polewa - 11092 przepisów (strona:104/740)

Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 390

kostka margaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie:  polewa czekoladowa + orzechy do posypania  Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia(...)trochę zwiększyć temperaturę. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika, ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem, nie ma się kleić do niego. Gotowe i przestudzone ciasto wyjmujemy z foremek i papieru, polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną tabliczką czekolady z 2 łyżkami masła w kąpieli wodnej i posypujemy pokrojonymi orzechami.  SMACZNEGO

Piekę, bo lubię
Makowa Panienka 357

miksujemy na małych obrotach, aby masa się nie zważyła. W jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden spód wykładamy całą masę budyniową i na to drugi placek. Górę polewamy polewą - w moim przypadku 2 rozpuszczonymi tabliczkami białej czekolady

Piekę, bo lubię
Rolada z kremem i dżemem 125

smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka do kremu100 g masła lub margaryny do kremudżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowytabliczka gorzkiej czekolady - do polewy50 ml mleka do polewy z czekoladydowolne owoce u mnie porzeczkiopis biszkoptu:Białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki do ostygnięcia polewy. upieczony biszkoptbiszkopt zawijamy w ręcznikbiszkopt smarujemy dżemembiszkopt smarujemy kremem

Bon Appetit Małgorzaty
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 150

godzinę). Po wystygnięciu wlewamy resztę rumu na ciasto (albo wypijamy :-p).  W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając.  Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniamiBiałka mieszamy z ciastemMurzynek po upieczeniu bez polewy

Bon Appetit Małgorzaty
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 115

wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowymszczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy garść rodzynek10 posiekanych orzechów włoskich1 czubata łyżka cappuccino1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)Polewa:1 gorzka czekolada50 ml mleka2 łyżki miodu4 łyżki cukru3 łyżki masłą 50 ml rumu1 cała pomarańcza1 opakowanie posypki z orzechów laskowychCiasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Bounty 2971

mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki cukru (lub do smaku)Polewa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej3 łyżki mleka1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem(...)rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała.4. Zimną masą przekładamy biszkopt.5. Robimy polewę: wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schładzamy całość.6. Bounty najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Gargamel 432

studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.4. Przekładamy ciasto:ciasto miodowewarstwa dżemu z czarnej porzeczkipołowa kremu budyniowegowkładka bakaliowapołowa kremu budyniowegowarstwa dżemu z czarnej porzeczkiciasto miodowe5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Oczy Carycy 2592

blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)połowa kremuokrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowymtężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)reszta kremublat ciastadowolna polewa (u mnie kakaowa)8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany na miodowym cieście 374

trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy(...)masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 160

drożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 80 g * mleko- 125 ml * masło- 75 g * sól- szczypta Masa budyniowa: * budyń- 1 opakowanie * mleko- 350 ml Polewa: * śmietana 18%- 250 ml * cukier puder trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz  * mleko- 1 łyżka Bułeczki: Najpierw trzeba zająć się pure(...)Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 min. Masa budyniowa: Budyń przygotować wg opakowania, tylko należy pamiętać o mniejszej ilości mleka! Polewa: Śmietanę dokładnie wymieszać z pudrem i cynamonem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Snickers 3919

warstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :) Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć(...)snickersowym i wylać mleczną masę. Dodatkowo:  Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać. Na orzechy wylać karmel, o dstawić do lodówki i  przygotować polewę czekoladową- c zekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową. Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami. Ciasto przechowywać

Kraina Miodem Płynąca
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 132

Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%. Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny! Scroll down for recipe in English Łatwy piernik z powidłami (1 keksówka 20cm x 11 cm) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej

karmelowy
Marchewkowy piernik 185

marchwi - 4 jajka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - szczypta soli polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej(...)koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki na polewę łączymy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Następnie studzimy i polewamy przestudzony piernik

Zainspirowana w kuchni
Keks świąteczny,biszkoptowy -najlepszy 142

smakuje zawsze wyjatkowo,bo nie ma sposobu by pieczony dwa razy w roku spowszednial.Nie moze w nim zabraknac suszonych fig,moreli,migdalow i kolorowych  kandyzowanych owocow.Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa.Ten keks wlasciwie sie nie starzeje,a im starszy tym lepszy.Mozna go upiec nawet kilka dni wczesniej.Jest naprawde tak znakomity,dlatego tez nigdy nie szukalam innego przepisu Skladniki(...)dodac do ciasta. Ciasto wylozyc do keksowek wyscielonych papierem do pieczenia. Piec okolo 50 minut w 160°C.Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic patyczkiem,czy ciasto jest upieczone.Ostudzone polac polewa czekoladowa.Smacznego! Uwaga:ciasto powinno byc geste,zeby bakalie nie opadly

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wuzetka z kremem serowym 170

serka homogenizowanego lub twarozku 3x mielonego jak na sernik 150-250 g cukru pudru zapach waniliowy 250 ml smietany kremowki 6 lyzeczek (listkow) zelatyny 1-2 lyzki rumu-opcjonalnie Polewa czekoladowa: 50 g masla 2 lyzki cukru 4 lyzki wody 2 czubate lyzki kakao Wykonanie ciasta:  przygotowaac blaszke o wymiarach 24x32 cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic(...)wody,zagotowac,dodac namoczona,odcisnieta zelatyne i mieszac do rozpuszczenia ubic smiatane na sztywno.Polaczyc lekko ostudzona zelatyne ze smietana,caly czas ubijajac ubita smietana polaczyc z masa serowa Wykonanie polewy czekoladowej: maslo,cukier i wode umiescic w garnuszku i podgrzewac.Dodac przesiane przez sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!