soku przecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła Masa z śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 30% galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Ponadto opakowanie ciastek typu Delicje polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28(...)cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Smacznego
kgwjanczewoproszku do pieczenia (płaskie) - 2 łyżeczki sody (płaskie) - 2 łyżeczki cynamonu - 50 g rodzynek w czekoladzie krem - 2 szklanki mleka - 5 łyżek kaszy manny - kostka margaryny - 1/2 szklanki cukru polewa - 1/3 kostki margaryny - 3 łyżki kakao - 4 łyżki śmietany - 5 łyżek cukru - 1 łyżka żelatyny - 3 łyżki wody - 2 galaretki rubinowe - 1 duże opakowanie ciastek peti bure nadziane czekoladą(...)połowę posmarować jedną warstwę 1/2 kremu - Przykryć ciastkami moczonymi w alkoholu - Dać tężejącą galaretkę - Druga połowa ciasta resztę kremu - Kolejna warstwa ciastek moczonych w alkoholu - Na górę polewę : Składniki polewy dać do garnka prócz żelatyny zagotować cały czas mieszać dodać żelatynę dobrze rozmieszać polać ciasto
W królestwie smaków Beatycukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki) wiórki kokosowe do posypania polewa czekoladowa Sposób wykonania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej(...)porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
na moim stole...rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy by otrzymać lśniącą polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Jak wspomniałyśmy wyżej najlepiej aby ciasto spędziło noc w lodówce. Smacznego
Banana Smilestarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę(...)według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy na mus i chłodzimy. Gdy ciasto stężeje (po około godzinie) polewamy polewą czekoladową. Pychotka
Rozpustne gotowaniełyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej(...)dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Chwilę studzimy. Wyjmujemy sernik z lodówki, zdejmujemy obręcz i papier do pieczenia, delikatnie przekładamy na paterę, a następnie wylewamy na nie polewę, zostawiając około 2 cm rant (tam będzie pianka), wstawiamy do lodówki. Teraz przyszedł czas na piankę. Wodę wlewamy do miseczki, dosypujemy suchą galaretkę i mieszamy
Rozpustne gotowaniemusu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną(...)gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na zimną masę jabłkową. Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, chłodzimy w lodówce (co najmniej 2 godziny). Gotowe
Rozpustne gotowanieszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE: 250 g białego sera 2 płaskie łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szklanki cukru DODATKOWO: polewa czekoladowa ewentualnie cukrowa posypka, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy, aż do zagotowania, następnie studzimy. Gdy syrop jest już(...)wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem), studzimy. Zimne ciasto wyjmujemy z formy, układamy do góry nogami :) wierzch polewamy polewą czekoladową, dekorujemy posypką i gotowe
Rozpustne gotowanieupieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej Do niewielkiej, szklanej miseczki wlewamy mleko bądź wodę i rozprowadzamy(...)można wykonać w kąpieli wodnej(miskę stawiamy nad gotującą się wodą, w ten sposób, by woda nie stykała się ze szkłem) i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Po około 5 minutach ciasto jest gotowe
Rozpustne gotowaniePolecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g roztopionego masła POLEWA: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki (30 %) lub mleka olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy(...)ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i maczamy w niej paczki, odkładamy na kratkę, żeby polewa nieco zastygła. gotowe! Przepis dołączam do akcji na FB Smakołyki na Tłusty Czwartek
Rozpustne gotowanieciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego
Salonik smakówłyżka oleju słonecznikowego łyżka kakao łyżka syropu karmelowego nadzienie: 250 g dobrej jakości twarogu śmietankowego 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 15- 20 dojrzałych truskawek 6-8 listków świeżej mięty polewa: 4 kostki mlecznej czekolady 4 kostki gorzkiej czekolady pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka mleka dodatkowo : truskawki do przybrania SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera(...)każdej strony) 3. Twarożek wymieszać widelcem z jogurtem naturalnym. Dodać pokrojone w kostkę truskawki oraz posiekane listki mięty i delikatnie wymieszać. Można dosłodzić cukrem waniliowym, ale truskawki i czekoladowa polewa dają tak dużo słodyczy, że według mnie cukier jest tu zbędnym dodatkiem. 4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i kawę, która fajnie podbije smak czekolady
DefinicjaSmakupachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy(...)wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy
DefinicjaSmakupieczenia *Krem: 6 żółtek litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 i 1/3 kostki margaryny *Dodatkowo: biszkopty okrągłe polewa czekoladowa około szklanki alkoholu - wódka/rum trochę orzechów - po jednym na biszkopcik woda + sok z cytryny do nasączenia biszkoptu Wykonanie: Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu na samym środku biszkoptów układamy po kawałku orzecha i polewamy na środku każdego z biszkopcików polewą czekoladową. Smacznego
Piekę, bo lubię