Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)cukier, sól, rozbełtane jajka, zaczyn oraz olej. Wszystko wymieszać (ja mieszam widelcem) i wyrabiać około 10 minut (ja wyrabiam rękami, jakoś ciepło rąk chyba dość dobrze wpływa na ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać
dom-agi.pljakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki. Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły(...)500g twarogu 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą
Amatorka kuchennaWitam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna
Kuchnia Beatysprawdzony przepis na ciasto drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem więc jak od początku należało je robić. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 marchewka 1 cebula(...)ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta(...)drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym
Przepisy i porady kulinarneChałki z marmoladą i rodzynkami. Ciasto drożdżowe. Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 12 dkg cukru 12 dkg margaryny 4 jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) Sposób wykonania : Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski(...)Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby drożdżowe i inne ciasta. Tutaj znajdziesz film jak zrobić pyszne chałki z marmoladą i rodzynkami
Przepisy i porady kulinarnezostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede wszystkim
Przepisy i porady kulinarneWersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe
Smaczne Zdrowesię nie powiodły, zrażona i zniechęcona, znów powróciłam do drożdży. Jednak to właśnie teraz, na studiach, od podstaw przyrządzam własny zakwas - jest w trakcie dojrzewania. Zapraszam na żytni chleb drożdżowy, mam nadzieję, że to już ostatni drożdżowy chleb w mojej piekarniczej karierze. Niech moc zakwasu będzie ze mną, a Wy częstujcie się gorzko-słodkim, w 100% żytnim pieczywem. ŻYTNI CHLEB
W kuchni Karmel-itkicukru szczypta kurkumy powidła lub marmolada Do małej ilości, wody dodać rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,dodać miksturę drożdżową,olej, resztę wody , kurkumę i wyrobić ciasto.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia .Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką(...)akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem , pączki ósemki-precle ] Lidia [ chruściki ] Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : [ donaty-pączki z dziurką
Moje domowe kucharzeniejaja ocet woda szczypiorek 3. Boczek 4. Sos holenderski <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce(...)letniego mleka (około 40 stopni) dodajemy drożdże, miód bądź cukier oraz posypujemy z góry leciutko mąką w ten sposób robimy rozczyn drożdżowy, odkładamy na bok przykrywamy ściereczką i pozostawiamy go do wyrośnięcia. (czas to około 20-30 minut) Po tym czasie dodajemy rozczyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy w celu wyrobienia kuli, jeżeli ciasto będzie nadal za wilgotne
Wspólne smakidodać drożdży aby uzyskać ten sam efekt puszystego, przepysznego placka. Bez jajek. Bez kefiru. Bez czegokolwiek od zwierząt. Częściowo żadne to odkrycie bo w wielu domach funkcjonują placki drożdżowe na co dzień; dla mnie jednak jest to kolejne zwycięstwo w walce z utartymi przepisami na ciasta z jajkami oraz - co dla mnie ważne - dowód na to, że wspaniałe, Babcine przepisy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEznalazłam swojego faworyta i zapałałam miłością na całe życie, eksperymentuję dalej. Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne. Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty(...)godzinę. Piec 15minut w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec 35 minut. Na dnie piekarnika należy ustawić pojemnik z wodą! *mniej cierpliwi mogą piec chleby drożdżowe, które również są pyszne jednak szybciej się "starzeją". ** wnętrze bochenków nigdy nie osiąga temperatury 100 stopni, więc orzechy nie będą się piekły w cieście i nie dodadzą mu orzechowego
Zapiski Młodej ŻonyDoskonałe bułeczki drożdżowe na słodkie śniadanie jak również na rodzinne spotkanie przy kawie lub herbacie. Łatwe i szybkie w wykonaniu, a uśmiech zaskoczonych domowników, gdy obudzi ich poranny zapach pieczonych bułeczek unoszący się po domu jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie
kgwjanczewo