drożdżowe - 16813 przepisów (strona:328/1121)

Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 279

tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb . Przepis na kruchy Jabłecznik sypany błyskawiczny. Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru(...)kruche lub półkruche ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 211

Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Piotrek stwierdził, że ta zawijana drożdżówka ze śliwkami jest lepsza od jego ciasta ucieranego ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest ułożone(...)spiralnie w tortownicy, a pomiędzy wałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem , ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z orzechowym nadzieniem 219

zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli(...)Przygotowanie: Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć. Mąkę przesiać wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, utarte żółtka i miksować końcówką do ciast drożdżowych na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Racuchy z jabłkami 190

Drożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do  Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy.  Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki: (20 racuchów

Mój pomysł na
Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 196

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. Burocorz. Jest to potrawa z regionu świętokrzyskiego, wpisana na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i również po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu od razu posmakuje, ja osobiście go po prostu uwielbiam. Tradycyjnie burocorz powinien bardziej przypominać chlebek(...)mój dziadek zawsze piekł go jako ciasto, które jest bardzo podobne do zwykłego ciasta drożdżowego z kruszonką. Najlepiej smakuje posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem. Jeśli macie możliwość zdobycia gdzieś buraków cukrowych zachęcam to wypróbowania takiego specjału. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 154

jeszcze inne kolory i smaki: truskawkowy i limonkowy. - Shiny Pearls™ w ciemne czekoladzie  (błyszczące perełki z ciemnej czekolady  z chrupiącym, opieczonym herbatnikiem) Jako polewy do babki drożdżowej (na pierwszym zdjęciu) użyłam masła kakaowego w pastylkach. Świetnie się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła

Poranek na słodko
Tarta z dynią i grzybami 185

Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę. Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży

KasiaiKrzysiu.pl
Ślimaczki drożdżowo- serowe 161

Ślimaczki drożdżowe są fajną alternatywą tradycyjnej pizzy :) Ciasto drożdżowe zostało dodatkowo wzbogacone w składzie o serek topiony, dzięki czemu powstałe ślimaczki są jeszcze pyszniejsze. Składniki: 30 dag mąki 4 dag drożdży 10 dag topionego serka Szczypta cukru 150 ml mleka 5 łyżek ketchupu 1 puszka kukurydzy 8 plasterków serka mozzarella 1 jajko do smarowania Papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę wsypać

Tradycyjna Kuchnia
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 252

Kubdari to gruziński placek drożdżowy, smażony na patelni i nadziany farszem mięsnym z mnóstwem kolendry. Gruzini kochają kolendrę, dodają ją niemalże do wszystkiego - i za to ja kocham ich dania. Kolendra świetnie podkręca smak potraw, nadaje nieziemski aromat nie tylko potrawie ale i wszystkim zapachom podczas gotowania. Typowo gruzińskie kubdari jest bardzo cienkie, ciasto drożdżowe ledwo otacza mięsne nadzienie

Gotowanie i blogowanie
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 213

maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze Smaku na Szlaku.    Przepis na blogach publikować  będziemy     31  maja 2016 r.  o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link(...)masło. Gdy masło  rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka.  Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć

Codziennik Kuchenny
wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 173

Dziś mam dla Was wypiek, który bardziej nadaje się na śniadanie czy kolację niż deser. Jesienią częściej sięgamy po drożdżowe, które w połączeniu z kakao czy szklanką mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym. To właśnie ono nadało charakterystycznego smaku.  To ciasto upiekłam w ceramicznej(...)orzechowego z kawałkami orzechów Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nutella ze śliwek węgierek - czekośliwka 153

można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używa m zazwyczaj do naleśników , w zimie do ciasta drożdżowego czy bułeczek drożdżowych , albo po prostu na kanapkę z białym serkiem

Aromatyczne Podróże
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - wysokie, puszyste 151

Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.  Ciasto: 3 i 1/4 szklanki mąki 2 paczki suchych drożdży (razem 14g) 1 całe jajko  2 żółtka 1 szklanka mleka

Szefowa kuchni
Tofucznica z suszonymi pomidorami 141

przepis na moją ulubioną tofucznice z suszonymi pomidorami. Uważam, że gwarancją pysznej tofucznicy jest dodanie dużej ilości cebuli, soli czarnej dla uzyskania jajecznego posmaku oraz płatków drożdżowych, które nadają głęboki aromat. Według mnie tofucznica bardzo zyskuje na smaku i konsystencji, dzięki dodaniu mleka sojowego, dlatego zawsze dodaje przynajmniej 1/2 szklanki.  Tofucznica z suszonymi pomidorami Składniki (na dwie porcje): kostka(...)tofu 180g  2 średnie cebulę 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1/2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka oleju* 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz * Polecam dodać olej z pomidorów suszonych.  Przygotowanie: Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż na oleju

wegujemy