feta - 6903 przepisów (strona:230/461)

Sałatka z rukoli,pokrzywy ,figi z prażonymi orzechami z dodatkiem rukwi wodnej i szpinaku 147

świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki 1-2 jajka ugotowane na miękko sól i pieprz do smaku Sposób: *Mieszankę myjemy i osuszamy . *Pokrzywę myjemy i traktujemy drastycznie wrzącą wodą, dzięki temu przestanie być(...)Gotujemy jajka na miękko (pamiętajmy 3 minuty od zagotowania się wody) *Figi myjemy odcinamy końce i dzielimy na 4 części *Wykładamy nasza mieszankę zieleniny na talerz ,dodajemy pokrzywę ,orzeszki,fetę, *Całość zalewamy naszą oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego bezpośrednio przed podaniem,nic nie mieszamy niczego nie przewracamy. Smacznego

Viola cooks with passion
ROLADKI NADZIANE FETĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 123

kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut

słodki bratek
PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ 168

PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ to smaczny i lekki pomysł na... Artykuł PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Cukinia duszona z kukurydzą. 134

ważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej małej cukinii 1 puszka kukurydzy 3 pomidory (lima, rzymskie) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli kilka łyżek pokruszonego sera typu feta sól i pieprz natka kolendry lub pietruszki oliwa Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, oprószyć solą i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu około 5 minut. Dodać posiekany czosnek(...)pieprzem. Dusić około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane chilli. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Cukinia powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna. Przed podaniem posypać fetą i posiekaną natką

zadanie-gotowanie
Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku 165

cienkich plastrów wędzonego boczku 250 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku odrobina soli dodatki  suszone pomidory w oleju kuskus grillowany bakłażan feta do posypania Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kurczakiem, szparagami i rukolą 188

Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól(...)pokroić na kawałki, pozbywając się twardych części. Ugotować al dente w osolonym i posłodzonym wrzątku. Najpierw wrzucić na wrzątek środkowe części, a po dwóch minutach końcówki. Odcedzić i ostudzić. Fetę i suszone pomidory (odcedzone z oliwy) pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać z sosem i od razu podawać, by zachować jędrność rukoli

Czerwień i błękit
Muffiny z groszkiem i fetą 124

Muffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania. Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć

Bullio
Grecka pomidorowa 113

pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy     Przygotowanie   Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem

R'n'G Kitchen
Pasta z bobu i sera feta 132

ugotowanego bobu - 270 g sera feta - 3 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 gałązka koperku (opcjonalnie) S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, podajemy udekorowane oliwą i porwanym koperkiem (opcjonalnie

Gocha gotuje!
Sałatka z fetą z pieczonym jabłkiem i papryką z winegretem 193

Easy lub ulubionej innej 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych - ma być smacznie, zdrowo i KOLOROWO 1 żółtka papryka 1 zielone jabłko (lub ulubione inne) 150 g fety sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku Przygotowanie: Warzywa myję. Mix sałat jest umyta i gotowa do spożycia, więc od razu wykładam ją do miski. Dodaję do niej pokrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Jabłko kroję w większą kostkę, wyrzucam gniazdo nasienne. Paprykę także kroję w większą kostkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 200C i piekę

Zasmakuj Kuchni
Różowe jajka faszerowane 202

kostkę fety 1 łyżka majonezu pieprz kiełki rzodkiewki Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Z jajek wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miski, dorzucamy pokrojonego w kostkę buraka, fetę, majonez, sól i pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wypełniamy nią połówki jajek. Jajka posypujemy kiełkami

Kulinarne przygody Gatity
USMIECH LATA I BURRITO (SLODKO-KWASNY LOSOS Z GRILLA W SOSIE Z PRAZONYM MAKIEM w tortilli)) 121

pszennych tortilli 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki łagodnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka(...)pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać. Krok 4. Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku

Moja Książka Kucharska
Sałata z jajkiem, fetą, suszonymi pomidorami i zbożami ekspandowanymi 135

fety kilka plasterków czerwonej cebuli 1-2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki zbóż ekspandowanych gryka+jagła+burak Cenos Na talerzach układamy porcje sałaty, pokrojone jajka, pomidory i fetę, krążki cebuli. Całość polewamy olejem i posypujemy ekspandowanymi zbożami. Można posypać szczyptą ziół do sałatek

Smakołyki Asi
Quiche z brokułem i fetą 136

soli 3-4 łyżki zimnej wody (zamiast wody dodaje maślanki) 2 łyżki sezamu białego (opcjonalnie) Farsz 1 spory brokuł ( blanszowany) 1 spory ząbek czosnku  ser feta 60 g parmezanu (opcjonalnie) 4 duże jajka  200 ml śmietany kremówki  Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią(...)ponownie podpiec na lekko złoty kolor. Poukładać brokuła, obsypać bardzo drobno posiekanym czosnkiem , odrobinę grubo mielonego pieprzu i poukładać pokrojona w kostkę fetę. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać parmezan i wlać na brokuł. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut. Przed podaniem niech leciutko przestygnie.  Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pizzerinki cebulowe z mąki pełnoziarnistej. 143

świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki suszonej cebuli łyżeczka suszonej bazylii Dodatki: łyżeczka masła 1/2 papryki 5 pieczarek korniszon  kawałek chudej wędliny kawałek fety 2 łyżki  keczupu  Drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy aż zaczną szumieć czyli puszczać bańki. Wtedy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy(...)Piekarnik będzie się nagrzewał, a ciasto dostanie temperatury co mu pozwoli lepiej wyrosnąć. Pieczarki podsmażamy na maśle, odrobinę solimy. Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika, smarujemy keczupem, rozkładamy składniki, posypujemy pokruszoną fetą. I ponownie zapikamy, aż się składniki zagrzeją. Zdrowe, smaczne, aromatyczne  i sycące, jak już wcześniej wspomniałam, można jeść i nie obawiać się złowrogich kalorii. Zapewniam, tego się

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania