polewa - 11092 przepisów (strona:91/740)

ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 1012

krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek chwilkę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy(...)tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz

Domowy Smak Jedzenia
Fale Dunaju 123

kogo: dla fanów masy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek(...)cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Ciasto z masą wstawić do lodówki do wychłodzenia i stężenia. Składniki na polewę: 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej + 100g mlecznej) 80g masła/margaryny Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem/margaryną  - tak by była gładka. Następnie wylać

Mania Wypiekania
Sernik czekoladowy / Schokoladen-Käsekuchen 259

cukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego 50 g masy nugatowej SPÓD : Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Kuwerturę posiekać i rozpuścić(...)powinien się przypiekać, gdyby jednak, można położyć na wierzch folię aluminiową. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze 15 min. w piekarniku. Po tym czasie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA: Kuwerturę posiekać, śmietanę zagotować z likierem, dodać kuwerturę i nugat, rozpuścić, dobrze wymieszać, lekko schłodzić i polać wierzch sernika. Sernik wstawić na 3-4 h do lodówki. Kroić nożem

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto z chałwową polewą i bananami 135

jajek duża szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 4 banany 3 łyżki kakao Na polewę: 150 g chałwy waniliowo-kakaowej (marmurkowej) 1 łyżka masła 3 łyżki śmietanki 30% 1 . Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  2 . Oddzielamy żółtka od białek, białka(...)blaszki. 9 . W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy chałwę z masłem i śmietanką, do połączenia i uzyskania aksamitnego, gęstego płynu - cały czas mieszamy, gdyż może przywierać!. Polewamy ciasto, pozwalając, żeby polewa spłynęła na boki ciasta. Schładzamy, podajemy oczywiście do  kawy. ;) Przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Delicja makowa 396

łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia   Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy(...)kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować żurawiną

wcinaj to
Ciasto marchewkowe 161

wybraliśmy polewę kakaową. Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ptasie mleczko na czerwono :) 195

ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ekstrakt z wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę. POLEWA: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać   żelatynę do reszty masy. Na koniec dodać barwnik. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko

Domowa Cookierenka Agi
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 175

kilka łyżek dżemu malinowego, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość cukru) 200 g śmietany kremówki (30-36%) pół szklanki cukru pudru łyżeczka zagęstnika do śmietany (mix do śmietany, śmietan-fix) Polewa: Przepis tutaj . Do dekoracji: kolorowa posypka Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier(...)jednej łyżce) do masła utartego z cukrem pudrem i miksujemy do połączenia składników.  Worek cukierniczy napełniamy masą i wyciskamy równomierną warstwę na biszkoptowe serduszko, przykrywamy drugim serduszkiem. Polewamy czerwoną polewą i posypujemy kolorową posypką

Domowa Cookierenka Agi
Kaszak - ciasto z kaszą manną 559

zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.  Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz(...)czekoladowy lub polewę na bazie kakao

Domowa Cookierenka Agi
Murzynek z masą truskawkową 391

wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru(...)odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta

Domowa Cookierenka Agi
Zdrowy torcik kokosowy (wegański, bez pieczenia, bezglutenowy) 133

szklanki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 6 łyżek oleju kokosowego (roztopionego) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu miętowego szczypta soli Polewa: 1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki syropu z agawy 1/4 szklanki tradycyjnego kakao pół łyżeczki ekstraktu miętowego Przygotowanie: Formę o średnicy 20 cm (lub mniejszą) wyłożyć folią spożywczą. Warstwa(...)pozostałymi składnikami w misie malaksera/ blendera i zmiksować na jednolitą masę (proponuję spróbować czy jest wystarczająco słodkie, ewentualnie dosłodzić) . Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do lodówki. Polewa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na warstwę kokosową. Wstawić do lodówki do stężenia. Źródło/ Inspiracja: wholenewmom.com

Domowa Cookierenka Agi
Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki 129

jakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki do naczynia żaroodpornego i polewamy połową marynaty. Druga połowa przyda się później. I obieramy ziemniaki. Podgotowujemy je trochę, tak żeby były troszkę miękkie, takie do połowy zrobione. Wkładamy je do drugiego naczynia żaroodpornego, polewamy olejem(...)stopni na funkcji grill (to jest istotne żeby nam się ładnie przypiekły kurczaki i ziemniaki) i wkładamy oba naczynia. Po 10 minutach kurczaki przewracamy na drugą stronę i polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Po kolejnych 10 minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 133

orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając(...)masła wysmażamy), dodajemy cebulę, lekko rumienimy. Dodajemy cykorię, dusimy aż zmięknie. Przekładamy na sitko żeby odsączyć z tłuszczu i soku. Po przestudzeniu układamy na podpieczonym cieście. Robimy polewę mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ułożoną na cieście cykorię z boczkiem i cebulą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (aż wierzch się zetnie). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie 131

mielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa śliwki w czekoladzie Sposób przygotowania CIASTO ŚLIWKOWE : Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić(...)masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego :-) Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania