feta - 6903 przepisów (strona:160/461)

Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego na ostro 183

Składniki na 15 ślimaczków: 1 opakowanie ciasta francuskiego takie około 300 gram 150 gram salami z pieprzem 3 czubate łyżki sosu chili, można więcej 150 gram sera sałatkowego typu feta kukurydza konserwowa około 4 łyżki garść posiekanej natki pietruszki 100 gram żółtego sera startego na tarce  pieprz Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na około 10 minut przed(...)papierze.  Ciasto smarujemy sosem chili a następnie posypujemy startym żółtym serem. I w tym momencie kolejność składników jest już dowolna, u mnie poszło w kolejności salami, ser typu feta, kukurydza, natka pietruszki, pieprz ;) Kolejny etap to zwijanie. Ciasto francuskie zwijamy w rulon luźno za pomocą dołączonego papieru. Wtedy nie ogrzewamy go aż tak rękoma i nie zostawiamy żadnych

Życie zaczyna się w kuchni
Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem 161

oliwy z oliwek – 4 ząbki czosnku – 500 g groszku (świeżego lub rozmrożonego) – 60 g orzeszków piniowych – 2 płaskie łyżeczki płatków chilli – 250 g sera feta – 2 garści grubo porwanych świeżych liści bazylii – sól, pieprz Do misy miksera wlej jogurt grecki, 90 ml oliwy, 100 g groszku. Zmiksuj na jednolity sos. Ugotuj makaronowe(...)makaronu partiami, mieszając go. Nie rób tego na raz, sos może się bowiem zważyć. Na talerzach połóż makaron, dodaj na niego trochę zielonego groszku, pokruszony na kawałki ser feta oraz porwaną grubo świeżą bazylię. Wszystko posyp orzeszkami z chilli. Podawaj niezwłocznie. SMACZNEGO!   Artykuł Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje

nietylkopasta.pl
Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami 178

szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 5 łyżek pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 3 łyżki wody gazowanej szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju 100 g sera feta koperek świeży zupa: 200 g pieczarek 250 g boczniaków 1 cebula 1 por biała część 1 marchewka 1 kawałek selera 1 kawałek papryczki chili 250 ml pomidorowa koncentrat(...)przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę.  Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję

wesoła kuchnia
Sałatka z mandarynkami 174

jest bez liku. Dziś zapraszam Cię na moją autorską sałatkę z mandarynkami, orzechami i wędzonym kurczakiem. Składniki: opakowanie miksu salat z rukolą 1 ćwiartka wędzonego kurczaka pół opakowania sera feta garść orzechów włoskich garść płatków migdałów 2 mandarynki dressing : do wyboru oliwa z oliwek lub jogurt naturalny z czosnkiem Przygotowanie(...)sałatę wyjmij z opakowania i umyj, osusz, przełóż do miski, w której będzie sałatka ćwiartkę z kurczaka obierz z mięsa, które pokrój z mniejsze kawałki, połóż na sałacie ser feta pokrój w kostkę i przełóż do miski z resztą składników na wierz posyp sałatkę płatkami migdałów, lekko posiekanymi orzechami i ułóż na wszystkim obrane cząstki mandarynek możesz polać oliwą

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
KREWETKI W POMIDORACH (keto, LCHF, peleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 182

przecieru pomidorowego 100% 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypta chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 100 g pokruszonego sera feta (dla osób, które nie unikają laktozy)   Używając świeżych krewetek należy je umyć, oddzielić głowy, obrać pancerze pozostawiając ogonki i usunąć jelita. Polecam wywar ze skorupiaków czyli głów i pancerzy(...)dusić je ok 5 minut. W trakcie odwrócić delikatnie na drugą stronę Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie dla osób, które mogą spożywać laktozę polecam posypać pokruszonym serem feta. Smacznego! — BTW całości bez sera i pietruszki: 1100 g, 1700 kcal, B 107 g, T 129 g, W 25 g. W 100 g: 155 kcal

Ola la LCHF
Roladki z kurczaka z camembertem, zielonymi oliwkami owinięte prosciutto 181

spotkaniach. Pokrojone w plastry sprawdzą się jako smaczna przekąska. 1 podwójny filet z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 150 g sera feta 70 g sera camembert 15 zielonych oliwek Filet(...)piersi kurczaka kroimy na płaty (u mnie wyszło 5 szt). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy słodką czerwoną papryką, przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Na każdym płacie rozsmarowujemy ser feta, rozkładamy posiekaną natkę pietruszki, plastry sera camembert oraz pokrojone w kółeczka zielone oliwki. Każdą roladkę zwijamy w ciasny rulon i owijamy szynką prosciutto. Mięso przesmażamy do miękkości na rozgrzanej

VioletoweKucharzenie
Szybka sałatka do pracy 292

masz czasu i pomysłu co zrobić do pracy na obiad? Przygotuj szybką i smaczną sałatkę bez żadnego trudu! Składniki: - mix sałat - 1/3 opakowania - garść pomidorków koktajlowych - kilka kostek sera feta - kilka małych pieczarek Sos: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka wody - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka(...)octu jabłkowego Sposób przygotowania: - przygotuj średni pojemniczek do pracy i wrzuć do niego sałatę, - pomidorki przekrój na pół, pieczarki wsyp na patelnię i delikatnie podsmaż na łyżeczce oliwy, - ser feta pokrój w kostkę, dodaj do sałaty i pomidorków, - usmażone pieczarki dodaj do sałaty z pozostałymi składnikami, - składniki na sos połącz ze sobą. SAŁATKA GOTOWA! UWAGA! - do sałatki dodaj

MintTaste
ZUPA BURACZKOWA Z FETĄ I KOPERKIEM 139

ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo:  50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz(...)przyprawy - sól, pieprz i tymianek, smażę 4 minuty. Wlewam sok z pomarańczy i bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zupę podaję z pokrojoną w kostkę fetą posypaną koperkiem

JejKuchnia
Sałatka z pieczonym burakiem i pikantnymi chipsami z jarmużu 138

lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na “Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli

Fitsweet.me
Sałatka z kaszą pęczak i jarmużem 118

gustu. Składniki (2 porcje): 2 garści jarmużu 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)wystudzenia. 4) Wystudzoną kaszę z jarmużem nałożyć na talerze, dodać ogórka, rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i położyć jajka przekrojone na pół. 6) Podawać od razu po przyrządzeniu. Artykuł Sałatka z kaszą pęczak i jarmużem pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Quiche ze szpinakiem 188

Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) 50 g pestek słonecznika 2 jajka sól i pieprz masło do smażenia ulubiony żółty ser do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na blat, dodaj posiekane(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego posiekany ser feta, pestki słonecznika oraz jajka i przyprawy. Wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Piecz w 180 stopniach C. przez kolejne 25 minut. Podawaj na ciepło  lub na zimno  posypane

Słodkie Przyjemności
Sałatka - śmietnik :) 174

tylko!  Zapraszam! Składniki: (porcja dla 2-3 osób) 2-3 garście miksu sałat 1 pomidor 1 połowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy(...)dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser fetą kroimy w kostkę. Sałatkę układamy na talerzu. Najpierw układamy miks sałat, następnie pomidor, papryka, ser fetę, cebulkę, fasolkę. Wierzch polewamy sosem i posypujemy rodzynkami i migdałami. Smacznego

Gotuj z Mąką
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 202

CZARNYCH PIEROGÓW: 150 g ricotty 0,5 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu sól i pieprz do smaku FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: 2 garści rukoli 150 g fety pieprz do smaku FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM: 125 pieczarek 0,5 małej cebuli 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 0,5 kulki mozzarelli atrament z kałamarnicy(...)Ricottę i mozzarellę zmiksuj z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj sezam i wymieszaj wszystko dokładnie. FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: Zblenduj mozzarellę, a następnie wymieszaj lub zmiksuj ją krótko z fetą i pieprzem do smaku. FARSZ DO PIEROGÓW BIAŁYCH Z MAKIEM: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobniutko posiekane pieczarki. W trakcie smażenia dodaj posiekaną cebulę, sól i pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z granatu i buraków z fetą 126

Dlatego jedzcie, ile możecie, chociaż na zapas najeść się nie można, chociaż moja Pani Matka zdaje się uważać czasami inaczej… Składniki: 1 burak 1/2 granatu 200 g sera feta garść pestek dyni 1 pęczek bazylii 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku(...)Przepis: Buraka gotujecie w łupinie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Granat kroicie na pół i z połowy wyjmujecie pestki, próbując nie zabryzgać całej kuchni, zwłaszcza jeśli jest biała. Fetę odsączacie z serwatki i kroicie w kostkę. Bazylię myjecie i siekacie. Mieszacie wszystko razem w misce, dodajecie pestki dyni, oliwę, sól, pieprz i gotowe. Drugą połówkę granatu zjadacie wieczorem albo

GRUBY WAŁEK
Sałatka z brokułem 168

Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pół ogórka 20 dag szynki 1 opakowanie sera feta(...)puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Oddziel różyczki brokuła i ugotuj go do miękkości. Pokrój w kostkę pomidora, ogórka, szynkę i ser feta. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich brokuła. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy oraz jogurt i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania