oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się zarumieni wrzucamy do miseczki soczewicę gotujemy w osolonej wodzie cebulę szatkujemy, ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy, podobnie natkę, dodajemy do usmażonego bakłażana fetę kroimy w kostkę 3 papryki kroimy na połówki, tak aby nadawały się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na odrobinie oliwy, doprawiamy słodką papryką, dodajemy 2 łyżki(...)ketchupu. przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:) SMACZNEGO
Luźna Kuchnia, 100 g czarnych oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, drobno posiekana natka pietruszki. Przepis na szybkie kanapki na imprezę: Umyć i pomidory. Pokroić je w drobną kosteczkę. Pokruszyć fetę. Doprawić do smaku ziołami. Wypestkować oliwki. Przygotować z nich tapenadę, czyli zmiksować wypestkowane czarne oliwki z odrobiną oliwy z oliwek. Lekko podpiec kromki wiejskiego chlebka w piekarniku. Po wyjęciu(...)piekarnika natrzeć je lekko naciętym ząbkiem czosnku. Przygotowanie kanapek: Posmarować 2 kromki tapenadą z oliwek. Na 2 kolejne kromki nałożyć kosteczki pomidora. 2 pozostałe kromki przykry fetą. Tak przygotowane kanapki lekko skropić oliwą z oliwek. Udekorować listkami rukoli (taki włoski akcent) lub natką pietruszki (dla tych, którzy wolą rodzime klimaty). Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne przepisy: Pomidory faszerowane serem
MODA NA BIOfajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera feta 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)puszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody. 2. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu
Kto ugości moich gości?której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Świetna na lekki obiad lub kolację. Składniki: puszka ciecierzycy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 10 oliwek czarnych bez pestek 100 g sera feta na sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka kuminu łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne garść świeżej mięty Ciecierzycę odsączyć(...)ćwiartki, a cebule w półplasterki. Wymieszać w miseczce składniki dressingu, dodając na końcu posiekaną miętę. Do miski przełożyć ciecierzycę, pomidory, oliwki i cebulę. Polać sosem i wymieszać. Ser feta pokruszyć i posypać nim sałatkę. Wstawić do lodówki na 30 minut i podawać
wyzwania kuchennektóre pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg dyni 3 małe podłużne buraki 150 g sera feta 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i sól morska do smaku 4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka(...)dynię, a buraki pozostawić na kolejne 15 minut. Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostk, przełozyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki. Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostk, przełozyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę
Gosia gotujemojego ulubionego sera feta i oliwki . Polecam szczególnie wegetarianom . składniki na 2 porcje 2 papryki średniej wielkości opakowanie 300 g sera feta 1 jajko łyżeczka bazylii pieprz garść oliwek przepis Papryki myjemy , rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne . Ser wykładamy do miski , wbijamy jajko dodajemy bazylię i pieprz i dokładnie rozgniatamy widelcem. Naczynie żaroodporne
Smakowite DaniaWielkanocne śniadanie wcale nie musi być nudne, a może tak zrobić coś innego? Proponuje przepyszną pastę jajeczną z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem fety i świeżego oregano! Najlepiej smakuje na ciepłej i chrupiącej bagietce na zakwasie! Dzień dobry!!! ;-) Będzie pysznie! SKŁADNIKI: - 5 jaj ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju(...)feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano - ewentualnie 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany - pieprz Wszystko kroimy w drobne kawałeczki, masę mieszamy ze sobą, doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Podajemy na gorącej bagietce
SMYKWKUCHNIfeta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość posyp ziarnami od Ziarenkowo i nie zapomnij o glassa sojowa! Dodaj wesoły zielony brokuł...i w kilka minut, lekkie, aromatyczne i pyszne śniadanko ogotowe. Chrup
Z Kuchni Do Kuchnirazu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g sera feta - pokrojony w grubą kostkę 100g sera żółtego - startego na największych oczkach tarki 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku(...)szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć, aby odparować wodę. Rozkruszyć kostkę bulionową i przyprawić do smaku. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia. Ser feta pokroić w dość dużą kostkę. Ser żółty zetrzeć na największych oczkach tarki. Rozbełtać w oddzielnym naczyniu jajka. Wszystko to dorzucić do zawartości patelni i wymieszać. Następnie
Grunt to przepis!Uwielbiam makaron! Dania z nim są najszybszą propozycją obiadową w moim menu. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia, chili, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie(...)małym ogniu.Podsmażać jeszcze przez jakiś czas, aż odparuje woda. Dodać posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażyć całość. Szpinak wymieszać z ugotowanym makaronem i pokrojonym w kostkę serem feta. Makaron ze szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i polać jogurtem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze
Pasja Smakusłono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione smakuje idealnie. Przepis na jedną porcję: Składniki: Garść rukoli 2 łyżki stołowe słonecznika Średnia gruszka Kilka średnio pokrojonych kostek sera feta Przyprawy: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju Costad'Oro (mieszanka oleju słonecznikowego, ryżowego, winogronowego, z kukurydzy(...)siemię lnianego) szczypta bazylii szczypta pieprzu Przygotowanie: Słonecznik prażę na łyżce oleju, aż nabierze złocistego koloru. Garść rukoli wrzucam do miseczki, dodaje pokrojoną w kostkę gruszkę i fetę. W szklance mieszkam sok z cytryny, olej, bazylię i pieprz. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję słonecznikiem. Sałatka gotowa! Rada: Zanim posypię sałatkę słonecznikiem, wsypuję go na jednorazowy ręczniczek i odsączam
Pause Gotowanie!chilli (ok. 50 g), posiekanych (możecie użyć marynowane chilli w plasterkach, sprzedawane jako dodatek do kuchni meksykańskiej), 1 mały ząbek czosnku, posiekany, 40 ml oliwy, sól, pieprz pokruszony ser feta do posypania gotowego dania cząstki cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw. Na patelni(...)czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na cztery porcje. Składniki: 1 op. ulubionego mixu sałat (150 g) 1 czerwona papryka świeża 10 szt. zielonych oliwek 100 g sera typu feta 2 piersi kurczaka (300 g) 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka 4-5 pomidorów suszonych 5 pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy(...)studzimy i kroimy w kostkę. W dużej misie umieszczamy umyty mix sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę, jak również pokrojone oliwki, pomidorki i suszone pomidory. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki razem z wystudzonym kurczakiem. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Umieszczamy w niej wszystkie składniki, nakładamy pokrywkę i mocno wstrząsamy
Emcia Pichciuwielbiam. Składniki na 3 porcje. składniki: 3 spore garście rukoli 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 g dyni bez skóry 100 g fety słonecznik olej zioła włoskie przyprawa do sałatek -młynek Bakłażana pokroić na grube plastry a następnie w ćwiartki i oprószyć solą aby puścił sok. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć wystudzone upieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszyć małe kawałeczki fety. Całość posypać prażonym słonecznikiem i podawać
Monia miesza i gotujeoliwy z oliwek 1/4 kostki drożdży szczypta soli soli pół łyżeczki cukru łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździerzu Nadzienie: - szpinak, - kostka sera fety - czosnek, - masło do usmażenie szpinaku - sól Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki(...)wyrobić ciasto aż powstanie jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu : Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi
W kuchennej krainie