polewa - 11092 przepisów (strona:93/740)

Pączki ósemki (precle) 127

Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g roztopionego masła POLEWA: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki (30 %) lub mleka olej do smażenia      Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy(...)ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i maczamy w niej paczki, odkładamy na kratkę, żeby polewa nieco zastygła. gotowe! Przepis dołączam do akcji na FB  Smakołyki na Tłusty Czwartek

Rozpustne gotowanie
Torcik Wuzetka 110

Masa śmietankowa:  300 ml śmietanki kremówki 36%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka żelatyny  odrobina gorącej wody  Polewa czekoladowa:  80 g mlecznej/gorzkiej czekolady  80 ml śmietany kremówki 36%  Dodatkowo:  kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji  powidła śliwkowe Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe:  Białka(...)umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce. 3. Polewa czekoladowa:  Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy 211

cukru ( lub więcej) Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30 % Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Polewa z białej czekolady: 1 biała czekolada 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: herbatniki maślane okrągłe biszkopciki świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować(...)ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić. 5. Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić

Nastoletnie Wypiekanie
Kokoski 205

ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego

Salonik smaków
Naleśnikowe sushi na słodko z truskawkowo- miętowym twarożkiem i czekoladą. 189

łyżka oleju słonecznikowego łyżka kakao łyżka syropu karmelowego nadzienie: 250 g dobrej jakości twarogu śmietankowego 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 15- 20 dojrzałych truskawek 6-8 listków świeżej mięty polewa: 4 kostki mlecznej czekolady 4 kostki gorzkiej czekolady pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka mleka dodatkowo : truskawki do przybrania SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera(...)każdej strony) 3. Twarożek wymieszać widelcem z jogurtem naturalnym. Dodać pokrojone w kostkę truskawki oraz posiekane listki mięty i delikatnie wymieszać. Można dosłodzić cukrem waniliowym, ale truskawki i czekoladowa polewa dają tak dużo słodyczy, że według mnie cukier jest tu zbędnym dodatkiem. 4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i kawę, która fajnie podbije smak czekolady

DefinicjaSmaku
Niebiańskie pierniczki nadziewane 204

pachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy(...)wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy

DefinicjaSmaku
Cycki murzynki 297

pieczenia *Krem: 6 żółtek litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 i 1/3 kostki margaryny *Dodatkowo: biszkopty okrągłe polewa czekoladowa około szklanki alkoholu - wódka/rum trochę orzechów - po jednym na biszkopcik woda + sok z cytryny do nasączenia biszkoptu Wykonanie: Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu na samym środku biszkoptów układamy po kawałku orzecha i polewamy na środku każdego z biszkopcików polewą czekoladową.  Smacznego

Piekę, bo lubię
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 1002

krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek chwilkę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy(...)tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz

Domowy Smak Jedzenia
Fale Dunaju 116

kogo: dla fanów masy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek(...)cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Ciasto z masą wstawić do lodówki do wychłodzenia i stężenia. Składniki na polewę: 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej + 100g mlecznej) 80g masła/margaryny Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem/margaryną  - tak by była gładka. Następnie wylać

Mania Wypiekania
Sernik czekoladowy / Schokoladen-Käsekuchen 253

cukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego 50 g masy nugatowej SPÓD : Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Kuwerturę posiekać i rozpuścić(...)powinien się przypiekać, gdyby jednak, można położyć na wierzch folię aluminiową. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze 15 min. w piekarniku. Po tym czasie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA: Kuwerturę posiekać, śmietanę zagotować z likierem, dodać kuwerturę i nugat, rozpuścić, dobrze wymieszać, lekko schłodzić i polać wierzch sernika. Sernik wstawić na 3-4 h do lodówki. Kroić nożem

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto z chałwową polewą i bananami 127

jajek duża szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 4 banany 3 łyżki kakao Na polewę: 150 g chałwy waniliowo-kakaowej (marmurkowej) 1 łyżka masła 3 łyżki śmietanki 30% 1 . Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  2 . Oddzielamy żółtka od białek, białka(...)blaszki. 9 . W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy chałwę z masłem i śmietanką, do połączenia i uzyskania aksamitnego, gęstego płynu - cały czas mieszamy, gdyż może przywierać!. Polewamy ciasto, pozwalając, żeby polewa spłynęła na boki ciasta. Schładzamy, podajemy oczywiście do  kawy. ;) Przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Delicja makowa 389

łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia   Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy(...)kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować żurawiną

wcinaj to
Ciasto marchewkowe 155

wybraliśmy polewę kakaową. Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką. Smacznego

Kuchenne Wariacje