drożdżowe - 16813 przepisów (strona:327/1121)

Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach 227

Zostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia) Inspiracją był przepis pochodzący z książki " Ciasta drożdżowe. Słodkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 255

się nie nie robić zmian w przepisie ale tym razem zrobiłam to przeliczając składniki na gramy. Dodatkowo zamiast gotowanej marchewki dodałam marchew surową startą na tarce a do zaczynu drożdżowego dodałam zamiast mąki pełnoziarnistej, mąkę jasną. Jakoś nie pasuje mi mąka pełnoziarnista w połączeniu z drożdżami. Oryginalny przepis jest na blogu Kuchennymi drzwiami, więc wybór należy do Was. Bułki bardzo(...)smaczne więc jak najbardziej je polecam! Dziękuję Kasi za przepis i oczywiście wszystkim tym domowym piekarzom, którzy zechcieli się przyłączyć do wspólnego pieczenia. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym Zaczyn • 180g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i po wymieszaniu przykrywamy miskę pozostawiając ją w temp. pokojowej

Leśny Zakątek
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem i test robota planetarnego Silvercrest 211

będzie dostępny w sprzedaży za 399zł w sklepach sieci Lidl. Co to takiego dokładnie? Urządzenie, które pomoże przygotować Ci nie tylko ciasta ucierane, ale także- a może przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie zupę na gładki krem.   Co mnie zauroczyło(...)dodaniu i wymieszaniu składników tylko raz ściągałam ciasto ze ścianek misy- bardziej chyba z przyzwyczajenia niż konieczności. Ładnie wszystko wymieszał, napowietrzył. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zagnieść ciasta drożdżowego. Z nim również nieźle sobie poradził, aczkolwiek nie wyrabiałam go długo i ciężko mi powiedzieć czy -tak jak podaje instrukcja- po przegrzaniu wyłączy się, a ponowne uruchomienie możliwe jest dopiero

Kuchnia w czekoladzie
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 141

łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki soli,  szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)kopiasta łyżeczka na 1 mini tartę). Prószymy solą do smaku. Wykładamy farsz (wykonanie poniżej), dekorujemy ziarnami słonecznika i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu posypujemy płatkami drożdżowymi.  Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy do miękkości. W osobnym garnku dusimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, startą marchewkę i posiekany czosnek. Pod koniec duszenia dodajemy szpinak i przyprawiamy. Warzywa nie muszą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Książki kucharskie 161

jednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać(...)nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust boży i nie należy się ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe, a do tego bardzo fajne wydane. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść

ladykitchen
Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 250

jest tutaj kluczowym czynnikiem. Uruchamiamy robot na poziomie 2-3 (średnie obroty) – i powoli wlewamy gorącą wodę. Po wlaniu całej wody prędkość nieznacznie zwiększamy. Ciasto zagniatamy hakiem do ciast drożdżowych przez około 8-10 minut – musi być idealnie wyrobione, gładkie, elastyczne i całkowicie odejść od ścianek miski. Jeśli widzicie, że ciasto jest za mokre i po 4 minutach mieszania lepi(...)żeby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Puknięty od spodu dłonią chleb powinien wydać głuchy dźwięk. Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy – tak jak wszystkie chleby drożdżowe – dopiero po całkowitym ostygnięciu. Dzięki metodzie pieczenia z ciepłą wodą ten chleb zachowuje świeżość przez 3 dni, jeśli trzymamy go w szczelnym chlebaku. Chociaż u nas nie udało mu się

Karo in the Kitchen
Książki kucharskie część I 209

jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać(...)nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust boży i nie należy się ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe i bardzo fajne wydanie. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez

ladykitchen
Warstwowe ciasto drożdżowe 198

Witajcie. Dziś z samego rana zaproponuję Wam warstwowe ciasto drożdżowe, które upiekłam w ramach akcji  Wypiekanie na śniadanie . Ciasto jest proste w przygotowaniu, choć wymaga trochę więcej zachodu niż zwykłe drożdżowe. Przepis warto wypróbować, choć trochę inaczej smakuje, ale powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta

Ewusiowe Smaki
Wegański makaron z serem - zdrowo i bezglutenowo :) 165

ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  50 g nerkowców  200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina) lub wybranego napoju roślinnego  2 czubate łyżki płatków drożdżowych  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka ostrej musztardy  1 łyżeczka soli himalajskiej  1/2 łyżeczki pieprzy prawdziwego  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego  Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji(...)przez 10 minut posiekaną cebulę z czosnkiem.  Do malaksera/miksera/blendera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, uparowaną dynię, nerkowce, śmietankę sojową lub napój roślinny, sok z cytryny, musztardę, sól, płatki drożdżowe i przyprawy. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej, niemalże bezgrudkowej konsystencji.  Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem

Zdrowie na języku :P
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 190

nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie

vaniliowoczekoladowa
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 368

gorącą wodą. Dodaję masło, miód i sól – mieszam i odstawiam do ostygnięcia – na około godzinę. Do oddzielnej, mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane. Zaczyn drożdżowy przygotowuję jak już namoczone płatki owsiane są przestudzone. W małej misce umieścić trzeba drożdże, cukier i wodę – dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10-15 minut(...)czasie zaczyn drożdżowy trzeba wlać do miski z płatkami owsianymi. Następnie dodać suche składniki. Dodać dodatkową ilość wody około 75 ml ( jak w przepisie ) i całość tylko wymieszać do połączenia składników *. Ciasto powinno być raczej rzadkie. Miskę przykryć folią i odstawić na maks 20 minut. Po tym czasie ciasto odgazować – wbijając w nie pięść lub łyżkę i przełożyć

Niebieski kubek z kawa
paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem 203

prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki  2 jajka 30 g drożdży

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 146

czas spędzony przy przygotowaniach. Sprężyste i puszyste wnętrze oraz chrupiąca, aromatyczna, pachnąca ziarnami skórka. Do przygotowania bułeczek użyłam Mąki Basia Extra Wypiek , którą mam przyjemność testować idealnej do wypieków drożdżowych. I powiem Wam, że się nie zawiodłam i mogę ją Wam polecić. Ta mąka naprawdę idealnie się do nich nadaje jak i zapewne do wielu innych drożdżowych wypieków. Składniki

W garach u Gosi
Bawarska pizza na grubym cieście 220

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo(...)kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 163

sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Kulinarne przygody Gatity