feta - 6903 przepisów (strona:184/461)

Makaron na winie wg. Pana Męża 127

Męża chorej i wegetującej w łóżku Małżonce :) Składniki na 1 porcję: garść makaronu razowego tagliatelle kilka plastrów szynki - pokroić na kawałki 1/2 średniej cebuli - pokroić w kostkę kawałek sera feta szczypiorek - do przybrania 1 łyżeczka masła - jako dodatek do ugotowanego makaronu papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz cytrynowy - do smaku olej - do smażenia Ugotować makaron na półtwardo. Odcedzić(...)mnie papryka słodka i ostra, sól oraz pieprz cytrynowy . Do miski przełożyć ciepły makaron, dodać łyżeczkę masła i wymieszać razem. Dołożyć składniki z patelni. Dodać porwany na kawałki ser feta. Wszystko razem wymieszać. Wierzch posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. I tak oto "makaron na winie" jest gotowy do zaserwowania

Grunt to przepis!
Lekka sałatka z rukolą, fetą i burakami 105

kanapek, czy ciężkich sałatek z majonezem. Naprawdę ją polecam ;)  SKŁADNIKI ( na dwie osoby) 1 duży burak ok. 60 g rukoli garść słonecznika łuskanego ok. 100 g sera typu feta oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jeden ząbek czosnku sól pieprz WYKONANIE: Buraka ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Przestudzić i pokroić w małą kostkę, lub dowolnie, wg uznania(...)pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni. Trzy łyżki oliwy wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz kładziemy garść rukoli i wrzucamy na nią buraki, fetę, słonecznik i wszystko polewamy obficie oliwą z oliwek. Gotowe! Prosa i jakże zdrowa sałatka na specjalną okazję :)  Smacznego! WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE BURAKÓW

Calzonella.com
brokuł z anchois bez soli 203

Składniki 1 brokuł pół serka typu Feta 1 mała śmietanka kremówka parę sztuk anchois ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser Brokuł Wykonanie Zagotować w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć. Sos jogurtowo-czosnkowy Składniki: ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka(...)naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Wykończenie Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki położyć różyczki brokuła,pokrojony ser feta w kostkę. Poukładać na wierzch Anchois – niedużej, bardzo tłustej ryby Całość zalać śmietanką Posypać startym serem-u nas dużo bo wszyscy lubią. Wszystko zakryć naleśnikami i zetrzeć na całość

w mojej kuchni
Limanda zapiekana pod szpinakiem z pieczarkami 131

cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda lub mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące. Smażymy(...)cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto 167

połączyć ze sobą dwa pyszne dania? Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw z rewelacyjnym, aromatycznym risotto. Spróbujecie? Składniki: - 500ml bulionu (500ml wody +1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 200g fety - 150g ryżu Arborio - 2 czerwone papryki - 2 pomidory - 2 cebule - 25g orzechów piniowych - pęczek natki pietruszki  - 1 łyżka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka(...)czasie prażymy orzechy piniowe bez dodatku tłuszczu tak, by się nie przypaliły. Gdy ryż wchłonie cały bulion, przekładamy go do dużej miski. W misce mieszamy risotto, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki, podprażone orzeszki piniowe i miętę (oraz parmezan, jeśli go używamy), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Papryki i pomidory faszerujemy przygotowaną mieszanką z risotto. Do 1/3 bulionu, który

Be Fit Be Strong
Pieczona owsianka w stylu „greckim" 97

powstała z nawiązania do jej składników. Składniki: -> 5 łyżek płatków owsianych -> Wrząca woda -> Oliwa z oliwek (1-2 łyżki) -> 10 pomidorków koktajlowych -> 50g sera feta -> 8-10 czarnych oliwek -> Sól, pieprz, chilli, bazylia Wykonanie:  Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem ( na równi z ich poziomem(...)Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia wody. Dodajemy sól, pieprz, chilli wraz z ziołami oraz oliwa z oliwek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy pokrojone pomidorki, oliwki  oraz ser feta. Skraplamy oliwa i posypujemy ziołami. Zapiekamy w temperaturze 180C przez około 30-35minut

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Grillowana cukinia zapiekana z fetą 176

miałam akurat uruchomiony piekarnik postanowiłam w między czasie cukinie przygotować na patelni grillowej i na koniec zapiec z serem w piekarniku. Składniki 1 średnia cukinia 1/2 opakowania sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek zioła prowansalskie(...)pieprz oliwa/olej Cukinię kroimy w dość grube plastry. Patelnię grillową spryskujemy oliwą i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie układamy cukinię i grillujemy z obi stron aż pokarzą się charakterystyczne paski. Fetę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w paski a pomidorki rozkrawamy na pół. Na blasze do wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinię, układamy fetę, połówkę pomidora i kilka plasterków czarnych oliwek

Piekielna Kuchnia Pati
Śledż a la sałatka grecka 181

śledzie jakie ostatnio przygotowywałam. Sos ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z warzywami, rybą i fetą. Składniki: 5-6 marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy(...)każdej warstwie. W salaterce układać warstwami porwane liście sałaty rzymskiej, kawałki papryki, pokrojone w plastry korniszony, plastry lub połówki pomidorków, kawałki śledzi, pokrojoną w piórka cebulę, fetę, oliwki i kiełki. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić. Podawać z pieczywem

Czerwień i błękit
Horiatiki – sałatka grecka 229

sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu.  Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone   Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół plasterki(...)talarki. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem oliwki i posiekaną natkę. Doprawiłem do smaku pieprzem i oregano. Skropiłem oliwą i octem winnym. Delikatnie wymieszałem. Na koniec położyłem na wierzchu plaster fety. Posypałem oregano

R'n'G Kitchen
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 127

zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony(...)Dodać do tego szpinak i podsmażyć. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone, przyprawić solidnie pieprzem i solą i wszystko przesmażyć jeszcze parę minut, odstawić. Ja czasem dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy

Calzonella.com
Tapas Party. Menu na imprezę. 141

tapasami", szczególnie gdy uda nam się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek(...)calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z mozzarellą 118

Sałatka z mozzarellą Składniki: - olej Kujawski ze smakiem – z pomidorami, czosnkiem i bazylią - 100 g mieszanki sałat - 1 pomidor - ½ papryki czerwonej - 100 g sera feta(...)kulka sera mozzarella - 1 jajko - bułka tarta - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Do mieszanki sałat dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę posiekaną w cienkie paski, i pokrojonego w kostkę ser feta, całość mieszamy z olejem Kujawskim ze smakiem i odstawiamy na kilka minut do przejścia smaku. W między czasie kroimy w plastry ser mozzarella. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku

Kulinarne życie
Ziemniaki faszerowane serem feta 158

można podać je do mięsnego obiadu, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie. Kubek maślanki będzie dla nich świetnym uzupełnieniem.  12 średniej wielkości ziemniaków  1/2 kostki sera feta 1 pęczek koperku  3 gałązki szczypiorku 50g żółtego(...)sera pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy.  2. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki ziemniaków. Wydrążone kawałki przekładamy do miski, do której dodajemy pokruszony drobno ser feta, starty na tarce żółty ser, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Sałatka z truskawkami 144

Feta (ok. 25g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Filet z kurczaka nadziewany cukinią i pieczarkami 237

trochę poeksperymentować. Cukinia wprowadza delikatną chrupkość a pieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można(...)pieczarki w plasterki i na połowę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy cukinię i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron. I gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania