mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę dodałam cebulę i pomidory
ClauditteMissCookingszklanka pęczaku 1 czerwona papryka 1 nieduża cukinia 4 suszone pomidory w zalewie z oliwy 1/2 papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić(...)smaku jeszcze łyżeczkę lub dwie oliwy, kapary, oliwki i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem - uwaga na sól, do sałatki dojdzie jeszcze ser feta! Sałatkę odstawić do przestudzenia, kiedy wystygnie dodać liście rukoli i pokruszoną fetę. Można jeść na ciepło i na zimno
Kulinarne Inspiracjemnie ostatnio naszło na faszerowane papryki, a że uwielbiam kaszę jaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :) Składniki: 2 czerwone papryki, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/5 sera feta, 1 brzoskwinia, 4 plasterki żółtego sera, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia . Przygotowanie: Papryki myjemy(...)wzdłuż, tak by powstały dwie połówki. Usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniSAŁATKA Z BROKUŁÓW I FETY pyszna sałatka,która od jakiegoś czasu zagości na moim stole i robię ją naprawdę często bo jest wyjątkowo pyszna-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: BROKUŁ(ŚWIERZY LUB MROŻONY) SŁONECZNIK ŁUSKANY PIERŚ Z KURCZAKA(JAK MAŁA TO 2) SER FETA KUKURYDZA MAJONEZ I ŚMIETANA 18% CZOSNEK PRZYGOTOWANIE: BROKUŁ LEKKO OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PIERŚ POKROIĆ(...)KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI SŁONECZNIK UPRAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI FETĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, WSZYTKO RAZEM WYMIESZAĆ DODAĆ ODCEDZONĄ KUKURYDZĘ I PRZYGOTOWAĆ SOSIK CZOSNKOWY,PÓŁ NA PÓL MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,SÓL PIEPRZ CZOSNEK-WYMIESZAĆ I DODAĆ DO SAŁATKI GOTOWE I PYSZNE
Swojskie jedzonkoorganizm. Sałatka z pomidorów jest dla mnie zawsze smacznym dodatkiem do obiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam(...)popularne, znane chyba przez wszystkich "malinówki". Składniki: 1 pomidor malin owy 1 pomidor czarny 1 pomidor pomarańczowy krążki czerwonej cebuli 2 ugotowane jajka kilka rzodkiewek kilka kostek sera feta świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory i rzodkiewki kroimy na plasterki, jajka na ćwiartki, ser feta w kostkę. Układamy na talerzu, pieprzymy, lekko solimy, dodajemy krążki cebuli
Walijskie Pichcenieustach i przede wszystkim wyraźnie czuć jej smak, który ginie kiedy cukinia jest tylko dodatkiem do potrawy. Dziś nafaszerowałam ją tak, by miała w sobie nutę Grecji. Ser feta, oliwki i charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-) 4 cukinie 500 dag mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 100g sera feta 100g żółtego sera(...)przez praskę czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso, smażymy, następnie przyprawiamy sola, pieprzem oraz ziołami według uznania (im więcej ich dodamy tym bardziej intensywny będzie smak potrawy). Dodajemy pokruszony ser feta, smażymy do momentu aż ser się rozpuści i woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany ryż i 50g startego żółtego sera. Mieszamy. 3. Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą
Szefowa kuchnitalerzu powinno być kolorowo ,słonecznie . Takie sałatki poprawiają mi samopoczucie w takie zapłakane dni. Składniki 2 porcje 1 duży pomidor 1 ogórek szczypior gruby 1/2 opakowania fety (lub innego sera) pęczek sałaty dębolistnej 2 łyżki oliwy szczypta soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z lemonki ( może być cytryna(...)kilka młodych listków lebiody (kumosy) Wykonanie 1 . Oliwę, sól i pieprz ,cukier i sok dobrze wymieszać . 2 . Warzywa umyć . pomidor i ogórek pokroić w pół talarki , Fetę w kostkę ,szczypior drobno. 3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem . 4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem
Eli GotowaniePotem z baraniny przygotowaliśmy słynny banjalucki cevap. Sami uczyliśmy się formować mięso. Cevapi można usmażyć na rozgrzanej patelni. lub grillu Podawane były z chlebkiem kukurydzianym Proja pieczony z fetą. Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy(...)każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja opakowanie sera feta ok szklanki oleju słonecznikowegp 2 łyżeczki proszku do pieczenia kubek naturalnego jogurtu Ciasto filo rozmrozić według przepisu na opakowaniu. Twaróg, fetę pokruszyć so miski, wbić jaja, olej, jogurt i proszek
AZgotuj!Połączenie delikatnego kurczaka, wartościowo odżywczego brokuła, ze słonawym smakiem sera feta, to dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 1 brokuł - 1 ogórek gruntowy - 1 ser feta - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany - przyprawa do kurczaka - czosnek granulowany - sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę i smażymy z przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem. Ogórka obieramy, kroimy go w kostkę razem z serem fetą. Wszystkie przygotowane składniki łączymy, polewamy majonezem i śmietaną a doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z ulubionym chlebkiem
Zainspirowana w kuchniwrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje) 3 jajka 6 łyżek mąki 100 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny) szczyptę soli świeżo(...)zmielony pieprz pomidorki serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola szczypiorek masło do smażenia ok 3-4 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem i smażymy z obu stron
Basia w kuchnisaszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz (ja dałam kupne zmielone przyprawy), ząbek czosnku, garść natki pietruszki(...)wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę na trzy kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami
W kuchni u MonikiOstatnia z obiecanych sałatkowych propozycji to kolejne połączenie z fetą. Jest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory * brzoskwinia * pół kostki fety * koperek * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku brzoskwiniowego * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Pomidory i brzoskwinie pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę
Magiczne Życie Martybłonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz(...)zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem
Karo in the KitchenPołączenie soczystego i słodkiego arbuza z odrobiną słonawej fety posmakowało mi bardzo. Orzeźwiająca mięta i szczypta pieprzu idealnie podkręcają smak tej sałatki. Polecam! Składniki : * szklanka pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek * pół kostki fety * kilka listków świeżej mięty * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka miodu * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Miętę posiekać, wymieszać z oliwą i miodem. Przyprawić(...)pieprzem. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z arbuzem i przygotowanym dresingiem. Odstawić do lodówki na 15 minut
Magiczne Życie MartySzpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego
W kuchennym oknie Ewy