połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek oliwy - 1 łyżeczka soli - pół szklanki pesto (ja zmiksowałam szpinak, słonecznik, oliwę i czosnek) - pół opakowania serka arla apetina feta Przygotowanie : zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać 1 łyżkę mąki odstawić(...)minut do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąć otoczyć w mące i rozwałkować na duży kwadrat, pokroić ciasto na małe kwadraty (mogą być nierówne) każdy posmarować pesto i posypać fetą, kwadraty układać na blaszce, ja do jednego chlebka dodałam pomidora, piec ok 40 minut w temperaturze 175 stopni
zdrowa vege kuchniazadziwiająco smaczne i cieszące oko pięknymi kolorami :) Porcja dla 2 osób 2 garści mieszanki ulubionych sałat 100 g miąższu arbuza bez skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki mieszanki ziaren"Euforia" od Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony pieprz Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek(...)pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach. Na sałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Dodajemy listki mięty i ziarenka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zawsze głodna!sera szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno około 6 listków świeżej kolędry około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: pokruszony ser feta 100 g 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto(...)sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy. 3. Dodać delikatnie ubite białko 4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód 5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około
KreatywnePinygrillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżeczki posiekanej mięty łyżeczka posiekanej bazylii Przygotowanie: Przygotowując sałatkę zaczynamy(...)miseczce mieszamy rukolę, truskawki oraz przekrojone na pół oliwki, po czym dodajemy drobno pokrojone pomidory. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy i delikatnie solimy, po czym łączymy z rukolą. Ser feta kroimy w kostki i polewamy 1/3 sosu (delikatnie obtaczamy i dosypujemy do sałatki). Całość posypujemy ziarnami i polewamy resztą sosu. Smacznego
ChilliJemybrzoskwinią i dwoma rodzajami serów. Sałatka to doskonała przekąska na letnią imprezę pod chmurką. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, 2 brzoskwinie, 50 g sera feta, 50 g sera gouda, 2 łyżki(...)Oleju Ostropestowego SEMCO, 2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łyżki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam. Z brzoskwini usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Ser feta i ser gouda kroję w kostkę. 2. Do salaterki przekładam sałaty, brzoskwinie oraz sery. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą
Tradycyjna kuchnia Kasipożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta papryki(...)mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej
kgwjanczewoniezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz : 0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
apetytnapieczeniebulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka(...)gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć ser feta. Przykryć kapeluszami i wstawić na ok 35-40min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Można podać z pomidorowo-kukurydzianą salsą
Jemy Pijemyoraz znacznej aromatyczności. Składniki: -> 1 cukinia -> 2 średnie marchewki -> 1 średnia cebula -> 2-3 ząbki czosnku -> 1 jajko -> 100-120 g sera feta -> 1 mały pęczek szczypiorku -> 1 pęczek pietruszki -> 1 mały pęczek koperku -> 2-3 łyżki mąki(...)pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach. Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego kawałek greckiego sera feta UWAGA: Może niektórych przerazi taka ilość przypraw i ziół, ale trzeba pamiętać, że w farszu są 2 szklanki surowego ryżu a do garnka, w którym będziemy gotować, wlejemy ponad(...)żyłkami do góry (błyszczącą stroną do dołu) i zwijamy z farszem mięsno-ryżowym w następujący sposób: Niewielką ilość farszu nakładamy na górną część liścia, na wierzch mięsa kruszymy troszkę fety i zwijamy, niezbyt ściśle i pozostawiając nieco miejsca w środku, bo ryż napuchnie podczas gotowania. Gotowe gołąbeczki układamy dość ściśle w naczyniu lub garnku, żeby się nie rozwinęły
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum(...)mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę szpinaku, na to kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo. Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie
Kuchnia Prezydentowejpomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki. ;) Składniki (na 2 osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta z Mlekovity, choć pyszny, nie nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz oregano 1. Cukinię ostrożnie ponacinać ostrym nożem wzdłuż, na wylot
Kuchnia Prezydentowejmleko. Z takiego ciasta można również zrobić pierogi. Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 litr mleka, 150 g zielonej soczewicy Symbio , 10 suszonych pomidorów w oliwie , 1/2 sera feta, 2 cebule, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Do mąki dodajemy dwie szczypty soli i zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką, tak by mąka z mlekiem się połączyła i przekładamy(...)minut (bez moczenia czas gotowania będzie dłuższy). Na oleju podsmażamy cebulkę (1) pokrojoną w kostkę- z drugą cebulkę będziemy później podsmażać.. Do ostudzonej soczewicy dodajemy, pokrojone pomidory, ser feta, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Farsz trochę miksujemy blenderem, ale nie całkowicie. Odrywamy kawałki ciasta (jak się klei do podsypujemy mąką), rozklepujemy sobie na dłoni placuszki, nakładamy farsz
Aga w kuchnisię ją jadło i jadło Sery które użyłam to: ser mozzarella, ser camembert, rolada tylżycka, ser feta i parmezan. Mozzarellę, camembert i roladę pokroiłam w cienkie paski, fetę trochę rozkruszyłam a parmezan starłam na tarce. Podstawowy mój przepis na pizzę i sos do niej znajduje się tutaj: http://kuchennewariacje.pl/?p=39 Smacznego
Kuchenne Wariacjepapryka faszerowana kuskusem Składniki: - 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g) - 1/3 szklanki wody - 2 duże papryki - 1 pierś z kurcza1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 8 pomidorków koktajlowych - 8 kosteczek sera feta - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz Porcja na 2 osoby. Najpierw przekrawamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie papryki lekko smarujemy oliwą i środek solimy i pieprzymy(...)wodą i pozostawiamy na 5 minut aby nam kasza napęczniała wodą. Potem dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone na połówki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie mieszamy. Teraz wyciągamy paprykę i faszerujemy ją kuskusem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Smacznego
Kuchenne Wariacje