też polecam. Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty 0,5 kg cukier puder 0,5 szk cukier waniliowy 3 łyżeczki żółtka 2 szt kakao ciemne 1 łyżka Polewa margaryna 100 g cukier puder 2 łyżki mleko 3 łyżki kakao 2 łyżki herbatniki petitki 36 szt rodzynki 20 g Przygotowanie: Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa(...)górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka. Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia. Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier puder, mleko ,kakao i podgrzewając na lekkim ogniu podgrzać ale nie gotować. Polewę przestudzić, letnią oblać w całości herbatniki i ponownie odłożyć do stężenia
Ala piecze i gotujepszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości(...)pieczenia, wylać połowę ciasta posypać połową malinami, wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin. Piec około 1 godziny w 170 st. wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami. Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem,kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Moją poprzednią
Ala piecze i gotujełyżki miodu 2 jajka Krem 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 150 g cukru 200 g margaryny lub masła 100 g cukru pudru kilka kropli aromatu migdałowego Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao orzechy nerkowca prażone i solone Kresto Przygotowanie: Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą oczyszczoną(...)kaszę mannę cały czas ucierając. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego. Krem podzielić na trzy części. Posmarować pierwszy placek przykryć drugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić. Przepis z gazety: Moje Smaki Życia
Ala piecze i gotujeschłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być(...)cienko dżemem. Wykładamy ubitą kremówkę, wyrównujemy. Nasączamy drugi blat i kładziemy go na kremówkę. Wierzch ciasta smarujemy dżemem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin( u mnie cała noc). Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkłdamy do garnuszka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy
Mia Cucina Sofietapopularnością:) Dzisiaj mam również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni, 2 jajka(...)przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa: 40g masła lub margaryny, 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady. Czekoladę posiekać, stopić wraz z masłem. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia
Z miłości do słodkościłyżkach wrzątku. Odstawić. W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto. Polewa: 3 00g cukierków krówek, łyżka mleka w proszku, 3 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki masła, 200g krakersów, posiekane orzechy włoskie. Masło, śmietankę(...)krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać mleko w proszku. Na cieście rozłożyć krakersy, jeden obok drugiego. Rozsmarować polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościdoskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki: 1 ciasto francuskie okolo 250g 1 jablko 1 lyzka orzechow pini 2 lyzki zmielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru cynamon polewa czekoladowa wykonanie: Orzeszki pini prazymy na suchej patelni. Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy(...)rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gotowe ciastka dekorujemy polewa czekoladowa. Smacznego
Przysmaki Karolkinadrobic w Swieta :) Tort makowy skladniki: duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male 0,5 kostki masla 0,75 szklanki cukru 6 jajek zapach migdalowy lub pomaranczowy polewa czekoladowa: 0,5 kostki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki mleka 4 lyzki cukru wykonanie: Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne(...)bialka ubite na sztywna piane i olejek. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy. Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy. Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku az maslo sie rozpusci. Trzeba uwazac zeby sie nie zagotowalo. Gotowa polewa dekorujemy ciasto. Mozna je ozdobic platkami migdalowymi. Smacznego
Przysmaki Karolkizdecydujecie sie go upiec. Sernik pieczony z serkow homogenizowanych skladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki 0,25 k masla - stopic polewa kakaowa wykonanie: Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy. Bialka ubijamy z pozostalym cukrem(...)dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C. Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego. Smacznego! Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno. Przed
Przysmaki Karolkiciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty , ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem(...)autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku do pieczenia i nie wyrosło tak jak powinno. Wiec z kremu były nici. Mimo to włożyłam do polewy, obsypałam kokosem i chociaż niewyrośnięte wyszły naprawdę pyszne, a mąż stwierdził ze jeszcze lepsze niż te robione do tej pory. Polewa jak zwykle od Doroty jest niezawodna. Następnym razem mam nadzieje
Bernika - moj kulinarny pamietnikspód. Całość piekłam ok.1h 20 minut, gdzie pierwsze 45 minut w temperaturze 150 stopniach, a pozostały czas w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiłam w piecu, aby sernik odpoczął. Polewa: Wszystkie składniki rozpuściłam ze sobą w garnuszku i zagotowałam. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać kakao. Musi mieć konsystencję rzadszego ciasta naleśnikowego. Kiedy masa przestygła, ale jeszcze była ciepła, posmarowałam(...)nią wierzch. Zostawiłam do całkowitego przestygnięcia i stężenia się polewy. BON APPETIT! Udanych eksperymentów, znikomych niepowodzeń. I czytajcie uważnie przepisy! Jednak.. nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, co nie? Karmel -itka
W kuchni Karmel-itkimiodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi. POLEWA: 1 jajo 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka(...)dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę. UWAGI: Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki. Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli
Blondynka Gotujenagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut . Po 35 minutach zaczęłam sprawdzać, czy upiekło się czy nie. Piekłam do tzw. suchego patyczka. POLEWA: Do odłożonej masy na polewę dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Rozprowadzić po cieście. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą(...)wiórki kokosowe. Zamieszać i całość chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comrównież ciasto (także nie ma co panikować). :) Przełożenie. Krążki ciasta przełożyć przygotowanym kremem. Wierzch ciasta można również posmarować cienką warstwą kremu, na wierzch posypać okruszki ciasta lub boki. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać margarynę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze(...)ciepłą polewą polać ciasto tworząc tzw. " esy floresy ". Ciasto wstawić na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com