należy pamiętać, że dżem jest również słodki) 60 g miękkiego masła 5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 8 suszonych moreli polewa: 80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%) 5 łyżek mleka 1 łyżka ksylitolu suszone morele do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami(...)sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść. POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli
Ze smakiem i z pasjąszklanki cukru pudru - 150 g masła - 150 g margaryny - 50 g kaszy manny - 50 g rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach(...)dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnipapkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto(...)papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy , może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU ), ale trzeba zrezygnować wtedy
Grunt to przepis!śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę(...)kawą, nakładamy połowę masy, banany i resztę kremu. Całość wykańczamy drugim biszkoptem również nasączonym kawę. Dociskamy do siebie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie
Kolizje SmakówPosmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę czekoladową(...)gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :) Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu. Inspiracją do tego tortu był
Proste Potrawyłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 7 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g miękkiego masła lub margaryny Polewa: 7 łyżeczek wody 7 łyżeczek cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę(...)zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście
NaKońcuJęzykaRozpuszczamy w odrobinie gorącej wody jedną łyżeczkę żelatyny. Masło, cukier,kakao i śmietanę rozpuścić na małym ogniu, ważne by pilnować aby masa nie zaczęła się gotować. Gdy składniki polewy już się rozpuszczą, dodajemy żelatynę, jeszcze raz wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Serniczki wyciągamy z lodówki, przygotowujemy deskę i szklankę na której będziemy mogli umieszczać serniczki. Ciepłą polewą oblewamy(...)ustawiony na szklance, z każdej strony tak by każdy bok go okrył. Chwile odczekujemy odcinamy nadmiar z boków, odkładamy go do lodówki i tak samo postępujemy z następnymi. Nadmiar polewy który wyleje się na deskę regularnie zdejmujemy i ponownie rozpuszczamy razem z resztą polewy na małym gazie. Po umieszczeniu wszystkich serniczków pokrytych polewą w lodówce odczekujemy jeszcze pół godziny
zjem to blog kulinarnyBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go polecam. Przepis znaleziony tutaj , jak zwykle troszkę zmodyfikowany. Zmieniłam też ilość składników bowiem przygotowywałam go w formie 26 cm. Jeszcze mała uwaga : polewę proponuję przygotować na bazie jagód lub malin ( z borówek wyjdzie szara(...)wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowałam lekko masłem. Masę wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo: -150g serka mascarpone - 2-3 łyżki malin lub jagód ( borówki nadadzą polewie szary kolor) - 2 łyżki mielonego ksylitolu Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub w malakserze. Po zdjęciu obejmy przykryłam serniczek folią spożywczą , nałożyłam na to tacę i odwróciłam. Następnie zdjęłam dno tortownicy
Smaczne Zdroweczas miksując. Do masy dodajemy ulubione orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy masło, po chwili dodajemy cukier i kakao. Gdy kryształki się rozpuszczą, wlewamy rozpuszczoną w 4 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy cały czas, starając się nie dopuścić do zagotowania(...)Lekko przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i zostawiamy do stężenia. Mango i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy listki mięty. Ziarna kardamonu rozłupujemy i wyjmujemy mniejsze kuleczki ze skorupek, dodajemy do owoców. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce. Przyznam szczerze, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne, a zmywania jest
sama złodyczłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy(...)cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Salonik smakówolejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny olejek jaki posiadacie może być tak samo zdatny. Wszystko to pokryłam polewą, a tu niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru(...)mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieinstrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem. Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy je sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać(...)dziury wkładamy po kawałku banana i przykrywamy go wyciętymi kółkami z ciemnego biszkopta. Między kółka wlewamy masę serową. Na wierzch wykładamy jasną masę i wszystko polewamy czekoladową masą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski. Dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masło utrze się z cukrem(...)ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kawę i wymieszaną gotową polewę dajemy na ciasto. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecukrem (margarynę najlepiej rozdrobnic najpierw na mniejsze kawałki lub wyjąc wcześniej z lodówki by była miękka). Następnie dodajemy przestudzony już budyń oraz 2 łyżki cappuccino. Wszystko razem miksujemy. Polewę robimy na samym końcu, tuż przed polaniem ciasta: wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do osiągnięcia lejącej polewy. Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy(...)mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego
Kolizje Smaków