drożdżowe - 16813 przepisów (strona:363/1121)

KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 203

zaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie(...)owoców, tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek

W kuchni Karmel-itki
Placek ze śliwkami i kruszonką 617

Bardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką! Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tradycyjna babka z lukrem 327

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.  Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła

Słodkości i nie tylko
Chlebek ziołowy z ziarnami 156

Zapraszam na pyszny domowy drożdżowy chlebek który zawsze się udaje. Można do niego dodać różne ulubione dodatki w postaci ziół i ziaren w różnych proporcjach. składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 900 ml letniej wody 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii Kamis 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3/4 szklanki otrąb pszennych(...)sezamu i otręby, zalać 300 ml wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut

Monia miesza i gotuje
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1987

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)cechy, moim zdaniem, idealnej pizzy. Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) – przepis na pizze z mlekiem, to przepis dla tych, którzy uwielbiają drożdżowe ciasto na bazie mleka – czyli takie, jakie serwowane jest w Pizza Hut. Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii Przepis dla fanów pizzy

Kulinarne Przeboje
Makowiec 675

Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży(...)nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy

Pudełko rozmaitości
Drożdżówki z morelami i kruszonką 72

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy ... Artykuł Drożdżówki z morelami

Pogotujmy.pl
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 65

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!     Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą... 68

grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta. Z podanych składników utrzeć lukier i polać nim kruszonkę na upieczonym cieście - puchate, lekkie ciasto drożdżowe i tylko rózgą wyrabiane, ciasto lekko wyrasta i z marmoladą, kruszonką smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Małpi chlebek (monkey bread) 69

Małpi chlebek to ciasto drożdżowe składające się ze sklejonych razem małych maślano-cynamonowych bułeczek. Artykuł Małpi chlebek (monkey bread) pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Bułeczki z borówkami 68

Borówki, kto ich nie lubi, a więc do dzieła. Pyszne bułeczki drożdżowe nadziewane borówkami, idealne do porannej kawki. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
JAGODZIANKI + FILMIKI 75

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, drożdżowe bułeczki nadziewane jagodami. Polecam przepis.     SKŁADNIKI :   50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki tortowej 7 łyżek cukru  1 jajko 3 łyżki miękkiego masła       DODATKOWO :  300 g jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 żółtko + odrobina mleka

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 79

chyba najbardziej puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam. Sekret tej wyjątkowej drożdżówki z rabarbarem do dodatek jogurtu naturalnego. Musisz wypróbować ten przepis! :) Składniki (blacha o wymiarach dna 26x20 cm.): Zaczyn: 30 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej Ciasto: 500 g. mąki pszennej 2 jajka 70 g. masła 250 ml. lekko ciepłego mleka

Delicious Place