świeżych mleko - 100 ml cukier brązowy - łyżka masło - 90 g cukier perlisty - 100 g sezam biały - łyżka do podania lody chałowe * solony karmel - przepis tutaj Etap I - Rozczyn drożdżowy Podgrzej mleko dodaj pokruszone drożdże, dokładnie wymieszaj. Etap II - Miksowanie Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj jajko, sol, cukier brązowy oraz rozczyn drożdżowy mieszaj i stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe
Wylizany Rondelwersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora 1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól pieprz 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak ) dodatkowo: szynka, ser, pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić(...)tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się gotował) na gładko . Dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny - ponownie miksujemy . Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami ! SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaPyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia! Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła
CookYourselfPolecam bardzo są pyszne, idealne w towarzystwie zupki krem. To jest dość duża porcja. Przygotowanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie
Kuchnia Pokoleńzielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4 dag świeżych drożdży - 10 dag roztopionego masła - 1 jajko - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii(...)mleka. Gotujemy krótko intensywnie mieszając aby się budyń się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia, wierzch przykrywamy folią do żywności aby nie zrobiła się skorupa. Budyń nakładamy na uformowane ciasto drożdżowe. Kruszonka: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 8 dag zimnego masła 1. Połączyć składniki i energicznie wyrobić na sypką kruszonkę. Posypać wierzch drożdżówek lekko wcisnąć aby kruszonka nie spadła
Apetyczna babeczkaprzeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie pasował(...)połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk ! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki (foremka 25x11 cm): 380 g mąki pszennej chlebowej 25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą) 16 g płatków owsianych
Przepisy na domowy ser i chlebblogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe
CookYourselfblogu White Plate . Pyszne, delikatne ciasto, słodka kruszonka i garść wspomnień, przecież takie śniadania lubiłam jako dziecko i lubię nadal. Uwielbiałam świąteczny czas gdy dzień mogłam zaczynam maminym drożdżowym i popijać mlekiem albo kakao... to był wspaniały czas i dzieciństwo kojarzy mi się głównie z takimi momentami. Drożdżowa bułka z kruszonką, na zaparce zaparka: 50 g mąki pszennej zalać
Dzieje kuchennej Wiewiórytopinambur, 5 - 6 różyczek brokuła, 1 łyżka rodzynek, 2 łyżki "serowego" dressingu, dressing (składniki na 300 ml sosu): 2 ziemniaki, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, sól i, ewentualnie, pieprz do smaku. Wykonanie: Topinambur obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brokuła przelewamy wrzącą wodą. Po ostygnięciu umieszczamy w miseczce wraz z kiełkami i rodzynkami. Ziemniaki(...)marchew szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Po delikatnym przestygnięciu umieszczamy w blenderze wraz z oliwą, płatkami drożdżowymi i solą. Wszystko blendujemy na gładki, ciągnący się jak ser topiony sos. Dodajemy ów dressing do sałatki i dokładnie mieszamy. Na zdrowie! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego. Konsystencja ciasta przed pieczeniem(...)jest bardziej zbliżona do ciast drożdżowych niż kruchych, choć nie jest ono tak lekkie i delikatne jak ciasto na drożdżach, jest za to elastyczne i mocno porowate. Wypieki z ciasta serowo-olejowego najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ewentualnie na drugi dzień. Dość szybko czerstwieją, choć można je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej i w ten sposób przywrócić im świeżość. Rożki
Smakołyki BerenikiWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie dziwi już fakt, że każdy nowy przepis próbuję niemal natychmiast. I tak też było tym razem. Ciasto jest na samych żółtkach, śmietance, z dużą zawartością masła i to dzięki tym właśnie produktom
Rozpustne gotowaniekremową konsystencje i jest idealny do sałatek czy kanapek. Aquafaba posiada właściwości emulgujące, dzięki czemu łączy się z olejem tworząc jednolitą konsystencję. Wykorzystanie czarnej soli i płatków drożdżowych dodaje charakterystycznego jajecznego smaku. Przygotowanie takiego majonezu to świetny sposób na wykorzystanie płynu, który zazwyczaj zostaje wylany. Wegański majonez z wody po ciecierzycy Na podstawie tego przepisu(...)Składniki: 0,5 szkl. wody po ciecierzycy 1,5 szkl oleju rzepakowego 1 łyżka octu 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki czarnej soli sól, pieprz opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru i 1/4 suszonego czosnku Przygotowanie: W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu zmiksuj przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach aquafabę
wegujemybędę w siódmym niebie. A teraz biegnę wypełniać ziemią kolejne skrzynki - cukinie same się nie posieją (a może zasadzą ...?). Czy jest coś bardziej wielkanocnego od baby? Chyba nie. Oczywiście, drożdżowa klasyka wiedzie tutaj prym. Ja jednak ostatnio jestem zajęta pracą i działkowaniem , i brakuje mi czasu na mozolny proces przygotowywania babki drożdżowej. Sięgnęłam więc po prosty przepis z Moich wypieków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni
dolcevitainmykitchenwypieków z białej mąki - program CAKE - do wypieków keksów - program do ciasta przaśnego, wykorzystywany do do przygotowania krajanki, kołdunów, posiada dwa stadia wyrabiania ciasta - program do przygotowywania ciasta drożdżowego - program do przygotowywania owsianki, kasz na mleku lub wodzie - program do przygotowywania jogurtu, możemy regulować czas od 5 do 12 godzin z dokładnością do 10 minut. - program do przygotowywania konfitur - program(...)chleba, jaką mąkę użyjemy. - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy
SMYKWKUCHNI