drożdżowe - 16813 przepisów (strona:375/1121)

Domowe pączki 135

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczną pracować. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje ( u mnie

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z makiem 104

mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepsze właśnie takie upieczone własnoręcznie w domu :). Bardzo polecam! PS. Przekonałam się ostatnio do drożdży suchych i teraz tylko takich używam w swoich drożdżowych wypiekach. Będę więc podawać w składnikach właśnie takie drożdże, ale jeżeli Wy korzystacie z drożdży świeżych, to pamiętajcie, że należy ich użyć 2 razy więcej niż drożdży suchych. Składniki

Opowieści z piekarnika
Bajgle z makiem 110

bajgli (około 2 łyżek) Sposób wykonania: Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy letnią wodę, mieszamy odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy pozostałe składniki ciasta, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.  Ciasto przekładamy na posypany

Qchnia po prostu
Podhalańskie Bombolki 136

Bombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie ! Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami: zaczyn : 18 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru waniliowego 20 g masła roztopionego

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe "wulkany" 100

sztuk: 250ml mleka 30g drożdży 1 jajko 2 żółtka 100g drobnego cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, można dać więcej) 600g mąki typ 550 do wypieków drożdżowych 70g roztopionego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu owocowego 1 małe jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier puder lub czekolada ewentualnie ozdobne posypki Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. 30ºC

Kuchnia w czekoladzie
Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka 107

Przepis na drożdżowe pieczywo na oleju i wodzie Chałka najczęściej kojarzy się jako wypiek mleczno maślany z dużą ilością kruszonki. Przeglądając książkę Moniki Waleckiej “ Opowiadania drewnianego stołu ” znalazłam przepis na trochę inną chałkę, chałkę na oleju i wodzie. W składnikach nie ma ani masła, ani mleka, a ja wtedy właśnie takiego poszukiwałam przepisu. Chałkę upiekłam, a książkę polecam

Tajemnice Smaku
JAK UPIEC CHAŁKĘ + FILMIK 122

Chałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami.  SKŁADNIKI :  600 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 1 jajko do ciasta  1 jajko do posmarowania chałki  5 łyżek cukru ( można dodać mniej )  1 cukier waniliowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowa gwiazda 138

roztopionego masła pół puszki gotowej masy makowej Z mleka 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i wbić jajko i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa równe koła. Na jednym rozsmarować masę makową, przykryć drugim

Kolorowa kuchnia Elki
Paszteciki szczecińskie z mięsem 145

tracą na smaku. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze mój przepis na tradycyjne paszteciki pieczone i paszteciki z ciasta francuskiego ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :  Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. klik   Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami 118

piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut.         Artykuł Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Serbska strucla z makiem 141

się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego, że ciasto nie musi leżakować w lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki.  Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka

dolcevitainmykitchen
Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami 123

Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :). ok 30 pierożków  Składniki: 150 ml mleka  25 g drożdży  640 g mąki 120 g cukru  250 g miękkiego masła 2 jajka 4 żółtka cukier wanilinowy  szczypta soli słoik

Niezły Młynek
Drożdżówki z nadzieniem orzechowym 122

Przepyszne i wciągające drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym :). Nadzienie można przygotować z dowolnych orzechów, po prostu Waszych ulubionych :). U mnie w wersji z orzechami włoskimi. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień ( o ile dotrwają do następnego dnia, znikają bowiem...jak świeże bułeczki ;) ). Ciasto nie sprawia problemów, pracuje się z nim bardzo dobrze. Drożdżówki fantastycznie smakują

Opowieści z piekarnika
Mini pączki serowe obtoczone w pudrze 113

Rewelacyjne drożdżowe mini pączki przygotowane na prawdziwym twarogu w kostce które długo zachowują świeżość nie chłoną tłuszczu są mięciutkie i bardzo smaczne.  Jedne z moich ulubionych na słodki karnawał. Choć kaloryczne trudno poprzestać na jednym ! Składniki: Na dużą miskę mini pączków   ½ kg mąki pszennej typ 500 5 żółtek 7 dag masła 7g drożdży suchych Dr.Oetker 1 szklanka mleka

Wanilia i Kardamon
Pieczone mini pączki z kremem budyniowym 127

Przepis na pączki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na pyszny drożdżowy mini deser z kremem budyniowym. Pączki budyniowe z piekarnika, a tak naprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku? Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto

Kuchnia Na Wypasie