łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kardamonu sól olej rzepakowy 2 łyżki masła 200 g sera feta w kostkach Sos 8 kiszonych pomidorów (przepis) 6 ząbków ukiszonego czosnku 200 g zielonych oliwek z pestkami 1 świeża papryczka chilli Kuskus 2 szklanki kaszy kuskus pęczek natki pietruszki pęczek(...)się żelatyna i mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia 2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni
Słodki Kompromisłyżeczka suszonych ziół (bazylii lub dalmatyńskich) pieprz do smaku Przygotowanie: Awokado umyj, przekrój na pół, wydrąż łyżeczką i umieść w miseczce lub w pojemniku od malaksera. Dodaj do tego fetę, ząbek czosnku przekrojony na ćwiartki, sok z cytryny oraz przyprawy i zioła. Wszystko to zblenduj dokładnie blenderem ręcznym lub w malakserze. Orzechy włoskie drobno pokrój na kawałki, dodaj do pasty(...)wymieszaj. Jeśli nie posiadasz blendera - awokado z fetą ugnieć widelcem, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny, pokrojone na kawałki orzechy włoskie, przyprawy oraz zioła. Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej pasty. Zaglądajcie od teraz do nas częściej! Nowy Rok dał nam kopa do działania! Będzie duuużo zdrowego jedzonka, słodkie smakołyki bez wyrzutów sumienia
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńLekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!! Składniki: opakowanie fety w kostkach w zalewie 10 dag makaronu wstążki 2 małe(...)cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm) sól 20 dag pomidorków koktajlowych kilka gałązek natki pietruszki i szałwii świeże oregano(może być suszone) oliwa z oliwek sos balsamiczny Wykonanie: Fetę osączyć z zalewy. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty
Pysznie & Piękniezwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami. Składniki, na około 10 małych ruloników: 300g świeżego szpinaku ciasto filo 5 płatów pół opakowania sera feta pół papryki białko jajka mała czerwona cebula Szpinak ugotować i odparować wodę, byle nie za długo, ja znów skorzystałam z parowaru i wrzuciłam go na 7 minut(...)parę. Ostudzić trochę, odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Posiekać drobno cebulę i paprykę, wszystko razem wymieszać, dodać białko jajka, choć nie jest to bardzo konieczne, dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ostrą i słodką papryką i curry. Płaty ciasta filo rozmrozić, rozkroić na pół, tak aby miały kształt prostokąta. Dużą łyżkę farszu zawijać w ciasto, piec 20 minut
Delusional Trineofercie sklepu LIDL - oliwki zielone (możesz użyć nadziewanych np. serem feta ) - oliwki czarne - zielone papryczki hiszpańskie - suszone pomidory - pieczywo dodatkowo możesz użyć np. orzechów włoskich, sera feta pokrojonego w grubą kostkę, sera typu mozzarella, pomidorków cherry czy ogórka świeżego. Fajnym i ciekawym rozwiązaniem jest ustawienie wszystkich składników na stole w małych miseczkach tak aby każdy
SMYKWKUCHNIpieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy(...)krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego
Codzienne Gotowanieskładniki: 2 ugotowane lub upieczone buraki 50 g sera feta(...)natka pietruszki ocet balsamiczny sól, pieprz wykonanie: Buraki obieramy. Ostrym nożem kroimy cienkie plasterki i układamy na półmisku. Na plasterki buraka układamy pokrojony w cienkie plasterki lub kostkę ser feta. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. polewamy octem balsamicznym i oprószamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniaoliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki kaparów Wykonanie: winegret: oliwę , sok z limonki lub cytryny i ocet balsamiczny umieścić w kubku lub miseczce i przy pomocy małej trzepaczki/r(...)zakładając jeden plasterek na drugi. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie. Na koniec
Sztuka gotowania w/g Samiryktórego jeszcze nie robiłam, a która spełniłaby moje "zachcianki" smakowe dnia dzisiejszego :) Składniki na nadziewane muszle makaronowe (3 - 4 porcje): makaron muszle 16 sztuk pieczarki około 300 g ser feta około 150 g 1/2 pęczka natki pietruszki cebula(...)przecier pomidorowy 300 g ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz kostkę, podsmażyć na patelni. Ostudzone wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz serem feta pokrojonym w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, wlać przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego
Karola gotujeEkspresowe, minimalistyczne, wegetariańskie danie. W sam raz dla zabieganych SKŁADNIKI : 3 kolorowy makaron penne – 200 gram marchewki – 2 sztuki kalafior – mała główka ser ricotta – 50 gram ser feta – 100 gram ser żółty cheddar – 50 gram grano padano – 50 gram sól, pieprz trochę wody PRZYGOTOWANIE : Ugotować makaron. Obrać marchewkę i pokroić(...)kostkę. Kalafior rozwarstwić na mniejsze kawałki. Ugotować z marchewką. Gdy warzywa będą miękkie, odlać wodę. Dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Dodać ser ricotta i pokrojony w kostkę ser feta. Zetrzeć żółty ser, dodać odrobinę wody. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać serem grano padano. Danie gotowe! Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comSmacznej Stronie Tesco wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :) Składniki: 2-3 średnie buraki, 200 g dyni, 2 ząbki czosnku, garść orzechów, ziarna granatu, 30 g fety, 1/3 szklanki kuskusu razowego, garść świeżego jarmużu dressing: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz, świeży tymianek Buraki myjemy(...)pieprzem i tymiankiem. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, które następnie z grubsza siekamy. Nakładamy na talerz upieczone warzywa, przygotowany wcześniej kuskus, dodajemy porwany na mniejsze kawałki jarmuż, kruszymy fetę i dodajemy ziarna granatu oraz posiekane orzechy. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy :) Smacznego
Plate of Joyzapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie. 2 bataty 4 plastry szynk wędzonej 1 pomidor 2 pomidory suszone ser feta natka pietruszki 1 cebula czerwona marynata: 4 łyżki oliwy sól 1/2 łyżeczki bazylii, oregano 1 ząbek czosnku Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię(...)piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaSzpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej dodać szpinak i fetę, posolić i popieprzyć wedłóg smaku, dodać gałkę muszkatołową. Pomieszać i chwilę pogotować. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać 2 ząbki czosnku. 1 wersja
Smaki Przyprawy i Kolorypapryki nie lubiłam, ani jej zapachu to jednak to się zmieniło. Polecam na obiad czy kolacje. Składniki: filet drobiowy 2 szt. papryka czerwona 1 szt. ser feta 4 plastry papryka słodka mielona 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta szczypiorek do posypania oliwa 1 łyżeczka do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Filety umyć(...)solą i papryką. 2. Paprykę umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Nafaszerować filety. Oprószyć pieprzem. 3. Ser feta pokruszyć lub pokroić w drobniutką kostkę. Umieścić na papryce, po równo na obu filetach. Posypać szczypiorkiem. 4. Każdy filet wysmarować
Kuchnia Paulettessałatki można dodać pomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy Przygotowanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki i przekładam(...)oliwie. Miedzy czasie przygotowuję sos łączę jogurt naturalny z ogórkiem startym na tarce. Przestudzonego kurczaka przekładam do sałatki,polewam sosem pokrojoną cebulą dymką i pokruszonym serem feta
Kukuleczki