Szybka ,smaczna ,lekka. Składniki średni brokuł 4 jajka 2 pomidory szczypiorek 3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie sera feta w zalewie sól(...)pieprz Przygotowanie Brokuł ugotowałem we wrzątku ( 4 minuty ). Jajka ugotowałem na twardo i pokroiłem w ćwiartki , pomidora po sparzeniu obrałem ze skórki i również podzieliłem na ćwiartki. Ser feta po odsączeniu z zalewy pokroiłem w kostkę. Sos : czosnek przecisnąłem przez praskę , wymieszałem z majonezem i jogurtem , doprawiłem solą i pieprzem. W półmisku ułożyłem brokuł , pomidory , jajka , ser . Całość
R'n'G KitchenCoś na kolację Składniki 4 strąki kolorowej papryki 40 dag fety 30 dag pomidorków koktajlowych cebula 10 dag czarnych oliwek bez pestek 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku tymianek pieprz Przygotowanie Papryki umyłem i osuszyłem , przekroiłem(...)pół i usunąłem pestki. Obrany czosnek przecisnąłem przez praskę i wymieszałem z oliwą. Posmarowałem środki papryk (część czosnkowej oliwy pozostawiłem). Połówki papryk wyłożyłem plasterkami cebuli , a następnie przykryłem plasterkami fety. Na wierzchu ułożyłem pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Posypałem tymiankiem i pieprzem , skropiłem resztą oliwy. Zawinąłem w folię , piekłem w piekarniku około 30 minut
R'n'G KitchenGreckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami. Składniki 250 g fety 2 jajka pół szklanki startego parmezanu posiekana natka pietruszki 2 łyżki stopionego masła 500 g ciasta Fillo Przygotowanie Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz. Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się
R'n'G KitchenPropozycja na smaczne i treściwe śniadanie. Połączenie dwóch serów ,fety i parmezanu. Składniki 125 g fety 1/2 szklanki startego parmezanu 2 jajka szklanka mleka 2 czubate łyżki mąki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ser rozgniatamy widelcem ,wbijamy jajka ,dodajemy parmezan ,mleko ,mąkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenłyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 5 jajek 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 140 g sera feta, pokruszonego 400 g ugotowanego i obranego bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek(...)minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy włączony). 3. W dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną i mąką. Dodajemy pokruszoną fetę, bób, dymkę, miętę i cztery z pięciu łyżek parmezanu; doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut
My Culinary Artpotrawę póki sezon na truskawki trwa. Składniki: 1 bagietka 1 pomidor malinowy 100 gram świeżych truskawek 1/2 pęczka bazylii szczypta soli oraz pieprzu łyżka oliwy z oliwek ser feta Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Truskawki pozbawiamy szypułek i również drobno kroimy. Bazylię siekamy. Składniki mieszamy, doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu, dodajemy oliwę. Bagietkę kroimy(...)rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej pieczywo. Na chrupiące kromki nakładamy część pomidorowo-truskawkowej mieszanki oraz kawałki fety. Podajemy od razu
Mango Papajasera feta 1 łyżka majonezu pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony ser feta. Dodajemy posiekany koperek I majonez. Mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Smacznego
Apetyt na Zielonecałość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy(...)kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchnisoli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta lub halloumi, pokruszonego lub startego na tarce sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Zacznij od przygotowania ciasta: w misce wymieszaj wszystkie składniki poza wodą. Stopniowo dodawaj wodę(...)moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą Tarta z botwinką i jajkiem
Chilli Czosnek i Oliwaprzyjęcie i dla znajomych na codzień. Wyszło cudowne! SKŁADNIKI: 1 średni burak ugotowany, upieczony lub nawet surowy wg uznania Garść ugotowanego młodego bobu al'dente Odrobina sera feta Kiełki rzodkiewki Prażone pestki słonecznika Ocet balsamiczny Oliwa z oliwek Pieprz Mięta suszona 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotowac lub upiec. Odstawić(...)lodówki na 1-2 h można i dłużej. Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze raz odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym Smacznego
Zainspiruj się kuchniąChleb ze świeżymi pomidorami i ziołami Pikantny chleb dyniowy Chleb pełnoziarnisty z serem feta Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami
Grunt to przepis!nowy przepis na tartę ? Sezon na szparagi dobiega końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta. Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej(...)pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych szparagów 100 g koziego sera typu feta 50 g utartego sera 4 jajka 350 ml mleka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Zimne masło pokrój w kostkę, a następnie posiekaj nożem z mąką lub rozcieraj
codojedzeniaprzepisu. Pyszne! Serowa tarta z bobem Składniki: 50 dag bobu, 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 100 ml śmietany 12%, 6 jajek, ser feta, 20 dag goudy, pieprz. Wykonanie: Bób płuczemy, odsączamy i gotujemy w nieosolonej wodzie. Kiedy bób zacznie robić się miękki solimy wodę, gotujemy do zupełnej miękkości i odsączamy. Z mąki(...)tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, pokruszony ser feta i 1/2 sera żółtego, obrane ziarnka bobu i doprawiamy do smaku pieprzem. Masę przelewamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym i pieczemy jeszcze przz 25 minut
paapilotkaaSkładniki: -500 g makaronu penne -2 puszki łososia w oleju -150 g sera feta -1 mała cebula -3 łyżki przecieru pomidorowego -3 ząbki czosnku -olej -świeży tymianek -pieprz i sól Wykonanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju. Dodajemy łososia, przecier i podsmażamy. Do łososia dajemy pokruszony ser feta i mieszamy o uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Podajemy na gorąco. Smacznego
KasiekGotujepapryka 1 żólta papryka 1 czerwona cebula 1 malutka puszka drobnego zielonego groszku (można pominąć) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego kilka listków świeżej bazylii sól pieprz parmezan feta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucić posiekaną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażyć aż cebula się zeszkli. 2. Paprykę pokrojoną w cienkie(...)świeżą bazylię i parmezan. 6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ( 12-13 minut). Odcedzić. 7. Makaron wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. 8. Posypać pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią. Smacznego
DefinicjaSmaku