Tradycyjnie robi się je z ciasta biszkoptowego, te zostały zrobione z ciasta miodowego, taki przepis znalazłam w starym maminym zeszycie. Wyglądają niepozornie ale są bardzo smaczne, miękkie ciasto nasączone polewą i obtoczone w kokosie. Uzależniają- ręka sama sięga po kolejny więc znikają błyskawicznie. *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko(...)masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: 3/4 szklanki mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: 200 g kokosu Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodać jajko i miód. Powoli ucierając wlewać mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudyń utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję tylko do połączenia(...)cieście układam połówki brzoskwiń i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min-do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję i zostawiam by przestygło. Składniki polewy rozpuszczam na patelni i polewam letnie ciasto. Odstawiam
Ciasteczkowy Potwórpieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu 130 g cukru 3 jajka 1 ½ dl oleju 250 g utartej dyni 240 g marcepanu 100 g obranych pistacji 1 łyżka ciemnego rumu Czekoladowa polewa 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 2 łyżki pokruszonych pistacji do posypania Pokrój pistacje, wymieszaj z rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce(...)Ostudź ciasto w foremce, po czym wyjmij na półmisek do góry nogami. Ciasto łatwo odchodzi od brzegów. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta polewą i posyp orzechami
codojedzeniapóźniej mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się(...)przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego
Patchworkfińskiego Kłos - Pol 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos - Pol 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: czekolada mleczna 150 g mleko 3 łyżki Wykonanie babki piaskowej : Wbijamy jaja do misy i miksujemy, wsypujemy w międzyczasie ksylitol , nadal miksujemy ( powinno się potroić ) .Przesiewamy mąkę(...)łyżki , nadal miksujemy . Przekładamy ciasto do formy silikonowej kek-sówki ( nie smarowałam margaryną ). Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach . Wykonanie polewy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Lekko ostudzoną polewamy chłodną babkę . Ciekawostka Ksylitol - Brzozowy Cukier wyprodukowany w Finlandii.Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm
Różowa kuchniapłaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji 1 cukier waniliowy aromat rumowy 6 ml 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki maślanki 3 jajka Polewa: biała czekolada 100 g śmietanki 30% Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejem(...)papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę. W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy na wierzch ciasta a następnie nakładamy na nią równomiernie
Taste Therapyłyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu 1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki 36% 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mielonego twarożku 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey(...)temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po okolo 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut podajemy z bita śmietaną:) smacznego
Luźna Kuchniamleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy(...)wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie
Moja smaczna kuchniaskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 4 jajka 150 ml oleju 150 ml śmietany 22 % 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kakao dodatkowo: polewa czekoladowa tłuszcz do foremki np. kasza manna do foremki wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka(...)obsypujemy np. kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniawszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję w malakserze z dodatkiem masła, śliwek i miodu tak długo aż otrzymam spójną masę. Tortownicę wykładam papierem(...)piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut, następnie obieram i miksuję na puree
Mango Papajaprzepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego w przepisie mleka. Budyń wystudzić, a następnie zmiksować dodając stopniowo miękkie, ale nie roztopione masło. Po przygotowaniu - krem budyniowy dobrze schłodzić. Składniki polewy 5 łyżek mleka 5 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kakao 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie(...)Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wzorkami z czekolady. Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu. PS. - polewę najwygodniej rozsmarowywać metalową, elastyczną szpatułką. naczynia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamałym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu , Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy na deskę obok spodów aby później nasze połówki do siebie pasowały wstawiamy na parę minut do lodówki by czekolada zastygła. Na dolne warstwy wyciskamy krem przy pomocy rękawa(...)cukierniczego i przykrywamy górnymi warstwami polanymi polewą. Pozdrawiam Patryk
cookplgorzkiego kakao 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 3 mocno dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka i 3 łyżki mąki (200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 5 łyżek mleka zagęszczonego niesłodzonego lub śmietany 30% Wykonanie: Masło, czekoladę , cukier , kakao i kawę włożyć do garnka i rozpuścić(...)ustawiając miskę na garnku z gotująca się wodą. Podobnie postąpić z czekoladą białą i pozostałymi 2 łyżkami mleka. Wystudzone ciasto polać czekolada gorzka , następnie białą i najlepiej wykałaczką połaczyć polewy tworząc esy-fleresy. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka