drożdżowe - 16813 przepisów (strona:341/1121)

Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 190

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 315

pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy.   TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych

Karo in the Kitchen
DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 209

czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka  a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki  idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam  paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki:  3 szklanki mąki 2 opakowania

potrawyregionalne
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 237

Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby

potrawyregionalne
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 175

rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna. (15-17 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny 500 ml wody 40g pikantnych krakersów 1 jajko 1 łyżeczka(...)rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju a ogień należy ustawić na średni płomień, na najmniejszym palniku kuchenki. Kulki osiągną strukturę ciasta drożdżowego, jeśli będą dłużej smażone. Nie warto robić większych kulek ani smażyć ich za krótko

Di gotuje
strudel z makiem i jabłkami 139

Wiem, że do świat jeszcze daleko, ale może komuś się przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące bułeczki z cukinią 145

Chyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały.  Wyszło mi 8 dużych bułek.  Składniki(...)zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego) 155

upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu. A w tym wypadku jest odwrotnie- ciasto umieszczamy w lodowatej wodzie i czekamy aż wypłynie. Wypieki z tego ciasta są równie pyszne co z tradycyjnego(...)drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże.  Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 20 ml mleka szczypta soli dodatkowo: konfitura z płatków róż ( użyłam Nasze Domowe ) cukier puder do posypania Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe paszteciki z cebulą 141

Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła(...)sezam czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem 142

wszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży  300 ml ciepłego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 207

Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 188

Drożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami 179

Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy(...)jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie! Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm na ciasto: 500 g mąki 190 g masła 120 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 35 g drożdży 200 ml ciepłego mleka na nadzienie serowe: 250 g serka homogenizowanego kostka twarogu (250 g) 2 jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańska zupa cebulowa 160

rozgrzać się mocną zupą cebulową po francusku. Wegańska zupa cebulowa Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 7 średniej wielkości cebuli 250 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki tymianku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz i sól olej lub oliwa Bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula(...)warzywa w bulionie staną się miękkie, wówczas całość blendujemy na jednolitą masę, wyjmując wcześniej ziele angielskie.  4. Zeszkloną złocisto-brązową cebulę dodajemy do bulionu. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, tymiankiem, pieprzem, solą i gotujemy przez 5-10 minut, aby wszystkie smaki odpowiednio przeszły.  5. Zupę podajemy z grzankami i wegańskim serem. Życzymy smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Chleb młynarza (na zakwasie) 219

letniej wody; 1/2 łyżki soli; Cały zaczyn.  Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)wymieszać ze sobą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut.  Po tym czasie dodać sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska