feta - 6903 przepisów (strona:207/461)

P... Prosciutto di Parma! 235

zapraszam Was dzisiaj :) Składniki 2 porcje: 2 x garść sałaty 1 x pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej  1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść(...)orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min. z każdej strony. 4. W tym czasie zajmujemy się szynką. Kroimy lub podajemy w całych kawałkach (wszystko

Kitchens Alphabet
Makaron z sosem kurkowo-jogurtowym 199

dzisiejszej uczcie. Składniki na 1 porcję: 100 g makaronu bezglutenowego/pełnoziarnistego 1 łyżeczka masła z obniżoną zawartością tluszczu 2 łyżki jogurtu greckiego 150 g kurek 60 g sera feta pół tłustego Sól, pieprz, rozmaryn, koperek(...)Przygotowanie: Makaron ugotować  zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Kurki smażyć na maśle, przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i koperkiem suszonym lub świeżym. Gdy zmiękną dodać pokruszony ser feta i jogurt. Chwilę dusić. Podawać z makaronem. Makaron z sosem kurkowo-jogurtowym Przepis bierze udział w konkursie  Veggieola

Czarnawisienka
Przepis na sałatkę grecką, zwaną sałatką wiejską - Horiatiki 544

Składniki: 3 duże twarde dojrzałe pomidory   1 ogórek 1 cebula (najlepiej czerwona) 1 jasnozielona papryka oliwki czarne z pestkami ( Grecy nie jedzą oliwek bez pestek) gruby plaster fety oregano oliwa z oliwek   cytryna Wykonanie : Pomidory umyć i pokroić na ósemki(...)Ogórki w pól plasterki. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić na pierścienie średniej grubości. Cebulę pokroić w półpierścienie. Dodać oliwki i całość delikatnie wymieszać. Na wierzchu położyć gruby plaster fety. posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia. Sałatkę najczęściej podaje się w głębokim talerzu. PS Podaję przepis na oryginalną grecką sałatkę. Na zdjęciu

Kulinarny karnet Christophera
Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem. 185

malinami. Ułożyć na talerzu polanym  klasycznym kremowym balsamico . Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem. Kabaczek z szynką. 4 miseczki 4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie sera feta(...)puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka oleju pieprz Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Ostudzić. Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić. Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku. Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem serowym. Podawać z keczupem ,sosem pomidorowym

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z brokułów i słonecznika 514

Szybka i pyszna sałatka brokułowa na każdą okazję. Taka sałatka często króluje na naszym stole, rodzinka ją uwielbia. Sałatka z brokułów i słonecznika SKŁADNIKI: ser feta - 100 g brokuł - 1 szt słonecznik - 2 łyżki jogurt naturalny - 4 łyżki majonez - 1 łyżka czosnek(...)ząbek PRZYGOTOWANIE: Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć je w gotowanej i osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę. SOS Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym czosnkiem. Delikatnie wymieszać składniki, polać przygotowanym sosem i posypać słonecznikiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Szpinakowe roladki 186

smakuje jak trawa? Kupiłam, zrobiłam szpinakowy farsz do roladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki masła(...)ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie:   Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą

Aga w kuchni
Łosoś ze szpinakiem w cieście 154

Łosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę! Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1 ser feta, 1 ząbek czosnku(...)fileta z łososia, 1 ciasto francuskie, 1 jajko, 100 g płatków migdałowych, szczypta soli. Przygotowanie:  Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy na nich 4 posolone kawałki

Aga w kuchni
Roladki ze szpinakiem 155

obiadku pierwsze słowa jakie padły z moich ust to: "Zielono mi !" :) Obiadek wszystkim smakował i każdy dopytywał się szpinakowy ryż :) Składniki: 1 kg schabu, 500 g mrożonego szpinaku, 1 feta, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami(...)rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego

Aga w kuchni
Pierożki ze szpinakiem 152

trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich.   Przygotowanie:        Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez

Aga w kuchni
Grillowane cukinie 156

Składniki: 2 cukinie, 1 ser feta niebieski, 1 łyżeczka mleka, 1/3 papryki(...)łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz. Przygotowanie:       Cukinie kroimy na ok. 2 cm plastry. Wydrążamy z nich miąższ za pomocą łyżki do melona. W miseczce rozgniatamy ser feta, dodajemy pokrojoną paprykę w drobną kosteczkę oraz szczypiorek. Dolewamy troszkę mleka i przyprawiamy pieprzem, mieszamy. Takim farszem faszerujemy cukinie, dociskając farsz z obu stron. Cukinie grillujemy

Aga w kuchni
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 147

Składniki: 1 opakowanie makaronu fettucionne Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, 3-4 suszone pomidory suszone w oleju, 1/2 sera feta, 500 g świeżego szpinaku, 300 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól morska, pieprz czarny.  Przygotowanie:     Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy opłukane liście szpinaku, dusimy, aż do odparowania wody ze szpinaku. Kolejno dodajemy pokrojone suszone pomidory i sera feta. Zalewamy kremówką i podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy makaron i przyprawiamy

Aga w kuchni
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 206

chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g  pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki(...)szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę i ser pleśniowy, następnie pokrojoną w plastry dynię, którą delikatnie smarujemy oliwą. Na koniec układamy listki szałwii i wszystko posypujemy przyprawami. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 137

świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy  z oliwek Masa 270 g fety 2 podłużne serki topione  pęczek rzodkiewek posiekana natka pietruszki posiekany koperek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe(...)naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą, a następnie dodajemy rzodkiewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową i posypujemy natką i koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 216

szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy(...)wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę,  ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 201

mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku  100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego  mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy(...)oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku. Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania