Podobne drożdżowe kwiatuszki piekłam już kiedyś z pieczarkami . Wyglądają bardzo efektownie a ich przygotowanie jest proste. Dlatego postanowiłam zrobić je znowu, tym razem z nadzieniem serowo-szpinkowym. Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło
6niebomoich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży , dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie , ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Postanowiłam sięgnąć(...)siódme poty ;) Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne. O co chodzi z "metodą papierową"? W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy na papierze do pieczenia. Już tłumaczę, skąd się to wzięło. Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze
Chilli Czosnek i Oliwaogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary. Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Wybrałam przepis ze starej książki Babci - niestety nie ocalała okładka więc nie mogę podać jej tytułu ani innych na jej temat informacji - wewnątrz znajduje się sporo przepisów na różnego rodzaju słodkości. Ciasto, które wybrałam nazwałam luksusowym; nie należy(...)cukrem na gładki kogel - mogel, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło stopić, lekko przestudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, następnie żółtka, białka wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając tłuszcz. Nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu, aż podwoi objętość. Rabarbar obrać, pokroić
6nieboteż wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba. Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady, były(...)tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy
bistro mamaDrożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem, mąką. Dolać wodę – wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min w ciepłe miejsce. Na ciasto: zaczyn drożdżowy 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego(...)ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej miski wsypać obie mąki, sól – wymieszać. Kolejno dodać jajko, zaczyn drożdżowy, jogurt – wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite trzeba dodać wodę. Ciasto krótko wyrobić – tylko połączenia składników. Konsystencja jest raczej luźna i lepka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi objętość
Niebieski kubek z kawaZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki
Pyszności SłodkościCiasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zapach gdy ciasto sobie rośnie w piekarniku jest niezastąpiony i chyba każdy go kocha ;) Niestety szybko znika z blachy i trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;) Składniki: 2 jajka(...)szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła 20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie, stapiamy masło na małym
Idę coś wszamaćuzyskałam twarożek idealny dla mnie zarówno w smaku, jak i w wykonaniu. Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych Na podstawie tego przepisu Składniki: 150 g płatków drożdżowych pęczek szczypiorku 1 łyżka płatków drożdżowych 3 łyżki zaprawy cytrynowej* pieprz, sól woda *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest
wegujemyskoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g szklanki mąki 2 jajka 125ml letniego mleka 150g cukru 125 ml oleju(...)zaciągamy się aromatem i próbujemy zostawić choć na chwilę, żeby się przestudził. A pomysłu na lokalizację rabarbaru wciąż brak. Ja tam takie ciasta lubię. Długo czekałam na taki niezawodny drożdżowy przepis- teraz mogę ukręcać go sama. Z jakimi owocami tylko zapragnę
les mirabellesProste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki
Wypieki Renebułki na podmłodzie (cóż to takiego- piszę poniżej). Coraz rzadziej można takie kupić, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i przygotować je w domu. Przygotowanie zaczynu drożdżowego służy rozmnażaniu drożdży. Kiedyś pozwalało to piekarzom przygotować dużą ilość ciasta przy użyciu małej ilości drożdży, ale też uzyskiwać lepsze walory smakowe i zapachowe pieczywa. Zaczyny drożdżowe można podzielić na dwa rodzaje: podmłodę
Smakowity Blog KulinarnyJakiś czas temu zainspirowałam się przepisem na tą pizzę z bloga http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2016/04/dutch-baby-pizza-przepis-na-sukces.html To świetny pomysł, zwłaszcza jeśli nie mamy czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego. Wypróbuję pomyślałam :) Oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam. Rezultaty widać na zdjęciach. Pycha ! Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 1 szklanka mleka 1 opakowanie sera mozarella w kuleczkach duża garść liści bazylii(...)prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz szczypta cukru 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pomidory zmiksować. Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO ! ! ! Poniżej przepis na pizzę drożdżową :) http://myjemypijemy.blogspot.com/search?q=pizza
Jemy PijemyBardzo lubię piec wytrawne drożdżowe bułeczki. Piec i oczywiście jeść. Robię je głównie gdy za oknem powoli zaczyna się robić ciepło. Są bardzo fajnym pomysłem, który urozmaici menu imprez organizowanych na świeżym powietrzu i nie tylko. Tym razem jako farsz wykorzystałam fetę i szynkę. To pyszny duet, który zawsze się sprawdza. I aby nadać mu nieco orientalnej(...)nutki uzupełniłam go tajską bazylią. Wyszło smakowicie ! Drożdżowe bułeczki z szynką Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 100 g fety 4 łyżki majonezu 3 łyżki koncentratu
Kulinarne przygody Gatitygotujecie. Często słyszę że z tym a tym produktem to mi wychodzi genialnie... A bez niego? Za wieloma takimi "wynalazkami" stoi: aromat (nawet nie wiecie jak mocny), ekstrakt drożdżowy = glutaminian sodu - chemiczny wzmacniacz smaku lub ekstrakty roślinne które są bardzo mocno skoncentrowane. Tutaj może przytoczę delikatne przykłady, ale przebierać na półkach można do woli. Paradoksem jest to że nawet(...)kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny SOJOWE), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) Skład: bulion cielęcy (40,1%) [woda, ekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), syrop karmelowy, zagęszczony sok z cebuli, maltodekstryna, papryka, pieprz
Kuchnia PROzdrowotnajakiegoś czasu miałam straszną ochotę na drożdżowe ciacho z kruszonką i owocami.Miał być rabarbar,ale robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze jagody i to był strzał w dziesiątkę.Wyszło przepysznie. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 2 żółtka 80 g cukru 100 g masła bądź margaryny 40 g drożdży 1 szklanka mleka Kruszonka: 1/2 szklanki cukru
Niespełnione zdolności kulinarne