Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 3 białe kiełbasy 3 jajka 3 łyżki szczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier(...)sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Wyrośnięte
Gotowanie i blogowaniePysza drożdżowa chałka to propozycja na Wielkanocny stół. Pięknie się prezentuje, a do tego jest bardzo dobra, jajek nie trzeba wcześniej gotować ponieważ pieką się razem z chlebkiem. Składniki: 300g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 50g cukru 160 ml letniego mleka 40g roztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki soli(...)letniego mleka, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę
Kukuleczkipowstały uszy. Oczy możemy zrobić z goździków, pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki). Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok). Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy
Kolorowy PrzepisownikWielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych(...)resztę mleka (również lekko podgrzanego), skórkę z cytryny, masło (powinno być miękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto jak każde ciasto drożdżowe powinno odklejać się od rąk. Nie martwcie się jeżeli będzie dość rzadkie, ważne żeby się nie kleiło. Znowu przykrywamy i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy podłużną
KasiaiKrzysiu.plwycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam wałkiem silikonowym na stolnicy, te gadżety otrzymałam w ramach współpracy z firmą Galicja Dla Twojego domu , idealnie sprawdziły się jako niezbędnik kuchenny, taka stolnica zajmuje(...)ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat ciasta, dużą szklanką wycinać kółka. Formę w kształcie babeczek wysmarować lekko olejem, włożyć do środka krążki ciasta drożdżowego, łyżeczką nakładać farsz. Posypać resztą startego sera, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25-30 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami np. ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Wanilia i KardamonLubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej - powinna być gęsta, sucha i zwarta, inaczej może wyjść zakalec. Ciasto: 2 szklanki mąki
Szefowa kuchnikuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej sól nadzienie(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem
Moja Książka Kucharskasprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 4. Babka serowo- czekoladowa 5. Babka miętowa z czekoladą 6. Wielkanocna babka cytrynowa 7. Babka waniliowa z kardamonem 8. Babka z rodzynkami 9. Babka szampańska 10. Babka drożdżowa
Tradycyjna KuchniaDzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao. Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy Składniki: 300g mąki 25g drożdży 150ml
Smak mojej kuchniJuż są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką Składniki na blaszkę 24x33cm: Na ciasto: 0,5kg mąki
Smak mojej kuchnijest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin. Drożdżowy chleb ze słodem Czas przygotowania: 12 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe
Kulinarne przygody Gatitykorzystając z okazji, zabrałam się ze znajomym do sklepu, gdzie doniczek multum było, ale były same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjajka 250 ml mleka roślinnego 25 ml oleju kokosowego Dodatki: ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki) kawałek czerwonej kapusty Twarożek ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj(...)namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać odrobinę wody, aby uzyskać bardziej gładką teksturę. Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sól. Miksujemy ponownie, aż składniki się połączą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podanie Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy kiełkami i startą na mandolinie czerwoną kapustą. * * Przepis
Food SquarePuchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli
Słodkie inspiracjebędzie zmarnowana. I na koniec dodam tylko, że gotowanie w męskiej koszuli narzeczonego ma wiele plusów, ale najważniejszą zaletą jest zdecydowanie to, że jest idealnym tłem dla surowego, drożdżowego ciasta. Z tego całego, naszego wspólnego, gotowania nagraliśmy krótki film, by pokazać Wam jak ułożyć gotowe składniki w całą kanapkę: A teraz zabieramy się do dzieła! Przepis(...)drożdżowe, pszenne bułki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 jajo białko do posmarowania pieczywa otręby owsiane do posypania Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które
Mango Papaja