drożdżowe - 16813 przepisów (strona:351/1121)

Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 185

Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nam pięknie wyrosło. 167

Rozczyn ciasta drożdżowego najlepiej nam wyrośnie na parapecie okna w cieple słońca. W chłodne dni lub w zimie gdy słońca jest niewiele miskę z ciastem możemy włożyć do naczynia z ciepłą wodą.  Gdy już zrobimy  drożdżówki, baby lub inne wyroby z ciasta drożdżowego, dobrze jest włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika (około 25 C ), a na spód piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Czym słodzić jeśli nie cukrem? 190

kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni C, jednak może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie łudźcie się też, że wyrośnie Wam na niej ciasto drożdżowe.   Na sklepowych półkach można ją znaleźć w tabletkach, płynie czy proszku. UWAGA - stewia sprzedawana w sklepach często jest mieszana z innymi słodzikami, np. maltodekstryną (dotyczy to chyba najbardziej popularnej stewii(...)słodzik idealny, ma jednak jedną zasadniczą wadę - w większych ilościach powoduje biegunki, wzdęcia, niestrawność. Po czasie organizm może, ale nie musi, się przyzwyczaić. Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, ale można go spokojnie traktować wysoką temperaturą. Kosztuje od 20 złotych za kilogram, jest do dostania nawet w większych marketach.  Erytrytol (E 968) Należy do tej samej rodziny

Powiedz dietom nie
Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika 156

Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać, aż masa zacznie lekko rosnąć. 2. Do miski wsypać 2 rodzaje mąki, dodać miękkie masło, 1 jajko + 1 żółtko, szczyptę soli i masę drożdżową. Wszystko ze sobą wymieszać i wyrobić (około 10 minut) ciasto, tzn. tak długo wyrabiamy, aż masa będzie miękka i sprężysta. Przygotowane ciasto z powrotem włożyć do miski, przykryć ściereczką(...)pozostawić w ciepłym miejscu, aż masa dwukrotnie urośnie (na około 1-1,5 godz). 3. Z ciasta drożdżowego wyrobić dwa wałki i naciąć na około 6 kawałków. Z każdego wylepić kulkę. Przygotowane bułki umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia (na około 30 minut). 4. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem

Ugotować
Ciasto drożdżowe z malinami 135

Ciasto drożdżowe z malinami to idealny pomysł na ciasto do weekendowej kawy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, więc samo przygotowanie sprawia mi dużo radości ;) Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: 1 opakowanie malin (tj. 300 g) 25 g świeżych drożdży 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru

Ugotować
Triki kuchenne – pieczenie 12900

kwestią jest tutaj temperatura płynu . Powinna ona wynosić około 45 stopni , czyli po zanurzeniu w mleku lub wodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Temperatura decyduje o tym, czy ciasto drożdżowe wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości

Pyry na Gaz
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 276

Uwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić

Ostra na Słodko
Wytrawna tarta z porami 125

pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą…  Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku(...)oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką

Roślinna - blog wegański
Bezjajeczna pasta jajeczna 177

jajek.  Poniżej podaję moją pierwszą wariację na temat pasty „jajecznej”, ale z pewnością nie ostatnią. Składniki: ½ szkl. ciecierzycy 1 pęczek cebulki dymki 250 g pieczarek łyżka płatków drożdżowych ½ szkl. sojowej lub owsianej śmietanki (możesz zastąpić roślinnym mlekiem) sól kala namak do smaku (dla mnie wystarczyło ½ łyżeczki) pieprz odrobina oliwy Ciecierzycę namocz na kilka godzin, ugotuj do miękkości, odcedź. Oddziel(...)drobne półksiężyce, podobnie, jak cebulę, podsmaż na patelni i poczekaj, aż odparuje cała woda z pieczarek. Przełóż je do miski z cebulą. Szczypior drobno posiekaj.  Cieciorkę, śmietankę, płatki drożdżowe przełóż do blendera, dodaj też odrobinę soli i zmiksuj całość na jednolitą masę. Przełóż ją do miski z cebulą i pieczarkami. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj szczypiorek (możesz trochę odłożyć

Roślinna - blog wegański
Tofucznica jalapeño ze szpinakiem i pieczarkami 207

tofucznica do złudzenia - nie tylko wizualnego, ale też smakowego - przypomina tradycyjną jajecznicę. Pomogą w tym trzy składniki. Po pierwsze sól kala namak, która nada jajeczny smak. Po drugie płatki drożdżowe, które zlepią wszystkie składniki i sprawią, że Twoja tofucznica będzie miała głęboki i sycący smak. Po trzecie kurkuma dla odpowiedniej kolorystyki. Pozostałe dodatki to dowolna kwestia, warto eksperymentować i próbować(...)duże porcje: 2 łyżki warzywnego bulionu ½ średniej cebuli 250 g pieczarek 2 duże garście świeżego szpinaku 1 płaska łyżeczka suszonych papryczek jalapeño (opcjonalnie) ½ łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (można zastąpić zmieloną mąką z cieciorki lub kaszy jęczmiennej) sól kala namak do smaku (u mnie ½ łyżeczki) 1 kostka naturalnego tofu kilka pomidorków koktajlowych i szczypior do dekoracji Cebulę pokrój

Roślinna - blog wegański
3 razy burak cukrowy. Nr 3: Ciasto drożdżowe z buraków cukrowych 176

szaleć, to szaleć: buła czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem buraków cukrowych. Składniki: (na 2 blachy 26x20 cm) 1 średni burak cukrowy 1,5 paczki suchych drożdży około 1 kg mąki szczypta soli 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1 jajko W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Buraka cukrowego obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić(...)powoli dosypywać suche składniki z drugiej miski, wyrabiając ręką ciasto - można to zrobić na stolnicy, ja wyrabiałam wszystko w misce. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak regularne ciasta drożdżowe, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo - w przypadku wszystkich buraczanych propozycji mąkę właśnie tak należy dodawać, gdyż nie da się precyzyjnie określić ile będzie jej trzeba. Ciasto włożyć do miski, przykryć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Nowość w mojej kuchni - Kamień do pizzy od firmy Bakero 167

przyjemnością się zgodziłam i tuż po otrzymaniu paczki... zabrałam do testów! Powiem tajemniczo, że pierwszy test okazał się sukcesem i jeszcze dziś bądź jutro spodziewajcie się przepisu na ciasto drożdżowe pieczone na kamieniu! Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216  Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :) Kamień jest(...)więc ostrożni! 5. Zaleca się, żeby kamień nagrzewać około 30-60 minut przed położeniem na niego potrawy. Im dłużej - tym lepszy efekt.  I poniżej zapowiedź najbliższego wpisu - ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczone na kamieniu firmy Bakero ! :) Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216  Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kringel, estoński wieniec drożdżowy 227

Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły. Już od dłuższego czasu planowałam zamieścić ten przepis na blogu, jednak(...)łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Pokruszone drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej olejem

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 225

Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić

Smakowy Raj
Domowa Pizza wersja od A do Zet 169

kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania

Smakowy Raj