drożdżowe - 16813 przepisów (strona:322/1121)

Szybkie drozdzowe rogaliki 195

szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko tyle(...)lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej w naszym piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania

Kuchnia od dwojga
Bułeczki drożdzowe z twarogiem. 137

słodkości i uwielbiamy, kiedy zostaje nam troszkę czasu w tym codziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na  pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem. Składniki: 1/2 kg mąki  1 jajko 1 żółtko 40 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyzki cukru 125 g masła

My World by Dagmara Rek
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 278

Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych

Trzeci talerz
Cebularz 242

Drożdżowa bułka z serem i cebulą :)  Robimy ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości,  układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy

chleba naszego
Makaron z dyni z kremowym sosem - wege, bez glutenu, light :) 175

serowy sos. Całość smakuje genialnie!  Składniki (2-3 porcje): 1 dynia piżmowa gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g) kilka kawałków uparowanej dyni  2 łyżki płatków drożdżowych  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Za pomocą krajalnicy spiralnej Brava (Delimano) przygotuj makaron z dyni piżmowej(...)minut). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem.  Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem.  Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe paszteciki z chorizo 206

Czasami mamy ochotę coś przegryźć, ostatnio szukając w internecie natrafiłam na przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem. Zainspirowałam się tym przepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie.  Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)miseczce mieszamy passatę z oregano i czosnkiem. Na wysypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy na prostokąt grubości około 5 cm. Generalnie nie lubię używać wałka do ciasta drożdżowego, zazwyczaj wychodzi ono wystarczająco elastyczne aby je uformować w dłoniach, ale jak ktoś woli to może użyć wałka. Smarujemy całość sosem pomidorowym, na to układamy plastry chorizo, następnie nakładamy pieczarki

Delusional Trine
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 191

będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść bez mąki pszennej, ale spokojnie Magda, sobie powiedziałam

greenscarf
Cytrynowa, wilgotna babka 164

nierozerwalnie kojarzy mi się z Wielkanocą. I nie ma nic gorszego, niż wyschnięta, sucha babka, przy jedzeniu której aż nas drapie w gardle. Tak dzieje się często przy babkach drożdżowych. Dzisiaj dlatego zapraszam Was na babkę cytrynową. Wilgotną, miękką. Idealną do mleka jak i samą. Pachnącą cytryną. Babka drożdżowa aby wyszła nam naprawdę dobra, wymaga odrobiony wprawy. Tą babkę upiecze

Mieszam w Garnku
Żytni chleb zagrodowy 157

łyżki cukru 2,5 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowujemy wysokie naczynie w którym będzie rósł nasz zaczyn drożdżowy , wsypujemy do niego 2 płaskie, łyżki mąki pszennej , suszone drożdże , cukier , wlewamy 0,5 szklanki wody , mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut , lub do czasu kiedy zaczyn potroi swoją objętość(...)maszyny do chleba ( ja używam jej tylko do wyrabiania ciasta, bo piecze beznadziejnie ) , wlewamy olej , wsypujemy resztę mąki z listy , sól , wodę oraz zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy około 30 minut . Ciasto powinno być lepkie , kleiste lekko rozjeżdżające się , jeśli utworzyło zbyt zwartą konsystencję twardej kuli , trzeba dodać dodatkowe pół szklanki wody i wyrobić ponownie . Przekładamy do formy do pieczenia o wysokich

Ogrodnik w podróży
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 199

Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem kalafiorowo – serowy. Wegański. 148

zblendowałam, dodałam co nieco do smaku i wyszła pyszna zupa! Do przygotowania potrzebujemy: sporą główkę kalafiora ok 1 kg ok 750 ml bulionu warzywnego ok 4 czubate łyżki płatków drożdżowych 1 duża cebula sól, pieprz do smaku odrobina tłuszczu do smażenia Cebulę drobno siekamy i podsażamy. Wlewamy bulion, dodajemy kalafior (ja wrzuciłam całą główkę, ale możecie pokroić i zupa ugotuje(...)się jeszcze szybciej). Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi

Szybko Tanio Smacznie
Krantz czekoladowy 162

Jeżeli czujecie się na siłach, by podjąć zmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz

Pink Envelope
MINI CIABATTY ORKISZOWE 205

zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk.  Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo kleiste i rzadkie, dlatego wymaga długiego wyrabiania (minimum 10 minut). W końcowym etapie powinno zacząć odstawać od ścianek dzieży i owinąć się wokół haka. Wciąż jednak będzie(...)wody. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Pod koniec wyrabiania, gdyby ciasto nadal było bardzo luźne, możemy dosypać więcej mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką

cool and minty
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 164

Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)drożdże z cukrem. Za pomocą robota kuchennego lub łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć

Ugotować
6 Propozycji Na Tłusty Czwartek 182

coś dobrego dla siebie :) Ps. wystarczy kliknąć na zdjęcie i od razu zostaniecie przeniesieni do przepisu ;) 1. Pączki Tradycyjne Krok Po Kroku 2. Faworki Pieczone 3. Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 4. Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 5. Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 6. Najsmaczniejsze Pączki Pieczone

Gotowanie...to proste !