3krotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 250 g jagód (świeżych lub mrożonych) polewa śmietanowa: 500 ml kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z masłem. Powstałą masą wylepić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebarwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza. Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają interesującej nuty. A polewa tylko uwydatnia wszystkie inne smaki. Mówię Wam - sernik idealny. Musicie tego spróbować! Sernik dyniowy z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzie Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód(...)słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady (65%) 100 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy kajmakowej 50 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 600 g twarogu 3krotnie mielonego 100 g creme fraiche (18%) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego polewa: 170 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 2 łyżeczki miękkiego masła dodatkowo: 15 g płatków migdałowych Orzeszki drobno posiekać. Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać orzeszki i ciastka z cukrem(...)piec 40-50 minut. Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku. Kajmak podgrzać z mlekiem, aż jego konsystencja stanie się nieco bardziej płynna. Zdjąć z ognia, wymieszać z masłem. Polewą polać sernik. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch sernika. Schłodzić w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzestawiamy metalową miskę). KREM 1l mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 5 łyżek cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła POLEWA Dodatkowo: napar z ½ szklanki kawy rozpuszczalnej ( z 3 łyżeczek kawy i 3 łyżeczek cukru ) wymieszanej z kieliszkiem wódki bądź rumu. WYKONANIE Ciasto Jaja, cukier, kakao, miód i sodę ubijamy(...)powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważy Każdy blat ciasta nasączyć naparem, i rozsmarować na nich krem. Ostatni blat ciasta polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą. rrarossa@gmail.com
RAROSSAdowolny kształt. Ciasto: 50 dag mąki 25 dag margaryny 5 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Dodatkowo: cukier kryształ do obtaczania kokos do dekoracji Na blacie połączyć mąkę z margaryną(...)formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut. Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając bardzo krótko gotować. Wystudzone ciastka udekorować polewą i obsypać lekko kokosem
Praktyczna plsmakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały czas(...)się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3 łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem. Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl
Z Majeczką w kuchnigóra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka" Gdy piernik jest upieczony, wyciągamy go z piekarnika, studzimy. Dobrze wystudzony przekładamy powidłem, wstawiamy do lodówki do schłodzenia a następnie oblewamy polewą. I nie zostaje nam nic innego, jak patrzeć, jak nasz piernik zniknie w mgnieniu oka :) DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE: Nasza tradycja od wielu lat. Własne śliwy owocują w kilka rodzajów tych(...)niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem śliwkowym i czekoladową, mocno imbirową polewą stworzyło nam raj dla podniebienia. Tylko jedna wada została zauważona przez wszystkich - za szybko znika. Z anyżową herbatą z plastrem cytryny pasowali do siebie jak ulał. :) Zaopatrzyłyśmy się ostatnio w coś
Wypisz WymalujNastępnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania Wykonanie: Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać(...)wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki. Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort. 24cm) piec 50-60 min w temp 180° Ozdobić polewa lub oprószyć cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo: polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką(...)gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisu Ciasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień. Smacznego
charlotte gotujejaja i żółtko MASA BUDYNIOWA: litr mleka 3 budynie czekoladowe MASA SEROWA: pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jaja i białko budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Wykonanie: Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo(...)wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Serce zamknięte w formie pysznościbabeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia) Kolorowe cukiereczki do ozdoby Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać(...)kremu lub tłustej śmietany do pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut. Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybabeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Babeczki (mogą być jeszcze ciepłe) rozkruszamy do 6 miseczek. Formujemy małe kulki z ciasta mocno ugniatając je w dłoniach. Rozpuszczamy polewę czekoladową, maczamy w niej czubki patyczków do szaszłyków i wbijamy w kolorowe kulki z ciasta. Kiedy czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby
Ciastkozercymleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy(...)równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy i dekorujemy górę miodownika. Miodownik odstawiamy na ok. 2-4 dni w chłodne miejsce, wtedy blaty ciasta zmiękną i całe ciasto przejdzie
Kuchnia Łukaszarazem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się(...)sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3 łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru wanilinowego, - cukier puder 250-300 cukru pudru, - 100 ml wody, SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: - 130 ml śmietany 30%, - tabliczka czekolady mlecznej, - 4-5 łyżek słodkiego kakao. DODATKOWO: - owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina, WYKONANIE BISZKOPTU: Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek
Wypisz Wymaluj