Składniki: makaron kukurydziany (100 g) szpinak (jeśli świeży to 1/2 pęczka, a mrożonego 100 g) mleczko kokosowe (1/2 puszki) pieczarki (3 duże) płatki drożdżowe (1 łyżka) oliwa z oliwek sól pieprz woda Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Gotujemy przez chwilę makaron. Wyjmujemy jeszcze twardy. Odcedzamy. Rozdrobniony szpinak smażymy na odrobinie oliwy. Dodajemy sól i pieprz. Kroimy pieczarki(...)małego naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Na nim układamy pieczarki, później szpinak. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Pilnujemy, żeby cały makaron był przykryty, bo inaczej wyschnie. Posypujemy łatkami drożdżowymi. Pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze
Weganka gotujeCiasto drożdżowe zawsze było dla mnie wielkim wyzwaniem, kiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA
Kuchnia Beatyszklanki) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) oliwa z oliwek 1 łyżeczka Propozycja dodatków: cukinia (1/4 szt.) pieczarki (4 duże) pomidory (2 szt.) płatki drożdżowe (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki) oregano Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: ok. 5 Przygotowanie: Drożdże mieszany z 1/2 szklanki ciepłej wody, żeby się rozpuściły(...)wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smarujemy nią pizze. Nakładamy pokrojonego pomidora. Cukinię i pieczarki kroimy. Dusimy przez chwilę w odrobinie wody. Nakładamy na pizzę. Posypujemy oregano i płatkami drożdżowymi. Pieczemy w temperaturze 220 st. przez ok. 15 min. korzystając z opcji góra-dół
Weganka gotujepieczarkami Przepis na ok. 10 sztuk Potrzebujemy: Naleśniki - TU najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól(...)wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka
Bananowe PoleKiedy byłam mała i jeździłam na wakacje do Babci na wieś to zawsze czekałam na ciasto drożdżowe, które nigdzie nie smakowało tak samo jak u Babci. Ciasto z owocami leśnymi, podawane z jeszcze ciepłym krowim mlekiem i świeżym masełkiem jest smakiem, który staram się odtworzyć, aby moje Dziecko także miało wspaniałe pachnące wspomnienia z dzieciństwa. I tak jak moja Babcia
ChilliJemyjarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie 2 spore łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Wsyp jarmuż - trzeba będzie go poupychać, ale spokojnie, bo szybko straci na objętości. Gotuj przez 4-5 minut. 2 W międzyczasie obierz czosnek(...)musi być na gładko. 3 Jarmuż odcedź, przelej zimną wodą i odciśnij. Opcjonalnie możesz osuszyć ręcznikiem papierowym. 4 Dodaj jarmuż, sok z cytryny i oliwę (jeśli używasz płatków drożdżowych, to teraz również czas na nie) do malaksera i zmiksuj porządnie z orzeszkami. 5 Dopraw solą do smaku. Pesto z jarmużu jest już gotowe. Teraz możesz pokazać swoim znajomym, jakim
BlendmanWystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób nim poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 3 żółtka, 100 g roztopionego masła, 100 g cukru białego(...)mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże łączymy z mlekiem, solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z tartymi migdałami, cukier, żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Formułujemy wałek o długości ok. 50 cm, przekładamy
Moniki Smakołykiprocesach w naszym organizmie. Wykonanie: Drożdże wymieszałam z 1 łyżką mąki w niewielkiej ilości letniej wody. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Można również nie robić zaczynu drożdżowego, tylko wkruszyć świeże drożdże do miski, do mąki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Do miski przesiałam obie mąki, otręby, siemię lniane i ostropest. Wsypałam również to co zostało(...)sicie. Dodałam pozostałe składniki z zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie. Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika
Kuchnia u Krysiciepło np. z gorącym barszczem. Dopiero teraz uporządkowałam przepis, okrasiłam zdjęciami i zamieszczam w całości. Zrobiłam to na prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe, ewentualnie kruche. Wyszłam naprzeciw temu zadaniu i zrobiłam dwa w jednym, czyli z ciasta połączonego. Kruche i drożdżowe razem. Są doskonałe Składniki na około 30 sztuk: 500 g mąki pszennej
Kuchnia u Krysiucierane typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi(...)kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np. do placków i blin typ 650 mąka pszenna bułkowa – stosuje się ją do wypieku rozmaitego pieczywa
Kuchnia u Krysidrożdże z cukrem, zalałam 1/3 ilości letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam za pomocą miksera przy użyciu haka do wyrabiania ciast drożdżowych. Mąkę wsypałam do miski, dodałam pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i nie może kleić się ani do miski
Kuchnia u Krysicukier puder do posypania babki Wykonanie: Z 2 łyżek mąki (z 400 g), drożdży, połowy ilości letniego mleka i 2 łyżek (ze 130 g) cukru zrobiłam zaczyn drożdżowy. Wymieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i wystudziłam. Do misy miksera wsypałam pozostały cukier, cukier waniliowy, dodałam żółtka i utarłam na puszystą masę. Do utartych żółtek wsypałam(...)przesianą mąkę, resztę mleka, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie nieprzywierające do rąk ani do miski ciasto. Przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Formę do pieczenia baby wysmarowałam masłem. Do konfitury wiśniowej dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam. Wyrośnięte ciasto zarobiłam na desce. Podzieliłam
Kuchnia u Krysicebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka rozma rynu 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka wędzone pap ryki 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaczki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na połówki i układamy na blaszce(...)środek (najlepiej łyżeczką). Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów dokładnie mieszając. Każdy wydrążony ziemniak posypujemy rozmarynem, solą i wędzona papryczką, a następnie nakładamy farsz i posypujemy płatkami drożdżowymi. Przygotowane ziemniaczki zapiekamy w 180 st. przez 10 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Łycha smakówWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewióryjarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie 2 spore łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Wsyp jarmuż - trzeba będzie go poupychać, ale spokojnie, bo szybko straci na objętości. Gotuj przez 4-5 minut. 2 W międzyczasie obierz czosnek(...)musi być na gładko. 3 Jarmuż odcedź, przelej zimną wodą i odciśnij. Opcjonalnie możesz osuszyć ręcznikiem papierowym. 4 Dodaj jarmuż, sok z cytryny i oliwę (jeśli używasz płatków drożdżowych, to teraz również czas na nie) do malaksera i zmiksuj porządnie z orzeszkami. 5 Dopraw solą do smaku. Pesto z jarmużu jest już gotowe. Teraz możesz pokazać swoim znajomym, jakim
Blendman