polewa - 11092 przepisów (strona:100/740)

CIASTO MAXI KING 631

spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe   Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany 36% 20 dag orzechów ziemnych dodatkowo : 600 g herbatników puszka masy krówkowej kakaowej Wykonanie: masa: masło ucieramy mikserem. Mleko mieszamy z cukrem(...)duża blachę układamy warstwę herbatników, na nią wylewamy połowę masy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nie wykładamy masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Kolorowe ciasto z kremem 244

Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady Łyżeczka masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z połową(...)Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy wierzch ciasta bitą śmietaną. Smacznego

Kolizje Smaków
Torcik migdałowo pistacjowy 342

moczenia herbatników Masa: - 25 dag miękkiego masła - 5 żółtek - niepełna szklanka cukru pudru - 125g czekolady deserowej - 200g mielonych migdałów - 3 łyżki kawy cappuccino rumowej - esencja rumowa i kawowa Polewa: - 150g czekolady - 2 łyżki oleju arachidowego Dodatkowo: - 80g posiekanych niesolonych pistacji Świeże jajka (o temp. pokojowej) sparzamy przez 30 sek. we wrzącej wodzie. Odzielamy żółtka, białka przekładamy do pojemnika (zużyjemy(...)masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników i masy z tym, że ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw z herbatników). Czekoladę na polewę rozpuszczamy w mokrofali (lub kąpieli wodnej) z olejem arachidowym (możemy też zrobić inną, jaką lubimy). Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Gdy czekolada zastygnie, torcik zawijamy w folię

mojewypiekiinietylko
Trójplacek 365

Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Wykładamy na wierzch ciasta. The post Trójplacek appeared first on Made

Made By Mom And Son
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 140

duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 cytryna 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić(...)przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut. Brązowe pieczarki są bardziej

W SMAK
Ciasto serowe z bitą śmietaną 438

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2  szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Wylewamy

kgwjanczewo
Sernik "idealny" z polewą chałwową . 990

mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który jest bardziej suchy niż wiaderkowy ) Polewa chałwowa : Pozostała 1/4 puszki  mleka skondensowanego 100 g chałwy ( u mnie waniliowa ) 3 łyżki mleka Wykonanie : Ciastka połączyć z masłem . Dno formy ( u mnie tortownica 26 cm ) wyłożyć(...)sernik wystygnie . Schłodzić w lodówce kilka godzin . Do pozostałego mleka słodzonego wkruszyć  chałwę , dodać mleko i całość podgrzewać umieszczając puszkę w innym naczyniu z gorącą wodą. Powstałą polewą polać gotowy sernik. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernik 193

śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około

dom-agi.pl
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 175

Składniki suche: 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 1 szklanka mąki pszennej razowej Szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu Łyżka kakao bez cukru Amarantus ekspandowany do posypania Polewa (niekoniecznie): 5 kostek czekolady gorzkiej Wykonanie: Figi drobno kroimy, marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i mleko, mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy(...)wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku. Polewa Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY

Powiedz dietom nie
Ciasto pomarańczowe w wersji odchudzonej 137

pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 50g kakao niskotłuszczowego 50g płatków migdałów do posypania Polewa: 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70% 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy(...)drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika - do suchego patyczka) w 180 stopniach. Robimy polewę - czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy mleko. Wstawiamy do wrzącej kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne - para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie

Powiedz dietom nie
PRL-owskie ptasie mleczko, czyli wspomnienie dzieciństwa 386

rozpuszczone w kubku wrzątku. dokładnie mieszamy. potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4  kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką. Składniki polewy rozpuszczamy w garnku. połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej(...)serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego:) P.S. na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:) banalnie proste, a jakie pyszne

Luźna Kuchnia
Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady 265

ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki

Kolizje Smaków
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 185

łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze) 3 jajka rozkłócone 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać(...)minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu zastygła Inspiracja zaczerpnięta

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawa. Czekolada. Sernik. 207

polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę i czekoladę. Kiedy masa stanie się gładka i aksamitna odstawiamy ją na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ostrożnie polewamy sernik. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej 12 godzin. Przepis prezentuję w ramach zabawy " Czekoladowy tydzień ", nad którą czuwa Atina z bloga Tak sobie pichcę

Przysmaki Karolki