Smaki dzieciństwa... czyli ciasto drożdżowe! W połączeniu z jabłkami i kruszonką jest rewelacyjne! Polecam :) Źródło Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki 100 g rodzynek
Smaki Nataliibatatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić
Cooking MonsterCiasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec(...)mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka 2 łyżki brązowego cukru
Cooking MonsterWitajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka
Sama słodycz i szczypta chilijogurcie Sernikobrownie z jagodami Jagodowy sernik na zimno Jagodzianki z serem Tarta z jagodami Drożdżowe z serem i jagodami Drożdżowe na maślance Rabarbarowo-tuskawkowe Muffinki z kremem Babeczki na maślance Crumble
Z miłości do słodkościszczypta soli i pieprzu około 1 łyżeczki oleju ketchup żółty ser Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy. Do miski (u mnie specjalna do drożdżowego ciasta) wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, olej, przyprawy (sól i pieprz) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można(...)dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę
Słodkie okruszkidużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę. Przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko dokładnego wyrobienia ciasta. Najlepiej robić to mikserem przy użyciu specjalnej końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta. SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę pszenną, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy przy użyciu koncówki do ciast drożdżowych (haka), aż składniki dokładnie się połaczą i powstanie gładkie, ale dość luźne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintyProste przepisy zaskakują najbardziej...Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest bardzo puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy(...)rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku WYKONANIE Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów
cool and mintyGruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce. Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć. W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić(...)rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce
cool and mintyCiasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki. Na blaszkę wysypaną
Kulinarne Fantazje Marioliciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli 100 g kukurydzy 70 g ogórków konserwowych 3 łyżki mleka sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czarnej soli 1 arkusz nori sól, pieprz Przygotowanie: Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodaj mleko i zamieszaj. Pokrój cebule i ogórki(...)drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy. Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe. Rozdrobnij nori na małe kawałki i dodaj do pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
wegujemyUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :) Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym! Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu
Tradycyjna Kuchniamasz trochę więcej czasu (i możesz włączyć piekarnik) to proponuję: Ciastka owsiane Banan + owsianka + słonecznik Po więcej przepisów na ciastka zapraszam tutaj>>>> Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdomu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli(...)oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :) SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę
I tu będę miała takie teDlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje(...)odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne do szkolnych kanapek na krótką przerwę. Chleb w formach znowu przykrywam i równocześnie odpalam piekarni, kiedy uzyska
I tu będę miała takie te