miąższ włóżcie na kilka minut do cedzaka- w ten sposób pozbędziemy się części wody. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dobrze wymieszajcie,  jeśli trzeba dodajcie trochę bułki tartej. Z masy uformujcie

OliveandThyme
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2949

czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki 200ml bulionu wołowego lub drobiowego 2 pełne łyżeczki drobnych kaparów z zalewy DO PODANIA: natka pietruszki, świeża mięta, listki bazylii, pokruszona feta

Karo in the Kitchen
Sałatka z kaszą kuskus i makrelą 227

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z kaszą kuskus, wędzoną makrelą, oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Całość polana zdrowym olejem rydzowym i posypana prażonymi pestkami dyni. Do sałatki możecie użyć również oleju lnianego lub zwykłej oliwy. Taka sałatka to doskonały pomysł na zdrową kolację lub drugie śniadanie do pracy. Smakuje pysznie. Post

Marta Gotuje
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 146

Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony(...)garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce.  Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki. Gotowe! Życzę Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka i Instagrama smyk

SMYKWKUCHNI
Proso z papryką. 146

jest tolerowane przez osoby wrażliwe na gluten. Proso z papryką: 150 ml wody kostka bulionu warzywnego 30 g prosa czerwona cebula czerwona papryka 1 ugotowana marchewka ewentualnie serek feta zioła: tymianek, majeranek

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania