SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 294upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym do wyrobu pączków jest w najlepszym gatunku mąka pszenna. Najodpowiedniejsza jest mąka krupczatka(...)polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny oraz olejki np. rumowy, cytrynowy. Sposoby formowania pączków. Ciasto na pączki wyrabia się podobnie jak ciasto drożdżowe zwykłe lub parzone. Istnieje kilka sposobów formowania pączków: Formowanie z krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste i dało się łatwo wałkować. Ciasto rozwałkowuje się na grubość około
Ciastka - domowe słodkości
Placuszki z kalarepą 194pieprzu – 1 duży kubeczek jogurtu sojowego (ok 400-500 g) – 1 kalarepę (ok 430 g), startą na drobnych oczkach, odciśniętą z wody – 3 łyżki płatków drożdżowych (nadadzą placuszkom lekko serowego smaku) W misce umieszczamy mąkę, koperek, przyprawy oraz jogurt – całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Dodajemy kalarepę, płatki drożdżowe cały czas mieszając. Nakładamy łyżką porcje
Szybko Tanio Smacznie
Fit żytnie drożdżówki z borówkami 264Bułki drożdżowe- pychotka! Najlepsze z owocami- takie kupujemy w sklepie spożywczym.. A gdyby tak zrobić domową wersję? Znacznie zdrowszą i do tego "FIT". Kupne bułeczki drożdżowe obfitują w kalorie, do tego te niezdrowe.. Przecież możemy zrobić własne, takie, po których spożyciu nie będziemy się martwić o naszą linię, a co najlepsze - będziemy mieć pewność, że "karmimy" organizm samymi
healthy dreams
Pączki 232litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder lub lukier Nagrzewamy piekarnik do temperatury 30 stopni – tak robimy SPA dla zaczynu drożdżowego. Wyłączamy piekarnik. Do miski wlewamy podgrzane mleko, które ma być miło ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około(...)Zaczyn urośnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie
ladykitchen
Strucla z marcepanem i orzechami . 237Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :) Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać(...)się tradycji :) Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy Masa marcepanowa : 200 g marcepanu 1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu
Sama słodycz i szczypta chili
Pączki z kajmakiem 1082Pączki z kajmakiem to idealna propozycja na tłusty czwartek. Tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki i pyszna masa kajmakowa (krówkowa) - czy może być pyszniejsze połączenie? :) Pączki uformowałam w podłużny kształt, żeby odróżniały się od tych klasycznych. Można je nadziewać przed lub po usmażeniu, nakładając kajmak na całą długość pączka, jeśli robimy to przed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach(...)przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, resztę wody (lub mleka), ekstrakt z wanilii oraz wódkę, składniki wymieszać, wyrabiać przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie), następnie stopniowo dodawać rozpuszczone masło, dalej wyrabiając - ciasto należy wyrabiać w sumie 15-20 minut ręcznie lub 10-15 minut mikserem, ważne jest, aby do ciasta wtłoczyć
Smakołyki Bereniki
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 258moje ulubione drożdżówki ze serem i pysznymi malinami od firmy Eterno Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują. Przepis na ciasto drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki cynamonowe 178pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego
Kulinarne przygody Gatity
pikantne bułeczki z tuńczykiem 218Jeśli zaglądacie często na bloga to wiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe - uniwersalny, sprawdzony przepis 155Prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe :) Wykorzystuje go w słodkich i słonych wypiekach (pizza) Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić
Tradycyjna Kuchnia
Cynamonki, czyli ślimaczki cynamonowe (cinnamon rolls) 789Cynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo, drożdżowe bułeczki zawijane z cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów. Bułeczki cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego. Cynamonki idealnie
Smakołyki Bereniki
Migdałowy parmezan 181Składniki: szklana łuskanych migdałów szczypta soli morskiej szczypta chili opcjonalnie 2 łyżeczki płatków drożdżowych Przygotowanie: Migdały, sól, chili i płatki drożdżowe miksujemy w blenderze i już:). Przygotowany parmezan przesypujemy do słoiczka szczelnie zamykamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Świetnie nadaje się do makaronów oraz jaglanki z pesto
Łycha smaków
Tort makaronowy 175Potrzebne składniki: opakowanie makaronu rurki (ja użyłam kukurydzianego) 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 2 średnie cukinie 2 łyżki płatków drożdżowych 4 łyżki migdałowego parmezany (przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól zioła: majeranek, bazylia świeża, oregano Przygotowanie: Cukinie kroimy w paski i wykładamy naczynie w którym będziemy zapiekać, następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem(...)Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe. Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym. Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi dzień po zapiekaniu, w tym samym
Łycha smaków
Bajgle z parmezanem 190Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć(...)dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam! Składniki na 8 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówka z miski ze śliwkami 206Ciasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Drożdżówka
Kubki smaku