drożdżowe - 16813 przepisów (strona:372/1121)

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami... 105

powciskać połówki umytych śliwek bez pestek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto wełniane z domowym marcepanem 106

Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe. Tym razem z domowym marcepanem. mąka pszenna 300 g letnie mleko 80 ml suche drożdże 3 g 1 jajko drobny cukier 30 g śmietana 30 % 100 ml sól 5 g Domowy marcepan : białe migdały 70 g cukier puder ok. 3 łyżki śmietana 30 % 50 ml Do smarowania : Konfitura różana lub inny dżem    Tortownica

Smaczne moje
Drożdżówki z owocami 238

Drożdżówki z owocami Drożdżowe małe co nieco 🙂 Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 4 łyżek mąki ciasto: 50 dkg mąki 2 jaja 1/2 szklanki … Czytaj dalej Drożdżówki z owocami

czarrna od kuchni
Drożdżówki z serem 110

lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto.  Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera żółtko

Smakołyki Asi
Ślimaczki drożdżowe. 118

Mięciutkie jak poduszeczki, ślimaczki z ciasta drożdżowego.  Dodatki mogą tu być według uznania. Co kto lubi, albo co akurat jest w lodówce.  Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Dzięki temu, że jest w nim sporo tłuszczu,  nie trzeba podsypywać go mąką na stolnicy.  Gotowe ślimaczki można zamrozić i później odgrzewać w piekarniku.  Kiedy robię ślimaczki

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem śmietankowym 100

która została nieprzekonana do połączenia budyniu z rabarbarem, była Hania (choć sam budyń lubi bardzo  i sam rabarbar też). No, takie gusta różna mamy w rodzinie :)  Ciasto drożdżowe: na ok. 12 drożdżówek  1 szklanka mleka  40 g świeżych drożdży  100 g cukru  450-500 g mąki pszennej   80 g miękkiego masła

bistro mama
Chlebek rabarbarowy 96

Chlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie chlebka. Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jogurtowy wieniec chlebowy 103

Zrobiłam ostatnio taki drożdżowy wianuszek wg przepisu znalezionego na blogu Obiad gotowy! Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja ciasta z pietruszką, aniżeli z orzechami. Ta z orzechami była super, ale już bardziej w ramach deseru. W teorii zapieczony z całością ser pleśniowy powinien był się rozpuścić i liczyłam, że uda mi się „maczać” w nim kawałki ciasta. Niestety, być

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z rabarbarem/truskawkami 114

Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części

Do Garów!
Paluchy drożdżowe z pesto pomidorowym. 107

Dziś zapraszam Was na pyszną drożdżową przekąskę z pysznym sosem pesto pomidorowym. Powiem szczerze, że to moje pierwsze zetknięcie z tym pesto ale zapewne nie ostatnie. Paluchy wyszły wyśmienite. Możemy je zjadać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do barszczu czy innych czystych zup. Ja podałam z pomidorowa. Pyszota!  Składniki; 450 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z rabarbarem/truskawkami 102

Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części

Do Garów!
Rogaliki tygryski 112

Rogaliki tygryski Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą.     Składniki: 25g świeżych drożdży 1,3kg mąki 250ml mleka 120g masła 3 jajka 7 łyżek cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: krem czekoladowy do nadziania rogalików Polewa: czekolada deserowa lub mleczna 5 łyżek mleka     *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki

Blog z Apetytem
Chleb mieszany na drożdżach 94

czego tam chcecie. Dziś chleb prosty łatwy i przepyszny a do tego na drożdżach bo takie lubicie piec, bo szybciej. Ja osobiście wolę te na zakwasie ale te drożdżowe też są super. Polecam do wypróbowania. Mieszaniec na drożdżach. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z Nutellą na słodkie śniadanie 130

miski lub misy miksera. Dodaj drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dolej mleko i jajka a na końcu schłodzone nieco masło. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) aż całość nie będzie gładka, miękka i elastyczna. Uformuj z ciasta kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i na koniec odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2 godz.). Wyrośnięte

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!