feta - 6903 przepisów (strona:156/461)

PASTA Z TUŃCZYKA I AWOKADO 121

Witam Was Serdecznie.  Dziś zapraszam na pyszną pastę z tuńczyka , awokado , ogórka zielonego, fety .  Połączenie tych składników sprawi , że znajdziemy się w 7 niebie :) Uwielbiam takie pasty, smarowidła zwłaszcza w tak upalne dni jak ten.  Polecam również odwiedzenie i polubienie mojej(...)strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/     SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: ⭆ 200 g tuńczyka stek w oleju  ⭆ 1/3 zielonego ogórka ⭆1/2 awokado  ⭆1/2 opakowania fety ⭆1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki ⭆1 szalotka ⭆1 łyżka musztardy delikatesowej ⭆2 łyżki majonezu tradycyjnie u mnie Kielecki  ⭆sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: 1. Tuńczyka

Gotowanie Patki
Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami i łososiem 118

niżej po przepis Omlet ze szparagami i łososiem Składniki: 6 jajek 1 łyżka mąki 4 grube zielone szparagi lub 6-8 cienkich około 100g wędzonego łososia około 50g sera feta (lub innego podobnego) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól drobno posiekany koperek Szparagi myjemy i odrywamy im zdrewniałe końce. Jeśli są grube przecinamy je na pół, cienkie pozostawiamy(...)każdej strony). W misce dobrze roztrzepujemy jajka z dodatkiem mąki, soli i pieprzu. Szparagi układamy w ładny okrąg na patelni i zalewamy je jajkami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i małe kawałki łososia. Patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka całkowicie się zetną. Podajemy gorący, posypany koperkiem. Smacznego Artykuł Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami

PatiGotuje
Sałatka z pieczonej dyni piżmowej i buraka 153

Składniki: 1 mała dynia piżmowa 2 buraki 200 g sera feta 1/2 pęczka grubego szczypioru 4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (cytrynowej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki orzechów nerkowca 300 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Dynię przekrawamy na pół, buraki w całości zawijamy w sreberko(...)przez ok. 40 minut. Upieczone, miękkie warzywa studzimy a następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki). Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, poszatkowaną bazylię oraz koper. Na patelni prażymy pestki dyni, pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca. Dodajemy do warzyw. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem jogurtowym sałatkę

Qchnia po prostu
Schrzaniony omlet z botwiną 166

syty i zdrowy to czego chcieć więcej. 6 jaj wiejskich 1/2 pęczka botwiny 1/3 pęczka koperku świeżego 1 papryczka chili 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 50 g sera feta 1 łyżka chrzanu tartego masło klarowane Botwinkę myję, liście i łodyżki kroję na kawałki, buraczka na plasterki cienkie. Wcześniej go obieram. Na maśle(...)przesmażam plastry buraka około pięć minut. Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili. Do buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam

wesoła kuchnia
Sałatka ze szparagami 184

radości na talerzu. Można ją jeść oczami. 1 opakowanie roszponki 15 gron winogrono ciemne 10 truskawek 10 oliwek czarnych 1 mango 1/2 pęczka szparagów zielonych 50 g sera feta kostki grzanki 1 papryczka chili 1 cebula czerwona natka pietruszki sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francukiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka octu winnego(...)zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję owoce, szparagi, ser feta, cebulę, oliwki, pokrojoną chili. Sałatkę polewam sosem przed podaniem. Posypuje natką, podaje z grzankami

wesoła kuchnia
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 182

promieniach słońca. Grecja to nie tylko klimat, historia i urzekające krajobrazy. Grecja to też przepyszna kuchnia. Ja niezmiennie pozostaję wierna sałatce z dużymi kawałkami ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem(...)jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie słodycze, oliwę tłoczoną w oliwiarni i mnóstwo przypraw, które smakują inaczej niż kupione

W mojej kuchni
Zapiekane awokado 151

jajkiem sadzonym, burakami i serem feta podane na świeżej rukoli w towarzystwie chrupiących pestek dyni.   SKŁADNIKI na 2 porcje 1 duże awokado 2 jajka 1 burak ser feta pestki dyni dressing: oliwa cytryna pieprz i sól Awokado obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Wyjmujemy pestkę a w jej miejsce wbijamy jajko. Układamy w naczyniu żaroodpornym wraz

Między kuchnią a pokojem
Kotlety ziemniaczane z brokułami 327

ugotowanych ziemniaków (dajcie tyle ile macie bo to przepis na czyszczenie lodówki) 25 dag ugotowanego brokuła (też orientacyjna porcja – ja dałam cały niewielki) jajko 1/3 kostki sera feta (nie jest koniczna ale dodaje(...)smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety i… w wersji

Mama z miasta
Turecki sos jogurtowy haydari 187

fety 3 łyżki oliwy 1 - 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki koperku 1/4 łyżeczki mielonego kminu sól - do smaku przygotowanie W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego

Stare Gary
Zupa z zielonego groszku i rukoli 106

pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego) 50 g pokruszonej fety greckiej 4 – 5 łyżek tartego parmezanu 80 g serka topionego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Wykonanie W garnku gotujemy bulion w 1 litrze wody. W mikserze/blenderze umieszczamy groszek(...)gotującej się na wolnym ogniu zupy dodajemy pesto, sól, pieprz, tarty parmezan, jeżeli chcemy, aby nasza zupa była gęstsza, można dodać jeszcze serek topiony. Na sam koniec kruszymy fetę. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowe! Smacznego! Artykuł Zupa z zielonego groszku i rukoli pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sałatka z serem feta 164

oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz(...)Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, posypujemy słonecznikiem prażonym, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie wszystkie mieszamy. wierch posypuje ziołami prowansalskimi. Smacznego!              Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Jajka z farszem brokułowym 143

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek  1 mały brokuł ¼   opakowania sera feta 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz kiełki rzodkiewki i rzodkiewki– do dekoracji Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle(...)Różyczki brokuła gotować przez 10 minut, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Jajka przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Brokuła przełożyć do miski, dodać żółtka, ser feta, czosnek, zblenderować na gładką masę. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć masę na połówki jajek. Udekorować kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pizza Misz masz 129

gyrosa 5 plastrów salami z posypką parmezanową 7 pieczarek 7 kulek mini mozzarelli 15 zielonych oliwek 1 duży ogórek kiszony 1 plaster ananasa z puszki 50 g sera feta Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut(...)oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut

VioletoweKucharzenie
lekka sałatka z suszoną śliwką 149

garść miksu sałat 3-4 suszone śliwki Helio 2-3 pomidorki koktajlowe ok. 7 kosteczek sera feta wykonanie: Na talerz wykładamy miks sałat. Na sałacie układamy ser feta,pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość polewamy sosem, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. składniki na sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Kebab z frytkami (pieczonymi) na talerzu - dietetyczny / fit 168

filetów z kurczaka 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia 1/3 główki sałaty lodowej  1 ogórek 1 duży pomidor 1 papryka  1 cebula 100g sera feta  dobrej jakości ketchup  przyprawa kebab/gyros olej sól Sos czosnkowy: 250ml jogurtu greckiego  3 ząbki czosnku  2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)kroimy na preferowanej wielkości kawałki/plastry.  4. Na patelni układamy kolejno: frytki, odrobinę ketchupu, sałatę, 1/2 filetów, sos czosnkowy, pomidora, ogórka, paprykę, cebulę, 1/2 filetów. Posypujemy serem feta

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania