feta - 6903 przepisów (strona:245/461)

Dietetyczna surówka z szynką, fetą, jajkiem i sosem kaparowym 170

Rozpoczynam nowy cykl pod tytułem : dietetyczne. Pod tą zakładką będę umieszczać dania dietetyczne, głównie o niskim indeksie glikemicznym. I tak na początek surówka z szynką, fetą i całą gamą innych produktów, podana z sosem kaparowym. Propozycja na śniadanie a i może na kolację. Składniki: Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli(...)cienkich ) Plasterek szynki Ser feta  ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light ) 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta

Smaki Ewy
Pstrąg łososiowy zapiekany ze szpinakiem 138

szpinak…tyle razy już o nim pisałam i ogromnej sympatii do niego. Pycha. Składniki: 2 kawałki fileta z pstrąga łososiowego ( 1 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Ok. 1/3 opakowania fety Sok z ½ cytryny Otarta skórka z cytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i otartą skórką(...)cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety i kawałkami masła klarowanego

Smaki Ewy
Smażony pstrąg z pieczonym ziemniakiem 251

Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę  podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut. W misce umieścić(...)również dołożyć plasterek cytryny. Rybkę oprószyć mąką. Smażyć do zarumienienia na oleju lub maśle klarowanym. Oczyszczony szpinak podsmażyć na masełku z dodatkiem czosnku. Zamiast posolić można po prostu dodać fetę. Porcja dla łasucha :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Letnia sałatka Magdy Gessler 465

namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, żeby nabrały jędrności garść świeżego kopru pół pęczka natki pietruszki garść świeżej mięty 1 czerwona cebula 1 cebula cukrowa 200 g prawdziwego sera feta (najlepiej nie z kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego) arbuz – jeden mały albo pół dużego opcjonalnie: upieczony w całości w ogniu bakłażan Sposób przygotowania: Na początku

WojnaNaSmaki.pl
Placki z kabaczka 256

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kabaczek/cukinia jest wdzięcznym warzywem i można go przygotowywać na mnóstwo sposobów. Przedstawiam placki z kabaczka z dodatkiem sera typu feta. … Przeczytaj cały artykuł Post Placki z kabaczka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim 191

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Łosoś pod pierzynką z szpinaku i sera feta zawinięty w chrupiącym cieście francuskim. To pyszne, bardzo szybkie danie do zrobienia. Wygląda bardzo elegancko i na pewno zachwyci nie jedno oko Post Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Fasola Gigantes Plaki 160

pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie zwiększać(...)nagrzanego piekarnika na około godzinę (fasola musi być bardzo miękka i powinna wchłonąć dużo sosu). Fasola Gigantes Plaki może być podawana na ciepło lub zimno – posypana pokruszoną fetą i świeżą kolendrą, skropiona dobrą oliwą. I macie Grecję w domu :) Podobne przepisy Makaron z owocami morza Makaron z klopsikami w sosie włoskim Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka

Pociąg Do Kuchni
Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem 160

warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę(...)kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać do garnka z kremem. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Gotować kilka minut mieszając. Jabłka pokroić według

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z arbuzem 177

arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki

Proste Potrawy
Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach 111

opakowanie sera feta tymianek sól i pieprz puszka pomidorów ząbek czosnku oliwa z oliwek pół łyżeczki nasion fenkułu wykałaczki  Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę  polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę

AZgotuj!
Keks z fetą i z pesto bazyliowym 137

włoskiego czasopisma. Jednak pierwszy nie wyszedł - był zbyt tłusty. A teraz moja propozycja z wypróbowanymi   składnikami póki jeszcze je  pamiętam.  czubata szklanka mąki pół opakowania fety prawdziwej 100 gram pesto z bazylii  - ideałem byłoby zrobić je samemu  pół opakowania paczuszki drożdży  3 całe jaja 100 ml mleka pół łyżeczki cukru sól i pieprz(...)ostygnięcia na ok kwadrans.  Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, drożdże, wbija jaja i wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pesto. Będzie dość luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę.  Piecz 60 minut w 180 stopniach w keksówce . Pyszne na zimno, i ciepło. Na obiad i na kolacje. I do pracy też się nadaje

AZgotuj!
Makaron pełnoziarnisty z cukinią, fetą i rukolą 166

mała młoda cebula (lekko słodka) 2 małe ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka 1 nieduża cukinia 1 łyżka posiekanych listków bazylii duża garść rukoli 100 g sera typu feta sól i pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, osobno pokroić. Papryczkę oczyścić z pestek

Pełny talerz
Sałatka z rukolą i fetą 119

Idealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe

Atlas Smaków
Sałatka/surówka z surowej marchewki 127

jeść non stop ... do obiadu ... na kolacje ... obojętnie! Spróbujcie koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki  ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek  klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę(...)suchej, gorącej patelni prażymy słonecznik. Z klementynek odkrajamy skórkę i wycinamy sam miąższ.  Na talerzu kładziemy plasterki klementynek a na nich układamy kopiec z marchewki.  Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy prażonym słonecznikiem. Inspiracja: Jamie Oliver "Każdy może gotować

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania