opakowanie ciasta francuskiego – 275 g · 160 g szpinaku świeżego · 140 g sera feta · 6 płatów pomidorów suszonych ze słoika · 1 gałązka szczypiorku · pół łyżeczki papryki słodkiej(...)dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zmniejszy swoją objętość, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć dobrze z wody. Do miski włożyć pokruszoną fetę, pokrojone pomidory suszone odsączone z nadmiaru oleju, posiekany szczypiorek, szpinak, 1 łyżeczkę oregano, paprykę słodką i szczyptę chilli. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dobrze łyżką. Ciasto
Calzonella.comkolejna sałatkowa kombinacja… tym razem z truskawkami. Oryginalna, niesamowicie soczysta z rześkim posmakiem mięty. Składniki (2 porcje): Sałatka: 150 g truskawek kilka liści sałaty lodowej 100 g sera fety 12 oliwek 2 łyżki listków świeżej mięty Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanych listków mięty sól świeżo mielony
Fitsweet.meCzas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku(...)garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę
kulinarnyJanajsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki. Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować(...)wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków. Szparagi pokroić na kawałki a pomidorki przekroić na pół i ułożyć na listkach szpinaku i rukoli. Całość posypać pokruszoną fetą. Skropić olejem oraz sosem balsamicznym i od razu można podawać
Monia miesza i gotujebagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj pisałam(...)zrobić), ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku. Pomidorki przekroić na pół, łososia rozdrobnić, rozsypać na szpinaku. Na sałatkę pokruszyć fetę, posypać prażonymi ziarnami, oprószyć solą i pieprzem a całość skropić oliwą. Sałatkę można polać sosem winegret
Smakołyki Asikukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka
Lawendowe NieboSkładniki (na 1 porcję): 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 2 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów laskowych 1/4 awokado kilka rzodkiewek kawałek sera feta dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję i gotuję(...)smażę szynkę parmeńską aż stanie się chrupka. Na talerzu układam szparagi oraz pokrojone w plastry awokado i rzodkiewki, ugotowane jajko w koszulce i pokruszone chipsy z szynki parmeńskiej oraz fetę. Całość posypuję posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadrobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku przetartego przez praskę po ćwierć łyżeczki suszonego tymianku, pieprzu i słodkiej papryki kilka orzechów włoskich bez skorupek(...)sera żółtego startego na tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami z botwinki pokrojonymi na plasterki lub całymi. Piec
Ugotowane pozamiatanepunkt. Składniki (na 1 porcję): 1/2 główki sałaty rzymskiej 1/4 awokado garść orzechów laskowych 1 jajko 1 pomidor malinowy 30 gram sera feta kawałek czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję(...)wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję, pomidora na mniejsze kawałki, awokado w plastry lub kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam do uzyskania możliwie jednolitej struktury. Gotowym dressingiem polewam sałatkę. Na wierzchu umieszczam jajko w koszulce a całość posypuję
Mango Papajasmakowych ,to masełko właśnie jest tym!!!!Gorąco polecam. 1 dojrzałe awokado 1 serek feta 2 ząbki czosnku **************************** Awokado myjemy,obieramy i kroimy w kostkę włożyć do blendera .Fetę pokruszoną dodać do awokado.Ząbki czosnku obrać i pokroić , dorzucić do reszty.Wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.Nie doprawiamy solą ani pieprzem,ser daje w smaku wszystko.Podajemy jako samo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny
VioletoweKucharzeniepiknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe(...)podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Tarty ponownie
Monia miesza i gotujetylko musimy dodać kilka rzeczy i będzie sałatka. Dodajemy: parówki, po kawałku sera, cebulę, coś zielonego, trochę oleju, sól i pieprz, oregano. Ser wędzony ucieramy na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, cebulę i por drobno siekamy, parówki obieramy i kroimy tak jak kto lubi. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy do smaku przyprawy i kilka łyżek oleju
chleba naszegoSkładniki 2 śledzie marynowane pół słoiczka suszonych pomidorów pół opakowania sera Feta olej Przygotowanie Śledzie, pomidory i Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Połączone razem, włożyć do słoiczka i zalać oliwą..gotowe smacznego
Gaździnka warzy