Blaty miodowego ciasta przełożone sernikiem gotowanym z dodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Sernik z kajmakiem gotowałam już w tym przepisie „ klik” . Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem. Zaletą tego ciasta jest to, że można je upiec parę dni wcześniej. Nawet jest to wskazane, gdyż ciasto miodowe potrzebuje czasu, żeby zmięknąć. Za to później szybko(...)500g twarogu zmielonego 100g masła 200g kajmaku (masy krówkowej) 2 jajka 1 budyń śmietankowy MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (waga po obraniu) 2 opakowania zielonych galaretek 1 szklanka wody POLEWA: 3 łyżki kajmaku 100g zmielonych orzechów włoskich Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować
https:KKuchniaMniamkremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa: 50 ml adwokatu 0,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać stopniowo przesianą(...)uści ć w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. W lewać powoli letnią żelatyn ę i krótko miksować. Bitą ś mietanę rozsmarować na cieście. Polewa adwokatowa: Żelatynę wsypać do adwokatu, podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny i zdjąć z ognia. Jak zacznie tężeć polać po bitej śmietanie
Ala piecze i gotujełyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz(...)część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą . Schładzamy w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSApobliskim markecie ani sklepie nie mają foremek do pączków, a ja miałam jedynie foremki do babeczek. Ale ale, przynajmniej w babeczkach można było dodać wypełnienie ;) Na oponkach byłaby tylko polewa :D Moje ‘pączki’ na tłusty czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;) Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym) Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie
Jak gotować i nie zwariowaćniczym sernikowa chmurka! Obłędny! Polecam każdemu spróbować - na pewno zakochacie się od pierwszego wejrzenia! Na taką chwilę przyjemności każdy powinien sobie od czasu do czasu pozwolić! :) Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej Po raz pierwszy podczas pieczenia sernika użyłam twarogu sernikowego z wiaderka, jakoś nie mogłam się do nich przekonać. I przyznaję, że jestem zachwycona! Użyłam twarogu sernikowego firmy Piątnica - zawiera(...)dokładnie przeczytać tutaj ! Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty. Pozostawiamy go do przestygnięcia w piekarniku, a potem najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie dekorujemy polewą czekoladową! Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g masła Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kostkę masła i rozpuszczamy, cały czas mieszając, tak by budyń się nie zwarzył. Teraz, przekładamy placki gorącym budyniem. Staramy się wymierzyć trzy równe porcje i polewamy każdy placek, przykrywając go kolejnym. Górę pokrywamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową, cukrową posypką. POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować
Calzonella.commniej. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie ostudzony wstawić do lodówki. Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki(...)czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia. Sernik najlepiej przechowywać cały czas w lodówce, wtedy jest najlepszy. Na górę można też położyć ulubioną galaretkę z owocami. Doskonale się sprawdza z truskawkami bądź brzoskwiniami
Calzonella.combakalie. Wszystko razem wymieszać (mikserem najlepiej), wylać na foremkę ( keksówkę) i piec ok. 35-40 minut w 170º ( nie dłużej, bo murzynek może stać się suchy). Jak przestygnie polewam ciasto polewą czekoladową. Można posypać po niej prażone orzechy laskowe lub migdały. POLEWA CZEKOLADOWA: 6 łyżek kakao 6 łyżek zimnej wody 6 łyżek cukru 3 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować
Calzonella.compieczenia 2 łyżki kakao Masa: 0,5 l mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kostka masła 82% Polewa: 2 czekolady gorzkie każda po 100 g 200 g kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę(...)ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą. Polewa: Kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzewać prawie do wrzenia. W między czasie połamać na drobne kawałki czekoladę. Dobrze ciepłą kremówka zalać czekoladę i rozmieszać na gładką masę. Smacznego
Krakowskie smaki Anipiekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Klaudia
Mango Papajablaty. dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej) mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych 1-2 opakowania kiender bueno wykonanie: Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi wafelkami kinder bueno
Domowy Smak Jedzeniagesty budyń. Zdjąć z palnika i wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając po łyżce budyniu stale miksować. Na koniec dodać kawę i zmiksować. Masę podzielić na dwie części Polewa(...)masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować. Składanie ciasta ciasto biszkoptowe 1/2 masy ciasto kokosowe 1/2 masy ciasto biszkoptowe polewa ciasto cappuccino
O kuchni z uczuciemOwsianka na mleku z bananem, polana sosem czekoladowym i posypana wiórkami kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: Owsianka: 5 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych 250ml mleka łyżeczka słodzika ze stewią Polewa czekoladowa: 10g (łyżeczka) oleju kokosowego łyżeczka karobu lub kakao Dodatkowo: banan łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy do niego płatki owsiane oraz słodzik(...)olej kokosowym (ja robię to w kąpieli wodnej) i dodajemy karob, bądź kakao. Dokładnie łączymy ze sobą. Banana kroimy w plasterki. Gotową owsiankę przelewamy do miseczki, układamy pokrojonego banana, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy od razu. Kaloryczność: Taka owsianka ma 510 kalorii
Moja Michapowyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g mlecznej czekolady, łyżka oleju, 120ml śmietanki 30%. Czekoladę(...)połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła. * Można sobie nieco ułatwić pracę i od razu ubić całe 600ml śmietanki, po czym podzielić je na 3 części. To samo można zrobić z żelatyną, przygotować
Z miłości do słodkościmąki 1,5 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki miodu 1 szklanka śmietany 18 % 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 łyżka kakao Polewa: 1 tabliczka czekolady 2 łyżki śmietany 30 % Dodatkowo: posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao(...)delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy upieczone i ostudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchnia