feta - 6903 przepisów (strona:154/461)

Menu na tydzień: Dania bez gotowania na upały 80

Chłodnik z ogórka i fety z grzanką, sałatka z mango i czerwonej kapusty, sałatka panzanella BLT, gaspacho i sałatka caprese z kuskusem. Tak wygląda menu na ten tydzień – dania bez gotowania – dobre na upał. Panie premierze, jak jeść… w upały? Upał! W mediach pełno informacji jak przetrwać afrykańską falę gorąca, gdzie się schować(...)warto zjeść coś lekkiego i zdrowego Menu na tydzień wygląda następująco (przepisy będziemy dodawać codziennie): Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek: Sałatka caprese na kuskusie Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Jak gotować w upały? Nie gotować

Niedzielny kucharz
FAJITAS Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE 127

odstaw do lodówki. Filety z kurczaka pokrój na małe paseczki lub kawałki. Podsmaż je na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. oprósz papryką, pieprzem Cayenne (opcjonalnie), wymieszaj, posól i popieprz. Fetę rozkrusz. Drugiego pomidora pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe na plasterki. Polej je pozostałym sokiem z limonki i posyp natką kolendry. Posól i popieprz. Czerwoną cebulę obierz i pokrój(...)piórka. Podgrzej (np w piekarniku) placki tortilli. Wyłóż na nie gucamole, złóż je na pół, dodaj kawałeczki kurczaka, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i rozkruszoną fetę. Natychmiast podawaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Omlet francuski z botwinką 161

Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 4 liście botwinki 1 łyżka sera feta 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zimnej wody ½ łyżeczki świeżego koperku świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy(...)jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i posypujemy omlet botwinką, pokruszonym serem feta oraz koperkiem. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt

Wędrówki po kuchni
Churros de pescado 129

drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz olej do głębokiego smażenia Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami: 200 g. jogurtu greckiego 80 g. sera sałatkowego typu feta 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka miodu świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej ostrej czerwonej(...)głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj ser feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód. Zblenduj wszystko. Do sosu dorzuć bardzo drobniutko posiekane czarne oliwki, natkę pietruszki, dopraw papryką i pieprzem. Wymieszaj łyżką. Rybę podawaj na ciepło

Delicious Place
Rewelacyjne Tosty z Szynką, Pomidorem i Serem Feta 121

kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry Filetu Wędzonego z Indyka firmy HAŃDEREK 4 plastry sera feta 4 plasterki pomidora WYKONANIE: 1. Na dwóch kromkach układamy, szynkę, ser feta, pomidor, nakrywamy pozostałym chlebem. 2. Zapiekamy chwilkę w opiekaczu, po upieczeniu najlepiej smakuje z ketchupem

Dziś Ja gotuje
Sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem w oprawie chrupiących migdałów i kremowego sosu balsamico 122

Całość polej sosem tuż przed podaniem. Składniki 100 g szpinaku typu baby 200 g truskawek, borówek lub malin 200 g jarmużu 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Feta (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu) 1 łyżka ziaren chia 20-30 g migdałów w płatkach drobina oleju kokosowego do posmarowania patelni Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO Wlej ocet balsamiczny

Eat me! Fit me!
Zupa fasolowa z bobem 119

lunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany 30 % 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziele angielskie sól, pieprz Do gotującej wody osolonej wrzucam bób(...)fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta

wesoła kuchnia
SAŁATKA Z MANGO Z SEREM FETA 141

deser , a nawet na przyjęcia.Jest może troszkę uciążliwa w zrobieniu , ale efekt jest wspaniały.Bardzo ją polecam. 1 Mango 1 brzoskwinia 1 pomidor 1 czerwona cebula Ser feta Sok z limonki  Sałata Natka pietruszki Kawałki arbuza Sos : ********************** 2 żółtka 5 dag.cukru pudru 2/3 szkl.mleka 1/4 laski wanilii **********************************  1 .Owoce umyć i pokroić w cząstki. 2 . Przygotować(...)plasterki czerwonej cebuli , skropić sokiem z limonki. 5 . Trzecia warstwa to kawałki arbuza , też lekko skropić sokiem z limonki. 6 . Czwarta warstwa to pomidory pokrojone w ćwiartki , pokruszony ser feta i  drobno pokrojona natka pietruszki. 7.Wszystko zalać sosem waniliowym ,wstawić na godzinę do lodówki aby   się przegryzła.Sałatka jest niesamowita w smaku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
GOFRY CUKINIOWE Z SALSĄ WARZYWNĄ I FETĄ 179

ząbki * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3-4 łyżki * ser żółty np. gouda – ok. 100 g * sól, pieprz DODATKOWO: * ogórki * pomidory * roszponka * czerwona cebula * ser feta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę(...)czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Pieczemy w mocno nagrzanej, natłuszczonej prawdziwym masłem gofrownicy. Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, sałatą i fetą. Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z arbuza i awokado do grilla 204

przepisy! Sałatki mogę jeść codziennie zwłaszcza w lato, więc korzystam póki mogę! Sałatka z arbuza Składniki: na 2 porcje 100 g mieszanej sałaty 300 g arbuza 100 g sera feta garść borówek kilka liści mięty pieprzowej kilka liści bazylii 1 awokado 1 ogórek 2 łyżki oliwy(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i pieprz do smaku Ułóż sałatę na półmisku. Dodaj plasterki ogórka, awokado i pokrojony w kostkę arbuz. Posyp pokruszonym feta, borówkami, liśćmi bazylii i mięty. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny i ocet. Przypraw solą, pieprzem, zakręć słoik i porządnie nim wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem

codojedzenia
Sałatka z pomidorów i malin 126

porcji: 3-4 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 3-4 dojrzale pomidory – 20-30 świeżych malin – 1 mała czerwona cebula lub 304 szalotki – 100 g sera feta – listki mięty – sos balsamico – pieprz Pomidory pokrój i ułóż na sporym talerzu. JAK KROIĆ POMIDORY? Często zastanawia mnie, dlaczego wiele osób kroi pomidory wzdłuż(...)wizualny, ale pozwala także zachować gniazda nasienne na swoim miejscu, a przez to pomidory nie tracą soczystości. Pamiętaj o tym! Na pomidorach połóż pokrojoną cieniutko czerwoną cebulę, pokruszony ser feta i maliny. Wszystko ozdób listkami mięty i dodaj balsamico oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Odstaw pomidory na kilka lub kilkanaście minut aby puściły nieco soku. Sos stworzy się samoistnie

nietylkopasta.pl
Bakłażan z orzechowym pesto. 171

urlopem jako zapowiedź dalekich podróży, jak i po urlopie, przywołując wspomnienia z tych już odbytych :) Bakłażan: 2 nieduże bakłażany 2 pęczki świeżej kolendry 100 g orzechów nerkowca 50 g fety 1 ząbek czosnku sól oliwa z oliwek Wykonanie: Bakłażany przekroić, posmarować oliwą, umieścić na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez(...)orzechy nerkowca, kolendrę, czosnek z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Bakłażana wyjąć z piekarnika, posmarować pesto i piec przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu po wierzchu posypać pokruszoną fetą. Podawać z sałatką z pomidorów. Sałatka: 4 pomidory duży pęczek natki pietruszki 3 łyżki nasion sezamu 2 łyżki oliwy sok z jednej cytryny 2 łyżki syropu z agawy sól świeżo

zadanie-gotowanie
Tarta z bobem rustykalna 141

mąki 250 g wiejskiego twarożku, gęstego 50 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie do tarty 250 g bobu 2 dymki 1 łyżka masła 150 szpinaku 150 g sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika Z podanych składników zagnieć(...)zimną wodą i obierz ze skórki. Dymkę pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak lekko odparuje. Wyłóż na podpieczony spód wraz z bobem. Następnie pokrusz feta. W naczyniu zmiksuj śmietanę z jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną

codojedzenia
Potrawka z brązowym ryżem, ciecierzycą i tofu 111

TOFU Czas przygotowania 10 minut (nie licząc czasu gotowania ryżu i ciecierzycy ;) Z podanych składników przygotowałam dwie porcje 100g brązowego ryżu 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 2 plastry sera feta Pół kostki tofu(...)bazylią (około 100g) Pomidor malinowy 2 ogórki konserwowe 2 łyżki pasty paprykowej Pęczek natki pietruszki Ryż oraz ciecierzycę ugotować (lub użyć gotowej ze słoika) Pomidora, ogórka, tofu oraz ser feta pokroić w kostkę Natkę pietruszki drobno posiekać Ugotowany ryż połączyć z warzywami, tofu i serem Dodać pastę paprykową oraz natkę pietruszki i wymieszać całość Smakuje świetnie zarówno jako potrawka

HealthyCreations
Grillowane roladki z bakłażana 140

świetna propozycja imprezowej przekąski, ale również ciekawy pomysł na lekki, grillowany obiad w sezonie letnim. Składniki: 1 duży bakłażan 2 łyżeczki przyprawa do grilla 2 łyżki oliwy 270g sera fety 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 suszone pomidory 12 sztuk drylowanych czarnych oliwek 1 garść świeżej bazylii pieprz Wykonanie: 1. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy(...)przyprawą do grilla i pieprzem. Po tym czasie plastry bakłażana grillować po 3 minuty z każdej strony i pozostawić aby zmiękły. 2.Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać. 3. Ser feta wymieszać z jogurtem dodać suszone pomidory, oliwki doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Listki bazylii umyć i osuszyć. 5. Każdy plaster bakłażana posmarować wcześniej przygotowanym serkiem, ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania