chleb - 26176 przepisów (strona:322/1746)

Chleb z garnka 187

Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna. Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia. 5,5 szkl mąki pszennej 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki(...)nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce

Smakołyki Asi
Jak usprawnić przygotowywanie posiłków? 137

jednym woreczku może być upierdliwe i wiele osób z tego rezygnuje. Ugotowaną kaszę przechowuj w lodówce max 3 dni. Zamrażaj pieczywo Kupując pieczywo weź od razu jeden bochenek chleba więcej . Pokrój go od razu na pojedyncze kromki i włóż do zamrażarki. Będzie o jedną wyprawę do piekarni mniej. Kiedy piekę chleb ( z tego przepisu ) przygotowuję od razu trzy porcje(...)upieczeniu i wystygnięciu kroję go i chowam do zamrażarki. Kupuj warzywa w słoikach Oliwki, suszone pomidory, kapary czy pieczarki marynowane stanowią fajne urozmaicenie sałatek, past do chleba, kanapek, możesz dorzucić je do ugotowanej wcześniej kaszy z warzywami . Wybierz warzywa, które lubisz i trzymaj je w lodówce. Wprowadź trochę rutyny do codziennych posiłków Czasami zastanawianie się co zjeść na śniadanie

wiecejwarzyw.pl
Sałatka śedziowa 228

Potrawy ze śledzi są pyszne przez cały rok, to tradycyjne polskie smaki na wielu stołach podczas spotkań towarzyskich, a także zawsze z okazji świąt i uroczystości

chleba naszego
Wodzianka 121

daleko. Uwag było sporo, więc oryginalny przepis na wodziankę przedstawiamy Wam w wersji mocno zmodyfikowanej, smak o niebo lepszy. Składniki na wodziankę 1 l wody 3-4 kromki chleba 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, maggi do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę pokroić na drobne kosteczki, czosnek rozdrobnić w prasce do czosnku. Dusić(...)oleju na złoty kolor. Chleb pokroić na małe kawałki, podsuszyć na gorącej patelni, aż będzie rumiany. W garnku zagotować wodę, ostrożnie dołożyć do niej podsmażone cebulę i czosnek, doprawić do smaku maggi, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć podsmażony chleb, zalać go gorącą wodą z przyprawami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wodzianka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pasta z żółtego sera 113

Pasta z żółtego sera to kolejna nasza propozycja szybkiego dodatku do chleba lub przekąski na przyjęcia. Wykonuje się ją błyskawicznie, zawsze bardzo dobrze smakuje i chociaż jest kaloryczna, to nie można się jej oprzeć. Pastę z żółtego sera można podawać na kromce chleba, podpieczonej w piekarniku bagietce lub na krakersach. Składniki na pastę z żółtego sera 200 g żółtego sera

niecodziennikpary
"Bigos" z kiszonych ogórków 206

Bigos z kiszonych ogórków... jakie czasy taki bigos. Pomysł z kanału na YT pod linkiem  https://www.youtube.com/watch?v=b1eltBjU9Ks   -- Skład: 500 g ogórków kiszonych, 500

chleba naszego
Metoda pomiaru siły podnoszenia zakwasu 131

Taki eksperyment dzisiaj  🧐 .  Badanie siły podnoszenia ciasta przez zakwas, za pomocą kulki ciasta.  Kulka (8 g zakwasu + 3 g mąki) zagnieciona na szybko

Przepisy na domowy ser i chleb
Sałatka makaronowa z kiełbasą 160

Sałatka makaronowa zawsze dobra, a z kiełbasą tym bardziej.  -- -- Skład : makaron 250 g, kiełbasa żywiecka 250 g, fasola 250 g, kukurydza 250 g,  olej

chleba naszego
Masz opiekacz do kanapek? Koniecznie spróbuj naszych ulubionych tostów! 158

urządzenie, dzięki któremu w kilka minut możemy przyrządzić ciepły posiłek. Czy wartościowy? Możemy się postarać, żeby właśnie taki był – ponieważ to, co włożymy do środka, nie musi być pszennym chlebem z plasterkiem sera. W naszym błyskawicznym poradniku podpowiadamy, jakie tosty nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale także będą zawierały pożyteczne dla naszego zdrowia składniki. Opiekacz do kanapek czy toster(...)Dzięki temu, co włożymy do środka, takie kanapki są bardziej sycące i lepiej niż tosty zaspokoją głód. Sandwiche – co tam włożyć? Odpowiednie pieczywo Podstawą podgrzanej w opiekaczu kanapki jest chleb. Tradycyjnie do w opiekaczu do kanapek najlepiej sprawdza się pszenny, biały chleb. Jest on odpowiednio miękki, by przybrał kształt od formy znajdującej się wewnątrz opiekacza. Pieczywo charakteryzuje się też delikatnym

Pasja Smaku
Sałatka makaronowa 211

Pyszna sałatka makaronowa, która na pewno zaspokoi podniebienie wielu smakoszy. -- Skład : makaron op.250 g, szynka lub polędwica w plastrach op. ~150 g, ser żółty w kawałku

chleba naszego
Sezamki 166

Pokażę prosty przepis na domowe sezamki, który na fb pokazał mój znajomy Jacek Anioł.  *** dla potwierdzenia oryginalny wpis Jacka umieściłem na ostatniej fotce w poście

chleba naszego
TOP 10 po 4 mln wizyt na blogu 173

Dziękuję serdecznie !!! Zapraszam częściej, czynne całą dobę... proszę śmiało korzystać.   (pod fotkami zaznaczyłem pozycję, wkleiłem czynny link do wpisu i podałem liczbę odwiedzin) 10

chleba naszego
"Murzynki" ... szybki przepis... 171

Murzynki to super smaczny deser w wafelkach do lodów, dobry dla małych i dużych łasuchów... -- Skład: wafle do lodów, sernik na zimno z paczki i ~500

chleba naszego
Rolada schabowa 186

Rolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską.  -- Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku,  łyżeczka pieprzu

chleba naszego
Domowe kajzerki wg Aleex 135

zastąpi smaku świeżego pieczywa. Uwielbiam, jak w domu pachnie świeży chleb. Nieprzypadkowo od chleba właśnie zaczęłam prowadzenie swojego bloga 10 lat temu. Oczywiście upieczenie chleba to nic trudnego, od czasu do czasu sprawdzam różne przepisy na ten wyjątkowy produkt i zawsze się udają. Nie umiem jeszcze piec chleba na zakwasie, ale… dla chcącego – jak wiecie - … ;) Zakwas już powoli się szykuje

W mojej kuchni