drobno startego 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na nadzienie: 2 piersi z kurczaka 400g mrożonego lub świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g sera feta przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy(...)łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną
Smak mojej kuchniZapraszam😊 Składniki: rukola 70 g, pomidor 1 szt, łosoś świeży 240 g,+ masło 20 g,+ czosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz, oliwki czarne 10 szt, ser feta 80 g, dip musztardowy: oliwa z oliwek 4 łyżki, czosnek 1 ząbek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, pieprz do smaku, dodatkowo: sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki, Sposób(...)Gotową rybę kroimy w kostkę. Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie
kulinarne odsłony patiDziś polecamy Wam pyszną SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ, FETĄ I NATKĄ... Artykuł Sałatka z ciecierzycą, fetą i natką pietruszki pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEchłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi ok 18 do 24 sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy(...)patelni. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy do niego 2 łyżki majonezu oraz mleko. Mieszamy powstały sos - by się nie przypalił. Gdy troszkę odparuje, dodajemy pokruszony ser typu feta oraz czosnek, doprawiamy. Patelnię odstawiamy na bok, by farsz trochę ostudzić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około 180- 200 st. C oraz rozkładamy nasze ciasto francuskie na stolnicy/blacie. Ciasto kroimy
Justa próbuje gotowaćmnie penne 1 średniej wielkości cukinia 5-6 połówek suszonego pomidora z oleju 20 dag kurczaka - resztka kurczaka jaka mi została z sałatki - specjalnie zważyłam ! ;) 1/3 kostki sera typu feta ząbek czosnku sól pieprz tymianek Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Cukinie umyłam i pokroiłam w połówki plastrów. Pomidory i kurczaka pokroiłam w kostkę. Kurczaka - posoliłam oprószyłam(...)czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyłam na średnim ogniu. Na końcu wrzuciłam ponownie kurczaka. Na talerz wyłożyłam makaron, potem mieszankę z patelni i na końcu posypałam serem typu feta. Danie właśnie znika z talerza mojego ukochanego, ja mam swoje przygotowane na jutro do pracy. Smacznego
Justa próbuje gotowaćmałe ) 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sos jogurtowo-czosnkowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu opcjonalnie - 1 łyżka majonezu Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić(...)czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę majonezu. Sosem polać sałatkę brokułową lub podać oddzielne, do polewania sałatki na talerzyku. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki i rozkruszonym serem feta. Smacznego
kolorowotorcikowojarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Rozwałkowane(...)minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć jarmuż do momentu odparowania wody. Dodać sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Smażyć, aż farsz lekko się zagęści. Na podpieczony spód tarty wyłożyć rozdrobnionego widelcem łososia. Całość zalać przygotowanym farszem. Przykryć folią aluminiową i wstawić
Bulliosera feta 2 łyżki masła Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta i koperek. Wszystko blendujemy na kruszonkę. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym a na wierzchu wykładamy całą kruszonkę, dociskając aby się dobrze trzymała. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C około
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Ciasto : -200 g mąki -100 g masła -1 jajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę(...)usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Umyte pieczarki, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle razem z cebulą. Połączyć ze szpinakiem i kurczakiem, dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego filet z kurczaka pół szklanki śmietany garść żółtego sera pół kostki sera feta 2 jajka pół puszki kukurydzy oliwki sól i pieprz ulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej(...)ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej ciasto i nakłuć je widelcem. Na ciasto ułożyć podsmażonego kurczaka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta oraz oliwki. W misce połączyć jajka z serem żółtym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Masą jajeczną zalać tartę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez
The Sweet Damselobieramy ze skórki i kroimy w plastry o dowolnej grubości. Podsmażamy ją do miękkości na odrobinie oleju...nie musimy jej solić, ponieważ kolejnym dodatkiem do tarty będzie słony ser feta. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto do formy na tartę i ponownie schładzamy przez 20 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartę zapiekamy(...)około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź
upichcicpodsypywania 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Sos: 50g koncentratu 2 ząbki czosnki przeciśniętego przez praske oregano, bazylia sól, pieprz Dodatki: odgotowany brokuł ser feta żółta papryka ser żółty Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. W oddzielnej misce przesiać mąke z solą, dodać cukier i rozpuszczone drożdże. 3.Wyrobić ciasto do momentu, aż przestanie lepić(...)Wyrośnięte ciasto kroimy na pół (dwie mniejsze pizze), bądź wyrabiamy całe od razu. 8. Formujemy koło, przekładamy na suchą blache i nakładamy pokolei: sos, polowe sera żółtego, brokuł, papryka, feta i drugą połowe żółtego sera. 9. Całość posypujemy ziołami i zapiekamy w temp. 250'C przez ok 15-20min. Smacznego
FITBUuKsobotę SKŁADNIKI (2 porcje) 250 gr. obranych, surowych ziemniaków 1/4 cebuli sól, pieprz, papryczka chili oliwa z oliwek kawałki łososia kapary (opcjonalnie) drobno pokrojona czerwona papryka (opcjonalnie) Kawałki sera feta Cytryna PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Dobrze wysmarować dno i boki żaroodpornej patelni lub innego naczynia. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę(...)temperaturę pieczenia i pozostawiamy jeszcze 5 minut, aż się zrumieni (ale nie spali). Placek gotowy:) Na wierzch układamy plastry wędzonego łososia, posypujemy papryczką chili, czerwoną papryką,kaparami oraz serem feta. Jeszcze lepiej smakuje podana z sałatą lodową z sosem winegret i cząstkami cytryny
Kopystką po garachabsolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak. SKŁADNIKI 1 brokuł 1/2 czerwonej cebuli 3-4 pomidorki koktajlowe 2 jajka 2-3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie) kawałeczki sera feta(opcjonalnie) SOS: jogurt naturalny plus troszkę majonezu, plus musztarda francuska mały ząbek czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na różyczki, na moment wkładamy do gotującej wody(...)ósemki), pomidorki, kukurydzę (jeżeli używamy). Zalewamy sosem (2 łyżki jogurtu, 1/2 łyżki majonezu, łyżka musztardy francuskiej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz). Wierzch sałatki posypujemy kawałkami sera feta. WSKAZÓWKI: można podać z grzankami lub jako sałatkę do mięs
Kopystką po garachsię-zrobiłam z połowy -taką małą porcję "na próbę" i to był błąd :) Mój Nass stwierdził,że pyszne ale pachnie "malizną". SKŁADNIKI: (na 4 porcje) ok. 400 g. fety 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju (oczywiście nie ważyłam-tylko wzięłam "na oko") 3 gałązki rozmarynu ok 30 sztuk czarnych oliwek orzechy(...)dodajemy resztę składników, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wstawiamy do lodówki. Folie układamy podwójnie, na niej cebulkę pokrojoną w półksiężyce, czosnek w cienkie plasterki, następnie oliwki w plasterkach, pomidory i fetę. Oliwę ev mieszamy z olejem ze suszonych pomidorów, dodajemy posiekane (podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca), posiekany rozmaryn. Polewamy tym fetę, zawijamy sakiewki i wkładamy na grilla lub patelnię
Kopystką po garach