Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4 łyżki Czosnek 4 ząbki Sos sojowy 2 łyżeczki Cytryna 1 cytryna Ogórek 1 świeży Jogurt naturalny 50 ml Ser feta 100g (grecki sałatkowy) Kefir 200ml Mięta 10 listków, świeżej […] The post Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami wg Okrasy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 opakowanie mix sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku(...)patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać. Podajemy jako przystawkę
kgwjanczewomięs lub jako dodatek obiadowy. Rewelacyjnie pachnie ziołami i selerem naciowym. 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 10 pomidorków koktajlowych 1/4 selera naciowego 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera feta 1,5 łyżeczki ziół do sałatek 2 łyżki sosu czosnkowego(...)Sałatę lodową siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, rozdzielamy okręgi. Seler naciowy oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy i przyprawiamy ziołami do sałatek. Wierzch polewamy sosem czosnkowym. Do sałatki użyłam gotowego sosu czosnkowego z ziołami włoskimi od Firmy FANEX
VioletoweKucharzeniemożemy przygotować na wiele różnych sposobów. Połączenie trzech rodzajów sera sprawia, że kieszonki są bardzo pyszne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g żółtego sera 50 g sera feta 50 g serka topionego 1/4 czerwonej(...)papryki 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy sola i pieprzem. Sery – żółty, feta i topiony kroimy w kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy delikatnie rozgniatając widelcem. Na każdym płacie mięsa układamy do dużej łyżce serowego farszu. Składamy na pół, dociskamy
VioletoweKucharzenieteż są pyszne. W ciepły dzień talerz takiej sałatki w zupełności zastąpi nam obiad, lekko strawna i bardzo smakowita. Składniki dla 4 osób: - 10 dag liści rukoli - kilka plastrów fety, ok. 5 dag - 1 duża twarda gruszka - orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść - 1 łyżka dobrego masła Sos: - 1/2 szklanki oliwy extra virgin - 3 łyżeczki soku z cytryny(...)się nie przypaliło, układamy plastry gruszki, z każdej strony smażymy po 2 minuty, zostawiamy na patelni do wystudzenia. 2. Orzechy blanszujemy ok. 2 minut na suchej patelni, studzimy. Ser feta kroimy w kostkę lub w plastry. 3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, dokładnie mieszamy. 4. Umytą i wysuszoną rucol ę układamy w miseczkach, polewamy dressingiem, a następnie
Apetyczna babeczkajogurtu, fety i rzodkiewek - idealny do mięsa, ryb, grilla i sałatek. Znowu namiętnie i do wszystkiego przygotowuję dipy. Czy to mięso z grilla, czy pieczony kurczak, sałatka albo pieczona ryba - nie może się obyć bez czosnkowego sosiku na zimno. Ostatnio króluje w nich ser typu feta. Tłusty czy nietłusty, jaki akurat wpadnie w ręce. Dipy są idealnie słone
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata(...)Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u Monikiszpinak i mozzarella ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . Sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dojrzałe pomidory 50 g sera feta 3 garści szpinaku baby oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże(...)rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia. Do miski wkładamy szpinak i wszystkie zioła. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dorzucamy do miski. Szparagi kroimy na mniejsze części, dodajemy do sałatki. Wszystko przyprawiamy, skrapiamy oliwą i cytryną, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitydanie gotowe. Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 pęczek rzodkiewek 50 g sera feta sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska pieprz Wykonanie: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie wsypujemy do garna(...)minut ryż odcedzamy, zalewamy kolejną wodą, solimy i gotujemy al dente. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w półplasterki. fetę kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy ryż, rzodkiewki, fetę. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i natkę. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki : cukinia, u mnie 3 sztuki kasza jaglana -2 torebki po 100 g ser żółty do posypania feta 270 g płaska łyżeczka(...)pokrojonego drobno koperku, można pominąć oregano, pieprz czarny mielony 2-3 łyżki oliwy kostka rosołowa Przygotowanie : Umyte cukinie przeciąć na pół i wydrążyć środek Kaszę ugotować wg przepisu Ser feta pokruszyć na drobno, dodać do niego oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszać, wsypać kaszę i delikatnie połączyc całość, napełnić cukinie farszem ( lekko z górką) Kostkę rosołową rozpuścić wg przepisu Cukinie
Proste Potrawyomlet. Mój ulubiony, lekko śródziemnomorski...pycha. Nie podam ilości warzyw , bo zależy ona od wielkości naszych patelni oraz apetytu. Potrzebujemy: jajka jarmuż cebulkę dymkę ze szczypiorkiem pomidor oliwki ser feta(...)sól, pieprz Jarmuż przesmażamy na oleju , dodajemy pokrojoną cebulkę. Jajka roztrzepujemy widelcem, przyprawiając do smaku. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch kładziemy pokrojonego pomidorka pomidorka, oliwki, pokrojony w kosteczkę ser feta. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małym ogniu smażymy kilka minut ( w zależności od wielkości patelni). Gotowy omlet posypujemy szczypiorkiem . Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAmałe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na dwa prostokąty. Składniki na szpinak: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Przygotowanie: Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ser feta, sól i pieprz i dusimy do momentu, aż ser nie będzie miał grudek, a woda całkowicie odparuje. Masę szpinakową rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanych prostokątach z ciasta. Zwijamy
bistro mamapojedyncza pierś z kurczaka lubczyk, sól, pieprz papryka ostra i słodka 250 g makaronu świderki (ja użyłam bezglutenowego) 1 cebula ser pleśniowy, np. niebieski lazur - połowa curry kawałki fety Wykonanie: Umyte mięso pokrój w kostkę, przesmaż na maśle z drobną cebulką. Na oddzielnej patelni na maśle przesmaż pokrojone w większą kostkę pomidory do momentu aż się rozlecą. Do garnka(...)Mieszaj aż do rozpuszczenia. Makaron zagotuj do miękkości według przepisu, dodaj soli i curry. Dodaj kurczaka wraz z powstałym sosem. Na talerzu ułóż makaron, polej sosem i posyp kosteczkami fety. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidrugi dzień wymieszać składniki i obiad mamy gotowy w 15 minut!!! SKŁADNIKI 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos , marchewka z groszkiem Dagoma , 150 g sera feta, ½ puszki fasoli czerwonej, 2 udka z kurczaka upieczone, szczypiorek, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Udka obieramy z kości i skóry(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, groszek oraz fasolę osączamy z zalewy. Kaszę mieszamy z przyprawą curry, polewamy oliwą, dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość przekładamy do foremek do zapiekania wysmarowanych wcześniej oliwą, zapiekamy ok. 10 min. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym
słodki bratek