drożdżowe - 16813 przepisów (strona:363/1121)

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 158

cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ: Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką. Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 108

rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać. Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki! U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;) Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne

Ostra na Słodko
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 252

mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 109

Obowiązkowe w sezonie letnim! Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie …. Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam! Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach! A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość

Ostra na Słodko
Makowiec świąteczny 210

Makowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki:   ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć

WojnaNaSmaki.pl
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 207

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki

Z butelką mleczka w tle
Buchty jagodowe 160

Dzisiaj zabrałam się w końcu za cisto drożdżowe. Ostatnio kupiłam drożdże, więc trzeba je było wykorzystać. I oto powstały buły nadziewane dżemem jagodowym. A buły wyszły przepyszne. A że jestem drożdżowym łasuchem, to nie mogłam się doczekać wyjęcia tych pyszności z piekarnika :).  Ze szklanką mleka, jak znalazł :). Składniki: 50 g drożdży 500 g maki (3 szklanki + 2 łyżki

Moje pyszne gotowanie
Mini chałki 120

weekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :) Składniki: 3 szklanki + 2 łyżki mąki 50 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 szklanki brązowego cukru 50  masła stopione(...)bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 20-25 minut. Studzimy. Smacznego :) Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam) Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek będzie choć odrobinę pomocna

Moje pyszne gotowanie
Strudel serowy 155

się na to nie poradzi. Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść. Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę. Składniki

Moje pyszne gotowanie
Chleb 4 ziarna na zakwasie 218

ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego z wyjątkiem ziaren tj. mąkę pszenną, wodę, sól, cukier, masło i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez

Gospodyni Miejska
Bułeczki drożdżowe 159

Obiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem. Potrzebne składniki: -10 dkg świeżych drożdży -ok. 1,5 kg mąki pszennej -1 kostka margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -9 jajek -0,8 kg chudego twarogu -sól -olejek zapachowy śmietankowy -3 łyżki mąki ziemniaczanej -świeże śliwki Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek(...)jajka, 0,5 kostki    stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego. Solidnie mieszamy mikserem i gotowe.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.    Teraz wsypujemy

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 173

Zupełnie inne ciasto drożdżowe. Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda. O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe. Składniki na ciasto: -3 jajka -1/2 szklanki oleju -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mleka 3,2 % -3 szklanki mąki -5 dkg drożdży -szczypta soli -aromat(...)margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.    Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.    Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.    Posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do zimnego piekarnika

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 129

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe:                                     ok. 5 szklanek mąki                                     szklanka ciepłego mleka

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 157

Lubimy ciasta drożdżowe. Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem. Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.    Składniki na ciasto: -ok. 5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli(...)Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy, żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.     Tniemy na prostokąty.     Smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 132

samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły to uśmiechy zadowolenia(...)twarzach jedzących je dzieci:)  Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki cukru pudru

Smakowity Blog Kulinarny