trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy(...)masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego
Kuchnia domowa Anidrożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 80 g * mleko- 125 ml * masło- 75 g * sól- szczypta Masa budyniowa: * budyń- 1 opakowanie * mleko- 350 ml Polewa: * śmietana 18%- 250 ml * cukier puder trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżka Bułeczki: Najpierw trzeba zająć się pure(...)Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 min. Masa budyniowa: Budyń przygotować wg opakowania, tylko należy pamiętać o mniejszej ilości mleka! Polewa: Śmietanę dokładnie wymieszać z pudrem i cynamonem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawarstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :) Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć(...)snickersowym i wylać mleczną masę. Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać. Na orzechy wylać karmel, o dstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- c zekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową. Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami. Ciasto przechowywać
Kraina Miodem PłynącaDziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%. Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny! Scroll down for recipe in English Łatwy piernik z powidłami (1 keksówka 20cm x 11 cm) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
karmelowymarchwi - 4 jajka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - szczypta soli polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej(...)koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki na polewę łączymy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Następnie studzimy i polewamy przestudzony piernik
Zainspirowana w kuchnismakuje zawsze wyjatkowo,bo nie ma sposobu by pieczony dwa razy w roku spowszednial.Nie moze w nim zabraknac suszonych fig,moreli,migdalow i kolorowych kandyzowanych owocow.Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa.Ten keks wlasciwie sie nie starzeje,a im starszy tym lepszy.Mozna go upiec nawet kilka dni wczesniej.Jest naprawde tak znakomity,dlatego tez nigdy nie szukalam innego przepisu Skladniki(...)dodac do ciasta. Ciasto wylozyc do keksowek wyscielonych papierem do pieczenia. Piec okolo 50 minut w 160°C.Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic patyczkiem,czy ciasto jest upieczone.Ostudzone polac polewa czekoladowa.Smacznego! Uwaga:ciasto powinno byc geste,zeby bakalie nie opadly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serka homogenizowanego lub twarozku 3x mielonego jak na sernik 150-250 g cukru pudru zapach waniliowy 250 ml smietany kremowki 6 lyzeczek (listkow) zelatyny 1-2 lyzki rumu-opcjonalnie Polewa czekoladowa: 50 g masla 2 lyzki cukru 4 lyzki wody 2 czubate lyzki kakao Wykonanie ciasta: przygotowaac blaszke o wymiarach 24x32 cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic(...)wody,zagotowac,dodac namoczona,odcisnieta zelatyne i mieszac do rozpuszczenia ubic smiatane na sztywno.Polaczyc lekko ostudzona zelatyne ze smietana,caly czas ubijajac ubita smietana polaczyc z masa serowa Wykonanie polewy czekoladowej: maslo,cukier i wode umiescic w garnuszku i podgrzewac.Dodac przesiane przez sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną(...)łyżki cukru 250 g twarożku Masa jabłkowa: 800 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki miodu 130 g płatków migdałowych Wykonanie: składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoje :)! A mam ich zapisanych na mojej liście do zrobienia sporo… Na razie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste . Sernik z nutą kajmaku, polewą i chrupiącymi migdałami… który ma jedną ogromną wadę… znika bez śladu w bardzo szybkim tempie;)! Musiałam się napracować, żeby nie dopuścić do zniknięcia tego kajmakowego cudeńka przed zrobieniem(...)niestety nie najlepszej jakości. Była tak twarda, że nie mogłam jej wyciągnąć łyżeczką i za nic nie chciała się zmiksować z masą więc musiałam całość przecierać przez sitko a polewę miksować…. Więc, żeby mieć mniej pracy wybierzcie sprawdzone produkty… Sernik kajmakowy – składniki: Spód: 110 g ciastek digestive 30 g masła Masa: 400 g masy krówkowej/kajmakowej
UgotujmyTo.plwysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą ( z0bacz np. tutaj ) u mnie to polewa czekoladowa. Smacznego źródło: http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/03/Brazylijska-babka-marchewkowa.html Post Brazylijska babka marchewkowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plnagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/ ) Smacznego Post Piernik na piwie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych 300 ml śmietany 30-36% słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie) Polewa: 200 ml śmietany 30-36% 200 g gorzkiej czekolady 1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą(...)powciskać połowę wiśni. Na to ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć pozostałą masę i resztę wiśni. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Polewa. Do rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do -prawie- wrzenia. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić. Wylać na ciasto i posypać resztą wiórków Smacznego Post Ciasto czekoladowe z masą
UgotujmyTo.plszklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika. 2. Do miski wlać olej, wsypać cukier(...)wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Smacznego Post Piernik marchewkowy pojawił się
UgotujmyTo.plmałym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość. Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. POLEWA: Wszystkie składniki wymieszaj łyżką dobrze na gładko. Trzymaj w lodówce, aż sernik się upiecze i ostudzi. MASA SEROWA: Do miski przełóż ser, cukier, jajka, żółtko, mąkę, skórkę(...)sernik jeszcze około 40 min , aż masa będzie ścięta na powierzchni (sprawdź patyczkiem). Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i studź sernik przez około 50-60 minut. Ostudzony sernik posmaruj polewą z kwaśnej śmietany i wstaw na całą noc (min 12 h) do lodówki. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonytemperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję do tworzenia zakalca. Musi studzić się powoli. W tym czasie przygotować polewę serową. Do miski wrzucić miękkie masło. Wymieszać na gładką masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać do niego serek Philadelphia. Kiedy już składniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier(...)puder, nie przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom
Świat Ciasta