łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta) sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta oliwa ev. folia aluminiowa PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Por kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy. Folię(...)podwójnie, smarujemy odrobina oliwy, układamy plasterki cytryny na nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką
Kopystką po garachmoże być cały pęczek) Dużyząbek czosnku Łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy Litr bulionu warzywnego pieprz ew. sól posiekany szczypiorek sok z cytryny (do smaku) kosteczki sera feta Łyżka śmietany 12% (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy ziemniaki, smażymy przez kilka minut (ok4-5), dodajemy posiekany czosnek i kurkumę(...)drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy szparagi, gotujemy 2-3 minuty, ściągamy z gazu. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ew. solą, wlewamy śmietankę. Zupę na talerzach posypujemy szczypiorkiem i serem feta
Kopystką po garachszklanki komosy ryżowej 1 dymka ze szczypiorkiem Mała, czerwona cebulka Ogórek zielony Kilka pomidorków koktajlowych Posiekana natka pietruszki, mięta ,bazylia Oliwa ev. Sok z cytryny Syrop klonowy Kosteczki sera feta Przygotowanie: Bób ugotować, ostudzić.Komosę ugotować wg. wskazań na opakowaniu. Ostudzić.Ogórki pokroić w kosteczkę, cebulę(...)dymkę-tak samo. Pomidory przekroić na pół.Zioła posiekać. Bób wymieszać z pozostałymi składnikami ,doprawić oliwą,sokiem z cytryny, syropem klonowym, solą i pieprzem.Dodać zioła i kosteczki fety
Kopystką po garach, kawałek czerwonej papryki, ½ łyżeczki czarnuszki, cebula dymka ze szczypiorkiem, curry, sól, pieprz, oliwa ziołowa WYKONANIE Woreczek gotujemy w osolonej wodzie, osączamy, mieszamy ze szczyptą curry. Paprykę, kurczaka i fetę kroimy w paski lub kostkę. Kaszę mieszamy z fasolą, zieloną fasolką, papryką, kurczakiem, fetą, dodajemy posiekaną dymkę. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, czarnuszką, polewamy oliwą
słodki bratekłyżeczka słodkiej czerwonej papryki ½ czerwonej papryki 1 cebula 1 młoda cukinia 10 pieczarek 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 g sera feta Sól Pieprz Chilli 100 g kaszy gryczanej prażonej Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz słodka czerwoną papryką. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy(...)podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekana natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz , chilli. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną. Na wierchu rozkładamy kawałki sera feta
VioletoweKucharzenieosób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie razowe rurki) - 250 g mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju do smażenia 1. Makaron gotujemy(...)smażymy do momentu, aż całkowicie się rozmrozi, a woda odparuje. 3. Do usmażonego szpinaku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makronu, a następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz
Bez Cebulikuminem) możecie znaleźć tutaj . Składniki na 1 porcję: 2 jajka 200 g krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże, świeże pomidory szczypta soli 1/2 małej cebuli 1 gruby plaster fety 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano kilka liści świeżej bazylii olej do smażenia Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić. Cebulę(...)jajka. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Co jakiś czas podnosić pokrywkę i sprawdzać czy jajka się ścięły. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną fetę. Gotowe danie posypać drobno posiekaną bazylią. Najłatwiej jeść je prosto z patelni, z dodatkiem ulubionego pieczywa
Bulliozimno jaki i na ciepło. Serdecznie polecam 😋. Sałatka z makaronem z buraków Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraków 3 ząbki czosnku 50 g sera feta 2 garści orzechów pekan olej do smażenia sól pieprz ocet balsamiczny Wykonanie: Na suchej patelni prażymy orzechy uważając, aby ich nie przypalić. Czosnek obieramy i kroimy(...)cieniutkie plasterki. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy buraki i smażymy przez 5 minut, przyprawiamy i skrapiamy octem balsamicznym. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, wrzucamy orzechy i mieszamy. Możemy podawać od razu na gorąco lub poczekać, aż sałatka ostygnie
Kulinarne przygody Gatityjuż zapraszam do wypróbowania dla Państwa . Składniki 1 szt kapusty lodowej 15 sztuk kolorowych pomidorków mini 1 zielony świeży ogórek 1 paczka sera fety 5 łyżeczek oleju sól pieprz ziołowy(...)pieprz biały łyżka balsamico Wykonanie Do wysokiej miski rozrywam naszą sałatę , następnie pomidorki kroję na połówki , ogórka myję i kroję w nierówną kostkę , następnie ser feta rozkruszam , dodaję olej , przyprawiam według uznania smakowego , i dodaję na końcu balsamico i wszystko bardzo dokładnie mieszam , po wymieszaniu gotowe do podania . Smacznego
Mój SmakWiosna tuż tuż! Zaczynamy sezon sałatkowy? Dzisiaj mamy dla Was mix różnych sałat połączony z dojrzałym awokado, serem feta i aromatycznymi suszonymi pomidorami. Całość przyprawiona sosem musztardowo-miodowym z dodatkiem czosnku. Danie uzupełnia dodatek grzanek chlebowych, które sprawiają, że sałatka staje się treściwa i pożywna. Sałatka z awokado i suszonych pomidorów z dodatkiem grzanek Składniki sosu: 6 łyżek(...)suszone pomidory z oregano ) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 płaska łyżeczka miodu 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku sól, pieprz 1 opakowanie sera feta 10-12 suszonych pomidorów w oleju 2 szt. awokado mieszanka sałat (ok. 200-250 g ) 5 kromek chleba 4 garście mieszanki sałat Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Chleb
Moja Mama Gotujechwila do wyrojśniyńcia, a jak już sie trocha dźwignōm 39 , to sie bierymy 40 za pieczynie. We gorku rozgrzyjcie sie ôlyj (no chyba, że chcecie je piyc na fecie 41 ) i jak już bydzie fest 42 ciepły(...)wciepcie tam połra krepli, dojś szybko trza je bydzie ôbrōcić na drugoł zajta 43 i jak już bydōm fajnie upieczōne, to wyciōngcie je na papiyrowy ryncznik, co by tyn fet 44 trocha tam wsiōnknōł, potyn posujcie leko pudecukrym i… reszty chyba już Wōm niy musza tłumaczyć Smacznego 1 ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 dużo
Chop w kuchniwodzie z dodatkiem łyżką soli i łyżką cukru przez ok. 15 minut. Można też ugotować go na parze. Opłukujemy na sitku zimną wodą (dzięki temu brokuły zachowają ładny kolor). Fetę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. Studzimy. Składniki sosu łączymy ze sobą(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W naczyniu umieszczamy kolejno warstwami brokuły, kukurydzę, pomidorki i fetę, polewamy sosem- i tak do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem. Uwaga: W wersji fit nie dodajemy do sosu majonezu! Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryserem feta ale dla np małego dziecka może być tylko przyprawiona jabłkiem i olejem lnianym. Opcji - jak to w zupach krem - jest wiele. Groszek ptysiowy, grzanki, parmezan, feta - co nam tylko do głowy przychodzi i podkręci smak i ... humor Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 1.5 litra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko
sierotka maRysia w kuchniPodczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 150 g sera feta 200 g kiełbasy chorizo pęczek szczypiorku sos: 1/3 szkl oliwy 3 łyżki wody łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka miodu łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie) sól, pieprz
6niebowersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka(...)majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 2 min i odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy
FITBUuK