Składniki: 1/2 kostka masła 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru pudru 1 olejek o smaku migdałowym Mleko w proszku według potrzeby... czyli zdecydowanie nie pełne 500 gram Polewa czekoladowa Wykonanie: Ucieramy w misce masło z margaryna dodając cukier puder oraz cały olejek. Następnie wsypujemy porcjami mleko w proszku. Dajemy tyle mleka aż uznamy ,że da się formować(...)odpowiedni. Ja daję około 400 gram. Kiedy uznamy już ,że taka konsystencja nam odpowiada , oczywiście formujemy kuleczki :) Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi
W Moim Magicznym Domułyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500 g serka waniliowego w wiaderku 1 budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Polewa: 50 g czekolady ( ja przyjęłam 30 g mlecznej 20 g gorzkiej) 2 łyżeczki gęstej śmietany wiórki kokosowe, lub posypka do dekoracji Wykonanie : masło rozpuszczamy razem z cukrem i cukrem(...)jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180*C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą uzyskamy, roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej czy też w rondelku. Do roztopionej czekolady dodajemy śmietanę, mieszamy i wylewamy na sernik. Ciasto można dodatkowo posypać wiórkami, bądź
W Moim Magicznym Domuptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać kremem cytrynowym. Ułożyć ciastka na kratce. Masło, kakao i cukier puder podgrzać aż masło się stopi. Dolać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciastka i posypać żółtym kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 1/2 szklanki rozpuszczonego (płynnego) masła 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta cynamonu, mielonych goździków i anyżu 1 łyżeczka proszku dopieczenia marki Delecta do dekoracji: polewa czekoladowa (50 gram czekolady + 2 łyżki masła rozpuszczam w kąpieli wodnej), dekoracyjne groszki czekoladowe marki Delecta Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany(...)wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta. Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia
Mango Papajałyżką. Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować polewą. Smacznego :) Polewa czekoladowa - połamaną czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Przepis dodaję do akcji: Zapraszam - https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Domowa cukiernia Ewydodatki 100 g okrągłych biszkoptów 100 ml wódki 150 g dżemu z czarnej porzeczki gotowa polewa czekoladowa lub przepis na polewę czekoladową wiórki kokosowe ( opcjonalnie) przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej(...)budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Gotową masę budyniową starannie rozprowadzamy na warstwie dżemu. Biszkopty nasączamy alkoholem i układamy na masie budyniowej. Na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy polewę czekoladową. Opcjonalnie ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smakowite Daniakrem: ü 0,5 l mleka ü budyń śmietankowy bez cukru ü 1 szklanka cukru ü 1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej Na polewę: ü 2 łyżki masła ü 5 łyżek cukru ü 1 łyżka kakao ü 3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania(...)krem (ja to robię w mikserze), a następnie dodajemy przestudzony budyń. Na jeden placek nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Powtarzamy, a na wierzch wylewamy i równomiernie rozprowadzamy polewę. Żeby ją zrobić wystarczy wszystkie na nią składniki zagotować i pogotować paręnaście sekund. Smacznego
Bazując na smakuprzepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego w przepisie mleka. Budyń wystudzić, a następnie zmiksować dodając stopniowo miękkie, ale nie roztopione masło. Po przygotowaniu - krem budyniowy dobrze schłodzić. Składniki polewy 5 łyżek mleka 5 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kakao 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie(...)Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wzorkami z czekolady. Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu. PS. - polewę najwygodniej rozsmarowywać metalową, elastyczną szpatułką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalamp. Szeroki wybór, a rzeczy warte swojej ceny, ładnie się prezentują w każdym pomieszczeniu. Samo ciasto to pyszny przekładaniec - biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, obficie nasączone wódką i polewa czekoladowa. Nie za słodkie, bardzo miękkie. Wbrew pozorom alkohol nie jest mocno wyczuwalny, chociaż po zjedzeniu kilku kawałków tego ciasta nie radziłabym siadać za kierownicą ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka(...)dokładnie miksować. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Z biszkoptu odkroić "górkę". Na pozostałej części rozsmarować krem budyniowy, na kremie ułożyć herbatniki. Stopniowo polewać je wódką. Udekorować czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewycytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt wykonania
Pobite gary Barbarybył strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą z Cukrem do polew DIAMANT. 3 szkl mąki pszennej 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mocnej herbaty (z 2 torebek) 1 szkl płynnego miodu 3/4 szkl oleju(...)przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle) łyżka mąki pszennej skórki kandyzowane do dekoracji cukier do polew Diamant łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać
Smakołyki Asipieczenia (u mnie marki Winiary) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą(...)formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 60 min. Po ostudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż i przekładamy dosyć grubo powidłami. W między czasie też przygotowujemy polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy cukrową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe gotowe ( 5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia) - tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie: Miód z przyprawą trzeba w rondelku wymieszać i dodać 3 łyżki(...)upieczony. Upieczony piernik odkrawam nożem od formy i wyciągam ostrożnie i zostawiam do ostudzenia. Wystudzony piernik przekrawam wzdłuż dwa razy i przekładam powidłami śliwkowymi. Na górę wylewam czasami polewę czekoladową - jeśli się zdarzy, że się od góry troszkę bardziej przypiecze to można górę ściąć i uratować polewą. Koszt: 1/4 litra miodu - 14,99 zł/litr tutaj trzeba 1/4 litra
Tanio smacznie i prostooczyszczonej, 3 jajka, 200g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR, 350g mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta soli. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka mleka kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone daktyle przekładam do głębokiego naczynia. Dodaję pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotowuję. Gorącą wodą zalewam(...)stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami. Do przygotowania ciasta wykorzystałam daktyle suszone oraz orzechy włoskie MAKAR . Bakalie MAKAR to niezbędny składnik świątecznych wypieków. Bakalie są wysokiej jakości, ciasta z ich użyciem
Tradycyjna kuchnia Kasi