dodatki do babeczek. Bananowe babeczki z białą czekoladą W przepisie podana jest "Czekola blond" czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami
Codzienna kuchnia niecodziennafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Jabłka – 3 sztuki Cynamon – 1 łyżeczka Czerwona porzeczka
Kuchnia Bon Appetitdziś są moje urodziny i postanowiłam, że mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii
MamaOskarkaŁatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia. SKŁADNIKI (forma 26 x 30 cm) 4, 5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka szklanka oleju 3/4 szkl. letniego mleka 10 dkg. drożdży szczypta soli śliwki Kruszonka 50 g masła 1/2 szkl. mąki
RAROSSAostatnie 30 minut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą(...)łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1/2- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (jeśli nie było świeżego) sól morska świeżo mielony czarny pieprz
Karo in the Kitchenzamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie(...)mogą być mrożone KRUSZONKA -1 łyżka roztopionego ciepłego masła -1 łyżka cukru -2 łyżki mąki *trochę mleka do smarowania bułeczek Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł. następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 12 godzin do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć
Gospodyni Miejskalnianego do posypania po wierzchu; Olej do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. mąkę pszenną, wodę, sól, ugotowaną, wystudzoną soczewicę i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto chlebowe przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Keksówkę wysmarować olejem i do tak przygotowanej formy przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym
Gospodyni Miejskajest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy tym jaki pyszny! Dlaczego warto? Drożdże to bogactwo witamin z grupy B, na przykład kwasu foliowego oraz witaminy H. Regulują
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano
Weekendy w domu i ogrodziepyszna domowa drożdżówka z kubkiem gorącego kakao? Dla mnie to poezja smaku. A oprócz smaku uwielbiam też zapach który roznosi się po domu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie(...)mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto
Ala piecze i gotujeSezon grzybowy trwa dając możliwość dotlenienia się w lesie za wszystkie czasy! Placek drożdżowy, który dzisiaj prezentuję jedliśmy na piątkowy obiad. Jako, że grzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na prawdę grubą warstwę grzybów. Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć(...)łyżkę i dodajcie ją do groszku. Placek świetnie smakuje także na zimno, więc można w takiej postaci jeść go dwa następne dni na drugie śniadanie do kubka herbaty. Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym forma w wyjmowanym dnem 24 cm Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki 1 łyżka oleju
Posadzone i zjedzoneZupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella(...)arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe
Cooking Monsterzaczyn 3 łyżki letniej wody 20 g świeżych drożdży Szczypta cukru - pozostałe na ciasto 500 g mąki pszennej ( użyłam 650) 275 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy zaczyn drożdżowy łyżeczka cukru 2 łyżeczki drobnej soli Przygotowanie: Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać wodę i wsypać cukier – całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu(...)drożdże zaczęły pracować (można podgrzać lekko w mikrofali, aby się nie gotowało). Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut
Wołowina od rekinaDrożdżowe bułeczki z malinami, do tego szklanka mleka i nic więcej już nie potrzeba. Przepis zaczerpnięty z internetu. Bułeczki drożdżowe z malinami Składniki: Rozczyn: mąka - 2 łyżki mleko
Kuchnia Danusi