Bataty, Uwielbiam w każdej postaci. Dziś faszerowane serem feta, żółtym, czosnkiem i zielonymi oliwkami. Szybkie i przepyszne! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 słodkie ziemniaki ser- jeden i drugi wg uznania oliwki u mnie 3 na każdą połówkę, ale również wg uznania 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz oliwa(...)pieczenia Przygotowanie: 1. Bataty dokładnie umyć, przekroić na pół i ugotować al dente. 2. Ziemniaki ostudzić, łyżką wydrążyć farsz zostawiając ok. 1cm z każdej strony. 3. Farsz połączyć z fetą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zioła i przyprawy. 4. Całość wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków, wcześniej "wyścieloną" żółtym serem. 5. Na wierzchu ułożyć oliwki, wstawić do piekarnika i zapiekać
FITBUuKDoskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć(...)uważając aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół
Kuchnia w opałachłyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 100 g żółtego sera Makaron spaghetti łamiemy na krótkie kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po kilku minutach dokładamy mięso(...)mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy
VioletoweKucharzeniedłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 łodygi selera naciowego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny lub musztardy kubek jogurtu naturalnego lub chudej śmietany(...)łyżka oleju pieprz Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oleju. Ostudzić. Sałatę poszatkować na paski, fasolkę odcedzić i przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Selera pokroić w paseczki. W kubku wymieszać śmietanę, majonez, sok z cytryny lub musztardę. Doprawić pieprzem. Wlać do składników sałatki i delikatnie wymieszać. Schłodzić. Sałatkę polecam zjeść w dość krótkim
Czerwień i błękitMakaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw do grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. 3 łyżki(...)pomidory, wraz z 3 łyżkami oleju, następnie szpinak a po chwili makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem a na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Smacznego! https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html Autor: Mama
Moja Mama Gotujeząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera feta sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kosmosę wypłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki wody, lekko posolić, zagotować i gotować przez około 14 minut bez przykrycia. Odstawić z ognia, przykryć(...)chili (bez pestek) i natkę pietruszki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z warzywami. Następnie dodać ostudzoną komosę . Po wymieszaniu posypać pokruszoną fetą. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujecoś lekkiego i zdrowego? Może na sałatkę? To jedna z moich najulubieńszych. Pychotka Składniki: 1 brokuł 1 duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i gotować
Cukiernia Pychotkinaleśniki : 600 ml mleka 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż
Qchnia po prostuWEGETARIAŃSKIE DANIE! PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie(...)garnka włóż z powrotem makaron i dodaj pastę z pomidorów i czosnku Ole. Całość wymieszaj. Na talerz wyłóż makaron, ułóż upieczone gorące warzywa, posyp orzechami, pokruszoną w dłoniach fetą i oprósz posiekaną natką pietruszki. Gotowe! Danie jest pyszne! Polecam Wam ten przepis gorąco! Życzę Wam miłego dnia, smacznego obiadu i dużo słońca za oknem, co za tym idzie pozytywnej energii
SMYKWKUCHNISkładniki: makaron kokardki brokuł ser typu feta czerwona papryka ogórek cebula dymka ze szczypiorkiem czarne oliwki zmiażdżony ząbek czosnku pieprz olej lub oliwa Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente. 3. Oliwki pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, ser, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać zmiażdżony
Kuchnia domowa AniSkładniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki najlepiej bez dotykania jej. Wszystko wrzucic do miski, dodać ziarna. Polać crema di balsamico, olejem lub oliwą
Państwo Wojtczuk gotująspaghetti buraczanego w ofercie znajdziemy też spaghetti z marchewki. Też pyszne. Zapraszam Was na moją propozycję na wykorzystanie tego warzywa. Składniki: 20 dag spagetti z buraka kilka kostek sera feta kilka włoskich orzechów kilka pistacji surowych garść rukoli sos; 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego sól,pieprz Wykonanie: Spagetti z buraka gotujemy(...)Orzechy drobno siekamy, dodajemy do buraków, dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka
Z Majeczką w kuchnikaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 10 -12 sztuk Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 130 g sera feta 8 suszonych pomidorów 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 […] Artykuł Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami
KuchniaWeDwoje.pl