drożdżowe - 16813 przepisów (strona:348/1121)

Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.59 166

śledzą  mój  prywatny  profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45, z przeświadczeniem ze czuje zapach bułek drożdżowych...  Ja wstałam chwilę przed nią i żadnych bułek nawet w planach nie miałam...  Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła(...)Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki  drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka  60 g cukru  20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut. następnie dodajemy: 300 g mąki 40 g miękkiego masła 2 jajka cukier lub ekstrakt waniliowy (kilka kropli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z serem i rodzynkami 217

Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą". Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką 112

pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową

Milion Smaków
Wegańskie drożdżówki z makiem 214

można zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta

greenscarf
Piróg biłgorajski 183

łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz:   http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie

Anioły w kuchni
Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką 210

tego powodu nie jest. Potem będę biegać hi hi. Polecam drożdżówki tym bardziej że w środku jest mój ukochany rabarbar. A Wy co upiekliście na World Baking Day ? Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką 139

pozoru zwykły drożdżowy, jednak sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza , tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego.  Przepis na dużą blachę piekarniczą.  Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży

Kuchenne aromaty
Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto 191

Planuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek): 450 g mąki pszennej 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 25 g świeżych drożdży szczypta soli farsz: kasza pęczak około 100 g suchej pieczarki około 300 g 2 cebule pęczek pietruszki Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce

greenscarf
Drożdżowe racuszki jaglane z mielonym lnem i owocami 197

kilku dni chodziły za mną placuszki. Najchętniej drożdżowe - znacie moją słabość do drożdży! Koniecznie podawane z owocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :)  Placuszki drożdżowe z mąki jaglanej z dodatkiem mielonego lnu, podane z owocami i syropem z agawy! Bardzo syte! Smaczne i zdrowe śniadanie! Składniki: (dla 2-3 osób, 6 sztuk) 100 g mąki jaglanej, 30 g mielonego

Plate of Joy
Pizza na drożdżowym cieście 146

Każdy kto kocha ten składnik,w sumie to wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym-zresztą sami sprawdźcie:) Podstawowy przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe do Pizzy Składniki: 500g mąki gdańskiej 250ml mleka 5dkg  świeżych drożdży 10 g cukru szczypta soli 100 g masła Z pokruszonych drożdży,cukru,łyżki

Wielki apetyt
Ekspresowe paszteciki drożdżowe 102

Gotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu(...)dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami  pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania:   Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte ciasto układamy w rządkach pieczarki i plasterki salami.Przecinamy ciasto i zwijamy w ruloniki. Pieczemy

Wielki apetyt
Calzone 180

zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza

NA MOIM TALERZU
Tarta z rabarbarem 219

Zaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 239

łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)połączenia składników. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dolewać stopniowo wodę i mieszać ciasto łyżką lub (tak jak u mnie) mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, ale nie może być zbyt rzadkie. 2 małe keksówki wysmarować olejem. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto, wyrównać mokrą dłonią, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią

Gospodyni Miejska