szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki mąki 1 łyżka oleju 350 gram szpinaku 2 pomidory 40 gram mozzarelli 40 gram sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/5 papryczki chilli 50 gram wędliny (plasterki) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Szpinak w większości
Czerwony Gupiktych polach można poeksperymentować. W szczegółach techniczny pomógł mi ten przepis . 10 rurek cannelloni 300 gram szpinaku mrożonego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 40 gram sera feta 2 łyżki śmietany 1 pomidor bułka tarta jajko W rondlu zagotować wodę i gotować rurki dosłownie 3-4 minuty. Ostrożnie je wyciągną i ułożyć oddzielnie na płaskim talerzu do przestudzenia
Czerwony Gupikmoże zainteresuje Was przepis na tureckie pide . A wielbicieli pizzy zwijanej odsyłam do przepisu na stromboli ze szpinakiem i pieczarkami . Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i serem typu feta. Pizza zawijana. Składniki /na 12 bułeczek: ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 3,5 szklanki mąki do pizzy typ 00 lub mąki typ 650 (bułeczkowej) + więcej
Chilli Czosnek i Oliwasama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania z grilla – skrzydełka, tłustą karkówkę czy żeberka. SKŁADNIKI 500g cukinii 60g pokruszonego sera feta garść pomidorków koktajlowych 10-12 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki świeżego zielonego pesto kilka gałązek szczypioru kilka
Karo in the Kitchenwręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki(...)mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza ułożyć kawałki oliwek, pokruszyć fetę i przybrać listkami mięty
zadanie-gotowanieZachęcona sukcesem, dziś wywołuję zieleń spod ziemi! 🙂 Pomoże mi w tym małe danko typu finger food, idealne na pierwszy […] Artykuł Cukiniowe „sushi” z pesto i serem feta pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkateż w plasterki). Trochę przypraw, sera i gotowe. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 8 ogórków gruntowych 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju) sól, pieprz ser typu feta kawałek białej części pora Ogórki ścieramy na tarce (plasterki) i umieszczamy w misce. Skrapiamy oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem po czym mieszamy. Wykładamy na półmisek i posypujemy pokrojonym porem
Szybko Tanio Smaczniedania powinny często gościć na naszych stołach. ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki fety 1/2 czerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini) łyżeczka kolorowych ziół do sałatek ewentualnie sól, pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki łyżka(...)rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą, ziarnami, piórkami cebulki i ziołami
Smakołyki Asikurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka koperku (świeżego) 2 łyżki tartego parmezanu 50 g sera feta Sól Pieprz Cząber Filet z piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka(...)Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, amarantusem, tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę fetą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju
VioletoweKucharzenieroszponki 200 g oliwek czarnych 100 g oliwek zielonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka (możecie użyć dwóch czerwonych, jak wolicie) 4 jajka ugotowane na twardo feta w kostkach 2 x 200 g przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka(...)łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku Wykonanie: Umyte i osuszone sałaty ułóż w głębszej misce. Dodaj jajka pokrojone w kostkę, oliwki, fetę, pokrojoną w cienkie paski paprykę, przypraw, wymieszaj dokładnie. Zrób sos: w miseczce połącz trzepaczką dokładnie wszystkie składniki razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Połącz wszystkie składniki razem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniużyć do farszu kaszy kuskus i wątróbki, danie wyszło przepyszne SKŁADNIKI 3 papryki Farsz: 25 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, ½ szkl. kaszy kuskus błyskawicznej, 150 g sera feta, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na złoto, dodajemy wątróbkę i obsmażamy(...)wszystkich stron, gdy wystygnie drobno kroimy. Kaszę zalewamy ½ szkl. osolonego wrzątku, odstawiamy na 5 min aby wchłonął się cały płyn, mieszamy razem z wątróbką, doprawiamy przyprawami, dodajemy drobno pokrojoną fetę. Z papryk odcianamy czubki, usuwamy nasiona, nakładamy farsz, przykrywamy odciętymi czubkami. Każdą paprykę zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 25 min. 180 stopniach
słodki bratekjakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych ziemniaków pęczek botwiny (bez liści) por (biała część) dymka ze szczypiorkiem łyżka masła klarowanego 3 łyżki pokruszonej fety 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki suszonych płatków cebuli 1/4 łyżeczki ostrej(...)kroimy, buraczki ścieramy na tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem, […] Artykuł Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogniego przekonani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować
Marta Gotujeśniadanie, lunch czy kolację. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę ;) 2 jajka 1/3 szkl mleka 4 łyżki mąki garść świeżego młodego szpinaku 3 pomidorki suszone 1/4 kostki fety ząbek czosnku łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych świeżo zmielony kolorowy pieprz Jajka dokładnie rozbełtać z mlekiem i mąką. Na łyżce masła przesmażyć pomidorki, zmiażdżony czosnek i szpinak. Ostrożnie wlać masę(...)minimum i przykryć pokrywką. Gdy góra się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Po minucie zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, posypać poruszoną fetą i oprószyć zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asipełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE KASZA 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka ugotowanego jarmużu 1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę 1/4 szklanki pokruszonej fety 2 jajka 2 łyżki oliwy 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/3 pokrojonej papryczki chili 1 cytryna(...)pieprzem. Na wierzch wbijamy 2 jajka. Oprószamy je szczyptą soli i przykrywamy pokrywką. Smażymy na minimalnym gazie przez około 3 minut, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i papryczką chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z salsą z pomidorów
cool and minty