śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około
dom-agi.plSkładniki suche: 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 1 szklanka mąki pszennej razowej Szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu Łyżka kakao bez cukru Amarantus ekspandowany do posypania Polewa (niekoniecznie): 5 kostek czekolady gorzkiej Wykonanie: Figi drobno kroimy, marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i mleko, mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy(...)wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku. Polewa Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY
Powiedz dietom niepomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 50g kakao niskotłuszczowego 50g płatków migdałów do posypania Polewa: 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70% 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy(...)drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika - do suchego patyczka) w 180 stopniach. Robimy polewę - czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy mleko. Wstawiamy do wrzącej kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne - para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie
Powiedz dietom nierozpuszczone w kubku wrzątku. dokładnie mieszamy. potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką. Składniki polewy rozpuszczamy w garnku. połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej(...)serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego:) P.S. na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:) banalnie proste, a jakie pyszne
Luźna Kuchniaktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki
Kolizje Smakówłyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze) 3 jajka rozkłócone 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać(...)minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu zastygła Inspiracja zaczerpnięta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compolewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę i czekoladę. Kiedy masa stanie się gładka i aksamitna odstawiamy ją na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ostrożnie polewamy sernik. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej 12 godzin. Przepis prezentuję w ramach zabawy " Czekoladowy tydzień ", nad którą czuwa Atina z bloga Tak sobie pichcę
Przysmaki Karolkisera z wiaderka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka ¾ szklanki cukru białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% schłodzonej 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie(...)Masę serową wylewamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut. Przygotowujemy polewę śmietankową: Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder wraz z aromatem i całość mieszamy do całkowitego połączenia, aby nie było grudek. Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło(...)wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut. Teraz przygotowujemy polewę. 400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem. Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę, czekoladą na śmietanie rysujemy okręgi i przeciągamy wykałaczką tworząc pajęczynę. Ciasto ponownie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy. Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę(...)masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem. Na wierzch wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na około 12 godzin. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy. Kawę VASPIATTA espresso zaparzyłam w ekspresie, aromat, który unosił się w kuchni zwabił po kilku minutach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 żółtka, 75 dag mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz(...)Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą śmietaną przekładam pączki. Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą smaruję pączki. Oprószam wiórkami kokosowymi
Tradycyjna kuchnia Kasitruskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek(...)mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasi